Teaterprofilens skarpa kritik: ”Blir förbannad”

Det blir inga nya dans- och teaterelever på Anderstorpsgymnasiet nästa läsår. Nu riktar Bobo Lundén, konstnärlig ledare på Västerbottensteatern, skarp kritik mot beslutet. ”Jag blir förbannad, det är så urbota dumt”, säger han.

Bobo Lundén, konstnärlig ledare och avdelningschef på Västerbottensteatern, är kritisk mot beslutet att införa nollintag.

Bobo Lundén, konstnärlig ledare och avdelningschef på Västerbottensteatern, är kritisk mot beslutet att införa nollintag.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2022-04-13 19:00

För två veckor sedan beslutade gymnasienämnden i Skellefteå kommun att införa ett så kallat nollintag för dans- och teaterinriktningarna vid estetiska programmet på Anderstorpsgymnasiet.

I praktiken innebär detta att det inte blir några nya dans- och teaterklasser nästa läsår. Anledningen är att söktrycket har varit väldigt lågt.

Bobo Lundén är konstnärlig ledare och avdelningschef på Västerbottensteatern. Han har tidigare engagerat sig för programmets överlevnad och upprörs över det nya beslutet.

– Varför bygger man ett kulturhus om man sedan inte är beredd att satsa på gräsrötterna? Den logiken förstår jag inte, säger han.

undefined
Arkivbild. Det blir inga nya dans- och teaterelever på Anderstorpsgymnasiet nästa läsår.

Dans- och teaterinriktningarna på Anderstorpsgymnasiet har varit hotade i flera år, något som Norran tidigare har rapporterat om. Men Bobo Lundén tycker inte att det låga söktrycket motiverar ett nollintag på programmet.

– Man måste tänka mer långsiktigt än ett år i taget. Jag brukar jämföra det med att bygga en trädgård. Om jag skulle bygga en fin och stor trädgård så skulle jag inte bara plantera sommarblommor utan satsa över flera säsonger, säger han.

Dans- och teaterinriktningarna har ett tätt samarbete med Västerbottensteatern och Bobo Lundén säger att teatern kommer att påverkas negativt i framtiden om det inte blir några fler elever.

– Tillsammans med gymnasieeleverna har vi skapat mycket för Västerbotten och Skellefteå. Jag tänker till exempel på föreställningen ”S.E.N.S.E” år 2015. Många som såg den tyckte att det var den finaste teaterupplevelse de någonsin haft, jag vet personer som såg om den sex till sju gånger.

undefined
Bild ur föreställningen ”S.E.N.S.E” som Västerbottensteatern och Anderstorpsgymnasiets elever genomförde tillsammans 2015.

Kan du ha förståelse för att kommunen kanske inte har något val, i och med att det är så få sökande?

– Kommunen har ett val! Det är att satsa ännu mer på kulturen. De måste visa att utbildningen finns och understryka att dans och teater är viktigt. Annars kan elever få för sig att det är onödiga utbildningar som inte leder till några jobb, säger Bobo och tillägger:

– Det kommer att komma en tid när folk frågar sig varför det finns så lite inhemsk lokalproducerad kultur. Här har vi svaret.

undefined
Erik Burstrand, avdelningschef vid gymnasieskolan i Skellefteå kommun.

Erik Burstrand är avdelningschef vid gymnasieskolan i Skellefteå kommun. Han säger att det är få elever som har sökt utbildningarna – även som andra- och tredjehandsval.

– Det blir väldigt svårt och kostsamt att bedriva bra undervisning i en så liten grupp, konstaterar han.

Nu ska kommunen göra ett omtag och undersöka på vilka sätt man kan locka elever till inriktningarna i framtiden.

– Nästa år tillträder en ny rektor som ska få ett utredningsuppdrag. Jag håller med om att de här inriktningarna är viktiga nu när vi har ett växande kulturliv, säger Erik Burstrand.

Har du några konkreta tankar på hur ni ska göra det mer attraktivt att läsa dans eller teater?

– Jag vill se ett större samarbete med kulturskolan. Det är ett sätt att bygga broar och att rekrytera ungdomar. Sedan måste vi lyssna på och nå ut bättre till ungdomarna i stället för att tro att vi vuxna sitter på alla svar. Det är ett av uppdragen som den nya rektorn kommer att få.

Hur ser framtiden ut för de här inriktningarna?

– I juni ska nämnden fatta beslut om det blir någon antagning 2023. Jag kommer att lobba för att vi åtminstone ska kunna ha antagning 2024. Men i slutändan är det politikerna som bestämmer, säger Erik Burstrand.

Dans och teater

Dans och teater är två olika inriktningar på det estetiska programmet som erbjuds på Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå. Estetiska programmet är högskoleförberedande.

Utöver dans och teater finns i Skellefteå också inriktningarna musik, estetik och media samt bild och formgivning.

I år var det en förstahandssökande till dansinriktningen och tre till teaterinriktningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!