Dubbla bud om flytten från Klockarhöjden väcker ilska

Anhöriga till boende på äldreboendet Klockarhöjden fick löfte om att ingen skulle tvingas flytta när våning fem och sex ska stängas. Men anhöriga har blivit kontaktade om att det är dags att flytta – redan innan sommaren. Det har skapat ytterligare förvirring och ilska kring vad som faktiskt gäller. ”De ljuger oss anhöriga rakt i ansiktet”, säger en.

Anhöriga har fått nya bud om utflyttning: våning fem ska tömmas innan semestern. ”Jag tycker det är för djävligt”, säger en anhörig. Arkivbild.

Anhöriga har fått nya bud om utflyttning: våning fem ska tömmas innan semestern. ”Jag tycker det är för djävligt”, säger en anhörig. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skellefteå2024-05-09 16:27

Nyheten i korthet

  • Anhöriga till boende på Klockarhöjden i Skellefteå har fått olika bud om när äldreboendes våning fem och sex ska vara tömt, vilket skapat förvirring och ilska.
  • Planen var att tömma våningarna till den första oktober, men anhöriga har blivit kontaktade om att våning fem ska stå tomt redan innan semestern.
  • Vård- och omsorgschefen, Linda Dehlin, bekräftar ändringen i tidsplanen medan socialnämndens ordförande, Iosif Karambotis (S), hävdar att det inte finns något tidsperspektiv alls.

Norran har tidigare berättat om att äldreboendet Klockarhöjden i Skellefteå ska stänga boendeplatserna på våning fem och sex efter ett beslut i socialnämnden.

Det har tidigare framkommit olika bud kring när boende på Klockarhöjden behöver flytta ut. Anhöriga har uppfattat olika tidsramar som sträcker sig från tidig höst till årsskiftet. Vård- och omsorgschefen Linda Dehlin säger att verksamheten jobbar utifrån att tömma våningarna till den första oktober och socialnämndens ordförande, Iosif Karambotis (S), säger att ingen boende behöver flytta alls.

undefined
Det har tidigare framkommit olika bud kring när boende på Klockarhöjden behöver lämna våning fem och sex.

Efter Norrans artikel hör dock en anhörig av sig.

– Vi har fått veta att våning fem ska vara tom innan semestern. Det verkar som ansvariga inte vet vad de säger. De ljuger oss anhöriga rakt i ansiktet. När vi var på första mötet så skulle det ju få ta den tid det tog, men nu verkar det brinna i arslet, säger en anhörig.

– Jag är inte det minsta rädd för att dö, men fy fan för att hamna på ett boende.

An annan anhörig berättar om när hen blev kontaktad av boendet.

– De sa att ”nu är det dags att flytta”. Jag blev förvånad eftersom de sagt att det skulle göras efter semestern.

Personen berättar att hen sett upprörda känslor bland de boende när hen besökt Klockarhöjden.

– En farbror satt och grät för att han skulle flytta. Det är inte okej. Att det ska vara en sådan oro för en dement person är fruktansvärt. Det är otrevligt för oss som är friska, men de som är dementa far ju ännu mer illa av det. För oss anhöriga är det ingen trygghet alls.

undefined
”Jag blir orolig när jag hör det här. Jag tycker att vi har varit väldigt tydliga i nämndens beslut”, säger Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande.

Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande, säger att inget har ändrats i beslutet.

Anhöriga som jag pratat med är förvirrade. De känner att ansvariga antingen inte vet vad de säger eller att de ljuger.

– Uppdraget är kvar från socialnämnden, ingenting har ändrats. Folk får flytta frivilligt, alternativet är att bo kvar. Det finns inget tidsperspektiv överhuvudtaget.

Så det finns inget tidsperspektiv från politiken?

– Nej, därför hänvisar jag till Linda Dehlin. Jag vet inte vilken information som gått ut. Politiken har varit väldigt tydligt i beslutet.

Vad tänker du om att det ändå kommer så många olika bud om datum?

– Jag förstår oron om det kommer sådana budskap. Men det är ingenting jag känner till. Jag hoppas verkligen att nämndens beslut verkställs. Allting ska ske frivilligt och det är inget tvång. Det är inte tidsbestämt utan det är brukarna och deras anhöriga som bestämmer takten, säger han och fortsätter:

– Jag kommer naturligtvis att ha en uppföljning med förvaltningen om något har missuppfattas. Men i min värld är det ett väldigt tydligt beslut från nämnden. Inga tvångsförflyttningar. De signaler vi har fått är att folk börjar se att det finns andra bättre alternativ, så de väljer att flytta till andra boenden.

undefined
Anhöriga vittnar om att boende gråter över att de ska flytta. Arkivbild.

