Till skolstarten inför Skellefteå kommun nya rutiner i samband med att elever smittas av coronaviruset. Bakgrunden är att regionerna i Sverige uppmanar sjuka med symptom att informera personer som man kan ha exponerat. De som utsatts för smitta uppmanas i sin tur göra egenprovtagning.
– Det här innebär att om det finns smitta på en skola så kommer vi att behöva informera vårdnadshavare och elever och våra medarbetare, så de får möjlighet att göra en egenprovtagning för covid-19, säger Anders Bergström, förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad.
Hur fungerar det praktiskt?
– Det innebär inte att vi kommer att lämna ut namn på elever som smittats, det kan vi inte. Däremot kommer vi att arbeta för att vårdnadshavare är öppna och delar med sig av viktig informationen, säger Anders Bergström.
Situationen på Kågeskolan var speciell, understryker han. Där var det smittskyddet som hanterade smittspårningen.
– Om elever och vårdnadshavare väljer att hemlighålla smitta, finns inte mycket vi kan göra. Men i de fall vi känner till det kommer vi att informera om vikten av egenprovtagning, säger han.
Borde ni inte ha gjort det tidigare också?
– Tidigare fanns inte möjligheten till egenprovtagning för allmänheten, det är först nu vi kan arbeta så här, säger Anders Bergström.
Det är rektorerna i skolan som ansvarar för elevernas arbetsmiljö. För att minska risken för smittspridning kommer man att arbeta med att minimera köbildning och trängsel. Bland annat görs det genom att det sätts upp tejpmarkeringar på golven i skolmatsalarna och affischer med vikten av handhygien, att avstånd och att stanna hemma om man är sjuk. Där möjlighet att tvätta händer saknas, ska handsprit finnas.
Skellefteå buss har meddelat att kvartstrafiken väntas innebära mindre trängsel i bussarna. Men gällande skoltaxi kommer barnen inte att glesas ut.
– Att skicka barnen i egentaxibilar är inte en möjlighet, säger Anders Bergström.
Han fortsätter:
– Vi får vara väldigt ödmjuka inför att det snabbt kan behövas omtag. För att undvika trängsel kan våra rutiner ändras blixtsnabbt, från en dag till en annan.
Folkhälsomyndigheten har hävt rekommendationen om distansundervisning för gymnasieelever. Bakgrunden är att få i åldern 16-19 konstaterats smittade av covid-19.