Efter förra onsdagens kökaos under drop-in har Vaccinationscentrum på Anderstorg funderat på om det går att leda om kön in på gården så att besökarna slipper stå ute på gatan, uppger avdelningschef Ann-Britt Marklund.
– Kön är utomhus och det går inte att ändra på det. Vi hade önskat att vi kunde ta in dem men det får vi inte, säger hon.
Trots kaoset så var stämningen i kön god och av de 800 som tog vaccin den dagen så var det runt tio som sa något negativt, fortsätter hon.
– Det var nästan ingen som klagade – alla var så glada och positiva. De var otroligt tålmodiga även om de frös och var som stela pinnar när de kom in. Vissa stod i upp till två timmar i kö utomhus.
Inför onsdagens drop-in råder ett kallare väderlag, och hon tror därför att det kan vara flera som hoppar över vaccinationen, även om hon ändå väntar att många kommer.
– I onsdags började köerna kvart över sju trots att vi inte öppnar förrän en dryg timme senare, och det kan vi inte göra något åt. När vi stängde för lunch så blev folk irriterade men anställda måste ju få äta lunch.
När alla kommer samtidigt på drop-in så ställer det även till det med parkeringssituationen, vilket är ingenting som de kan påverka.
– Vi har bokat de platser vi kan från kommunen och sedan finns det parkeringar men då måste man betala.
Har du några råd inför vaccinationen?
– Om man vill stå i kö så ska man klä sig varmt. Det är också bra att ha något att stå på – en värmedyna eller något eftersom man ofta blir kall om fötterna. Det är också bra att ha med sig en stol att sitta på om man tycker att det är svårt att stå.
Sedan går det också att boka om man inte vill stå i kö, fortsätter hon. Tider släpps nu och då och det kommer också återbud.
– Gå in och titta på 1177.se så kommer det tider och man kan boka där.
Hon säger att den åldersgruppen som kommer på drop-in inte är så datavana och kanske inte har något mobilt bank-ID. Då kan man ringa in så lotsar de vidare till rätt hjälp.
– De tycker att det är krångligt och då är det bättre om de ringer, vi är ganska snälla. Man ringer till valfri hälsocentral och så trycker man knappval 8.
Hon säger att systemen inte är anpassade för äldre och att det även där kan uppkomma hinder.
– De ska ringa och trycka på knappar, och kanske inte hör vad rösten säger eller kanske har svårt att begripa.
Man kan vaccinera sig på alla hälsocentraler även om det finns väldigt få tider. De är också vigda för de som har störst behov och de som har väldigt svårt att ta sig till Vaccinationscentrum, fortsätter hon. Burträsk och Byske har också drop in, annars är det tidsbokning som gäller på övriga hälsocentraler.
Anledningen till att de bara har Vaccinationscentrum öppet för drop-in i Skellefteå är att resurserna inte räcker till.
– Det är jättebra att vi avlastar primärvården. Sköterskorna har nog sjå att ta emot de som är sjuka där.
Men Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten, är inte lika positiv till att det i Skellefteå hålls drop-in. Smittorisken ökar när det är många som möts samtidigt och dessutom är det kallt ute. Det är också ganska små väntrum på de flesta hälsocentraler.
– Det är egentligen ett dåligt sätt att samla alla på samma ställe. Har någon smittan så finns det en stor risk att smitta andra. Vi vill att man ska boka tid i stället och inte umgås med andra potentiella sjuka, säger han.
Det finns ingen planerad drop-in-mottagning i Umeå, däremot i en del inlandskommuner. Runt Skellefteå finns det i Burträsk, Byske och i Norsjö.
– Det blir långa köer och att stå ute och frysa. Det blir kallt och man blir förkylda av det i stället. I första hand ska man boka tid och man kanske har någon anhörig som kan hjälpa till om själv har problem. I Skellefteå finns många tider att boka.
Nackdelen om det inte finns drop-in är att vaccinationsprocessen blir lite längre när man inte fokuserar på att ta emot många på samma gång.
– Det är samtidigt ett oväntat högt vaccinationsintresse, mycket högre än vi trodde. Det är positivt att många vaccinerar sig.
Det har i sin tur också lett till att de blivit lite tagna på sängen.
– Vi hade inte förutsett att det var så stort intresse. Vi är positivt överraskade, men det innebär en högre belastning på verksamheten.
Kommer vaccinet att räcka till?
– Till de rekommenderade grupperna – ja. Och till dem som erbjuds en höstdos. Men det finns en begränsad tillgång så vi får se hur det ser ut i mitten av december. Det kan bli att det tar slut faktiskt, men det finns inte lika stor vaccinationsvilja i yngre grupper så jag tror att det kommer att räcka.
Nu vaccineras 65 år och äldre, samt riskgrupper. Den 4 december är det dags för nästa åldersgrupp 18 till 64 år.