Iosif Karambotis öppnar också upp för möjligheten att ta upp ärendet i nämnen igen för att förtydliga beslutet.

– Jag blir också orolig när jag hör det här. Jag tycker att vi har varit väldigt tydliga i nämndens beslut. Om det finns farhågor eller frågor så är det att återkomma till nämnden för en förklaring och ett förtydligande. Jag förstår oron hos anhöriga om det kommer olika signaler från olika håll. Det ska inte behöva vara så. Någonstans har det brustit i information och kommunikation med brukare och anhöriga. Men jag vill försäkra alla att det inte kommer att bli någon tvångsförflyttning.

undefined
Linda Dehlin säger att det är ledningen och politiken som varit otydlig i kommunikationen. ”Jag är den första att ta på mig om jag borde agerat annorlunda och varit tydligare som vård- och omsorgschef.”

Linda Dehlin, vård- och omsorgschef, säger att verksamheten inte fått till sig några negativa reaktioner.

– När man bor på särskilt boende har man besittningsrätt, det vill säga att man har rätt till sin lägenhet. Men en verksamhetsförändring är igång och vi behöver samarbeta med anhöriga. Det tycker jag att de har gjort bra på Klockarhöjden så det verkar ha blivit någon miss i kommunikationen. Vi önskar att de som känner oro eller besvikelse hör av sig till oss så att vi kan göra en trygg plan tillsammans.

undefined
Utflyttningar från våning sex på Klockarhöjden påbörjas först efter semestern.

Vad tänker du om att det har blivit rörigt kring när utflyttning ska ske?

– Jag kan förstå att vi upplevs som röriga. Det är så många nivåer som är inblandade. Vi har ett politiskt beslut som vi som verksamhet ska förhålla oss till. Jag tror många var positiva till att flytta, så det har gått snabbare än man trodde. Det har skyndat på tidsplanen.

Planen är att alla som vill flytta ska göra det innan oktober.

– Men hållpunkter kan justeras, vilket är det som har hänt nu. Individer, anhöriga och medarbetare på våning fem har informerats om förändringen.

– Anledningen till att utflyttningen från våning fem görs innan sommaren är att säkra bemanningen under semestern och erbjuda ett så bra stöd som möjligt till individer med behov av vård- och omsorgsboende.

Ska våning fem vara helt tom innan semestern, eller finns det brukare som väljer att bo kvar över sommaren?

– Våning fem kommer att vara tömd innan semestern, sen kan det hända något som gör att vi behöver tänka annorlunda.

Är det verkligen frivilligt att flytta då?

– Både ja och nej. Det handlar om att säkra bemanningen i verksamheten. Vi kan inte fortsätta ha samma bemanning på boendet när personer flyttar ut. Men vi har inte sagt att boende ”ska ut”, utan boendechefen har berättat för anhöriga om uppdraget och att vi erbjuder andra lägenheter.

Från politikens håll säger man att det ska vara frivilligt, men blir det så i praktiken?

– Det är Iosif Karambotis som kan svara på det, det är han som uttalat sig.

undefined
Efter turerna kring tidsramen kommer avdelningschef, verksamhetschef och enhetschef på Klockarhöjden att träffa politikerna inom kort. Arkivbild.

Beslutet att flytta tidsramen för våning fem till innan sommaren är fattat av Vård- och omsorgsavdelningens ledningsgrupp. Våning sex planeras däremot att påbörja utflyttning i slutet av sommaren eller under tidig höst.

Förutom flytt till Sunnanäng, Höjden och Ömheten kan det även vara aktuellt att flytta till en annan våning på Klockarhöjden.

– Arbetet sker personcentrerat utifrån individens önskemål. Vi jobbar tillsammans med anhöriga för att situationen ska bli så bra som möjligt. Målet är att i största mån tillmötesgå önskemål, säger Linda Dehlin.

Vad är nästa steg? 

– Att i samråd med boende, anhöriga och medarbetare genomföra flytten från våning fem tryggt och säkert innan sommaren.

Hon tillägger att avdelningschef, verksamhetschef och enhetschef på Klockarhöjden ska träffa politikerna inom kort för att ha en dialog kring hur arbetet ska fortsätta framöver.

Om beslutet

Beslutet att samlokalisera, alltså att samla tomma boendeplatser, på Klockarhöjdens våning fem och sex togs i socialnämnden i slutet av februari.

I Skellefteå kommun finns idag ett 40-tal så kallat pausade boendeplatser. Platserna är alltså stängda, men ska vara enkla att öppna upp igen vid behov. De är utspridda på flera boenden, men när samlokaliseringen är genomförd kommer 28 av de tomma platserna att finnas på Klockarhöjdens våning fem och sex.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!