Genom initiativet Industrimötet Sverige samlar den ideella föreningen Automation Region företag, organisationer och investerare i samtal kring utveckling och kritiska tillväxtfaktorer inom industriell teknologi. Det man tittar närmare på är hur regionala styrkor blir nationella resurser.
– Vi fokuserar också på hur kan Sverige bli världens bästa industrination och kunna attrahera internationell spetskompetens, säger Daniel Boqvist, programansvarig forskning och innovation vid Automation Region.
Under förra veckan hade turen kommit till ett industrimöte i Skellefteå. Här hade Skellefteå kommuns näringslivskontor bjudit in till en workshop om industriell utveckling.
– Skellefteå har en mycket stark industritradition och här finns många teknikstarka företag som har fantastiska meriter. Nu gäller det bara för dem att jobba ännu smartare än de gjort tidigare, konstaterar Daniel.
Han har besökt ett flertal industriföretag i Skellefteå och slagits av det engagemang och den öppenhet som finns här för att hänga med i den allt snabbare utvecklingen.
– De som vi träffat har också insett att de inte kan göra allt själv utan att de måste hitta andra företag som sitter på spetskompetens inom kompletterande områden.
Under några timmar kartlade deltagarna trender, framgångsfaktorer och behov av förnyelse. Kompetensbristen, liksom nödvändigheten av samverkan, var det som dominerade samtalen.
– En strukturomvandling av den magnitud vi ser framför oss ställer tuffa krav på att utbildningsystemet kan ställa om och ställa upp med utbildningar och kurser som möjliggör en god nationell kompetensförsörjning, konstaterar Daniel Boqvist.
Han berättar att arbetsförmedlingen uppskattar att 21 procent av dagens arbetade timmar i Sverige kommer automatiseras under de kommande tio åren, motsvarande drygt en miljon jobb. Samtidigt förväntas automatisering och ett antal samhällstrender leda till 1,3 miljoner nya jobb fram till år 2030.
– Det handlar om arbetstillfällen för att skapa den nya tekniken och för att använda den, men även om arbetstillfällen som tillkommer indirekt av ökad tillväxt och ökade inkomster. Automationslösningar kan även vara en viktig pusselbit för att förbättra arbetsmiljön i tunga och slitsamma arbeten, avslutar David Boqvist.