Ifrågasätter räddningstjänstens rutiner vid olyckor

Kan räddningstjänstens agerande ha hotat patientsäkerheten när de valde att inte åka ut på en krock i en E 4-rondell i januari? Det frågar sig ambulanspersonal vid Skellefteå lasarett i en avvikelserapport, och vill nu ha svar av räddningstjänsten.

Christina Appelblad, chef vid ambulansen och akuten, har skickat frågorna till räddningstjänsten. Hon har inte fått svar ännu.

Christina Appelblad, chef vid ambulansen och akuten, har skickat frågorna till räddningstjänsten. Hon har inte fått svar ännu.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2019-04-02 06:21
undefined
Det var den 21 januari som en personbil och en lastbil krockade i den södra rondellen i Skellefteå.
”Förutsätter att vår personal gör den bedömningen bättre än ambulansen”

De ställer sig undrande till räddningstjänstens rutiner gällande vilka olyckor de rycker ut till, samt att besluten tas via medlyssning av SOS-larm.

I rapporten beskriver ambulansens personal hur SOS har varit i kontakt med räddningstjänsten om en krock på E 4 i Skellefteå, där räddningstjänsten valde att inte åka ut trots att kollisionen skedde i en rondell mellan en lastbil och en personbil. En kvinna fick måttliga skador i bröstkorgen.

”Bilarna står trafikfarligt till, personbilen läcker vätska och patienten och fler personer från bilen och förbipasserande befinner sig i rondellen”, går att läsa i avvikelserapporten. Där framgår det även att polisen befinner sig utanför centralorten och inte kan komma till platsen direkt.

Ambulanspersonalen frågar SOS varför inte räddningstjänsten är där och får till svar att SOS-operatören har varit i kontakt med dem två gånger, varpå de konstaterat att olyckan inte var någonting för dem. Först efter den tredje förfrågan rycker de ut till platsen.

– Vi skriver avvikelserapporter i vår verksamhet när vi tror att rutiner inte har följts eller att patientsäkerheten är hotad, säger Christina Appelblad, avdelningschef på ambulans- och akutmottagningen vid Skellefteå lasarett.

undefined
Christina Appelblad, chef vid ambulansen och akuten, har skickat frågorna till räddningstjänsten. Hon har inte fått svar ännu.

”Blev fundersam”

Norran har talat med en förbipasserande som var en av de första personerna på plats.

– När jag kom till rondellen var bilen inkörd i ett stort lastbilsekipage i fronten. En tjej låg ute på marken, och jag minns att det var exceptionellt kallt den dagen. Hon fick sitta i min bil när vi väntade in ambulansen, berättar han.

Han noterade att varken räddningstjänsten eller polisen var på plats när ambulanspersonal skulle ta hand om kvinnan.

– Jag blev lite fundersam. Jag vet ju att folk hade ringt SOS tidigare, bland annat lastbilschauffören. Jag tänkte väl att de hade gjort bedömningen att det inte var så akut eller att de hade åkt ut på någonting annat som hände samtidigt.

Ett systemfel?

Ambulanspersonal ifrågasätter hur bedömningen kan göras via så kallad medlyssning, där räddningstjänsten avlyssnar SOS-samtal och bedömer om de ska rycka ut eller inte. De frågar också om det är rimligt att räddningstjänsten nekar en utryckning trots polisens önskan, samt om det inte borde ha ”ringt klockor” hos räddningstjänsten när det rörde en olycka i en E 4-rondell.

– När vi är ute på olyckor behöver vi polis eller räddningstjänst för att stänga av vägen för att patienter, personal och anhöriga ska känna sig säkra och trygga på olycksplatsen. Ambulanspersonal har skrivit en avvikelse och ställt frågan: har ni följt er rutin? Den frågan har vi inte fått svar på, säger Christina Appelblad.

”Om nu inte detta är en olycka som räddningstjänsten ska åka på, vilka ska de då egentligen åka på?”, frågar personal i rapporten, och undrar även om det kan röra sig om ett systemfel.

Vill ha svar

Speciellt när det i det här fallet handlade om en olycka i centralorten. ”Varför inte åka ut och göra bedömningen när det inte handlar om några avstånd?”, står i rapporten.

– Vi vill ha ett svar för att föra en dialog med räddningschefen. Samverkan mellan räddningstjänsten, ambulansen och polisen är oerhört viktig och vi behöver en bra dialog. Vi är ju kollegor ute på olycksplatser, det förväntar sig allmänheten. Vi övar tillsammans, vi jobbar tillsammans. Därför ska vi ha en bra dialog, säger Christina Appelblad.

Anser du att räddningstjänsten har brustit i sin rutin?

– Vad jag anser är inte relevant. Har räddningstjänsten kunnat åka ut? Det är frågan. Eftersom avvikelsen är skriven av personal på plats måste jag också få svar på om man har följt rutinen. Eller är det inte en del av deras ansvar att åka ut vid sådana här tillfällen?

Ingen hänsyn

Hon vill påpeka att det största problemet är medtrafikanter som inte visar hänsyn vid olyckor.

– Det är ett samhällsansvar att köra sakta förbi en olycka och visa hänsyn för den personal som jobbar vid olyckan. Man bör absolut inte filma och lägga ut filmen på internet. För ambulansen, räddningstjänsten och polisen är det ett arbetsmiljöproblem, säger Christina Appelblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!