Frågan om besöksförbud på äldreboenden väcktes vid senaste mötet i socialnämndens arbetsutskott. Politikerna landade i att än så länge följa de rekommendationer som finns från Region Västerbotten och Folkhälsomyndigheten om att vara restriktiv när det gäller besök.
LIVE: Det senaste om coronaviruset – följ Norrans direktrapportNågon total karantän är alltså inte på gång men detta kan ändras snabbt enligt Iosif Karambotis.
– Samtidigt vill vi inte bidra till att skapa någon panik heller.
Anhöriga till någon som befinner sig i livets slutskede måste få komma och hälsa på.
Individuella beslut
På kommunens hemsida står det: ”Om det inte är absolut nödvändigt bör du undvika att besöka utsatta grupper och äldre som kan drabbas extra hårt vid smitta. Om du har förkylningssymtom som feber och hosta eller känner dig sjuk ber vi dig stanna hemma. Ta gärna kontakt via telefon.”
När det gäller bedömningen av vem som får komma in på ett vård- och omsorgsboende så tas individuella beslut i samråd mellan medarbetare, chef och besökaren. Detta görs per telefon eller vid dörren efter att man ringt på.
Iosif Karambotis pekar på att restriktionerna innebär en stor begränsning av besök redan och att man inte kan ha fullständig karantän heller.
– Anhöriga till någon som befinner sig i livets slutskede måste få komma och hälsa på. Men andra icke nödvändiga besök avråder vi från.
Förutom när det gäller vård i livet slutskede kan även besök tillåtas exempelvis om det är viktigt för den psykiska hälsan att en vän eller anhörig kommer på besök, enligt äldreomsorgschef Ejja Häman-Aktell.
Mer på instagram
Iosif Karambotis säger att besöken har blivit färre.
– Folk förstår att gruppen äldre och multisjuka är högst upp på risklistan.
Ejja Häman-Aktell kan inte svara på hur stor minskning som har skett av besöken, men säger att det blir en minskning av besök under en period.
– Jag har haft en dialog med cheferna om att vi ska visa mer av vardagen i verksamheten på instagram, att man ska få möjlighet att skypa med anhöriga och telefon är förstås bra.
Kan få jobba
Generellt i kommunen gäller att man inte ska arbeta när man har förkylningssymtom. Men vad gäller om man har någon i familjen, exempelvis ett barn som är sjukt? Norran erfar att personal uppmanas att jobba trots detta inom äldreomsorgen.
Ejja Häman-Aktell berättar att de följer en checklista som Region Västerbotten har gjort när det gäller personal och sjukskrivning. Enligt rutinen ska chefer eller handledare uppmana den personal som varit i ett land med spridning av viruset att kontakta Vårdhygien via regionens telefonväxel. Personen får där svara på några frågor från en hygiensjuksköterska så att arbetsgivaren kan ta ställning till om vårdnära arbete är lämpligt.
– Grundprincipen är att om man är frisk ska man jobba och om man är sjuk ska man vara hemma. När man känner sig frisk ska man vara hemma två dagar till.
Men det finns gränsfall.
Hela världen
Skellefteå kommun beslutade tidigare om avstängning från 13 mars av medarbetare, inom omsorg och på gruppbostäder, som vistats i sex länder med stor smittspridning.
Folkhälsomyndighetens bedömer numera att alla länder är riskområden: ”WHO deklarerade den 11 mars 2020 att covid-19 är en pandemi. Det innebär att sjukdomen finns eller kommer att finnas i alla världsdelar. Sannolikt kommer covid-19 att drabba alla världens länder. Det är därför inte längre relevant att ange i vilka länder det pågår smittspridning.”
Kommer ni att uppdatera informationen på kommunens hemsida?
– Vi har ett beslut som gäller till den 20 mars, men vi följer hela tiden utvecklingen, säger Ejja Häman-Aktell.