Idas jobb – sköter platser för sista vilan på Alhem

Hon har varit volontär i Afrika, bott i Norge och Tyskland och rest över hela världen.
Nu har hon landat i hemstaden Skellefteå igen både bokstavligt talat och mentalt – som kyrkogårdsföreståndare.
– Här får jag använda mina kunskaper, säger 32-åriga Ida Lundmark.

Ida Lundmark tillträdde den 19 augusti.

Ida Lundmark tillträdde den 19 augusti.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2024-12-12 16:00

Nyheten i korthet

  • Ida Lundmark, 32, har tillträtt tjänsten som kyrkogårdsföreståndare vid Alhems kyrkogård i Skellefteå, där hon ansvarar för allt ifrån trädgårdsarbete till att möta människor i sorg.
  • Hon har tidigare varit volontär i Afrika och bott i Norge och Tyskland och säger att jobbet är både fysiskt krävande och emotionellt utmanande, men också givande.
  • Hon noterar att allt fler väljer kremering, med cirka 80 procent av begravningarna på Alhems kyrkogård som nu sker genom denna metod.

Hon tillträdde tjänsten som kyrkogårdsföreståndare vid Alhems kyrkogård den 19 augusti i år. Det är där vi har stämt träff. 

När Ida lundmark berättar om alla arbetsuppgifter hon och kollegorna ansvarar för på kyrkogården tänker jag att de måste vara tusenkonstnärer. 

– Vi gräver kist-, urn- och askgravar samt har hand om de respektive gravsättningarna, klipper gräs, planterar blommor, sköter häckar, tar ner träd och beställer blommor till de gravrättsinnehavare som har ett sådant abonnemang. Jobbet kan vara ganska tungt och vi hanterar stora maskiner också, förklarar hon. 

undefined
Ida Lundmark tillträdde den 19 augusti.

Mycket är säsongsbetonat och snöskottning och halkbekämpning ingår också i arbetsuppgifterna, men Ida säger att deras huvudfokus är gravsättningar. Då ingår det att möta människor i sorg. 

– Sorg kan visa sig på olika sätt, det finns olika stadier och det gäller att läsa av läget lite. Ibland behöver vi bara lyssna men ibland räcker det inte och då har vi möjlighet att hänvisa till exempelvis diakon, säger hon och tillägger att de är utbildade i att möta sorg. 

Att hjälpa anhöriga i valet av gravplats är en stor del av jobbet. 

– Jag får många sådana telefonsamtal och det är oftast ganska kort tid efter att en person har gått bort, så man får ge det tid. Jag brukar säga att de kan komma hit flera gånger innan de behöver bestämma sig, förklarar hon. 

Det är många val som ska göras när en anhörig gått bort, inte minst valet av gravplats. Det mest traditionella är kistgrav med gravplats och gravsten. Men Ida säger att fler och fler väljer kremering. 

undefined
Möt Ida: Valde hemorten och jobbet som kyrkogårdsföreståndare.

Det är på Alhems kyrkogård som Skellefteområdets krematorium finns. Upptagningsområdet är hela norra Västerbotten samt Piteå. Cirka 1 000 kremationer har utförts i år. 

– Cirka 80 procent av våra begravningar sker genom kremering och jag är även ansvarig för vårt krematorium, förklarar Ida och visar runt i de lokalerna. 

Viloplats för en anhörig kan också vara askgravlund eller minneslund, beroende på vad som önskas. 

Ida förklarar regelverken för de olika typerna av gravsättning och säger att en traditionell gravsättning med kista ska ske senast 30 dagar efter dödsdatum och samma tidsspann gäller vid kremation. De ska vara kremerade inom 30 dagar. 

Hon säger också att det känns viktigt att finnas till för anhöriga, att berätta och visa olika gravplatsalternativ. 

– Men jag ger inga råd kring vilket typ av gravskick, jag visar de olika platserna vi har här på Alhem och berättar om dem. 

Hur kom det sig att du sökte det här jobbet? 

– Min mamma såg annonsen om att det här jobbet låg ute, så hon tipsade mig, säger hon. 

undefined
”Cirka 80 procent väljer kremering”, säger Ida. Krematoriet syns i bakgrunden på bilden.

Det är väl delvis tack vare Idas mamma som hon nu har flyttat hem till Skellefteå igen. Idas goda erfarenheter av arbete för Skellefteå pastorat bidrog också, dels som konfirmationsledare, dels som sång- och lekledare. Hon har dessutom arbetat som volontär för Svenska kyrkan i Afrika. 

– Så jag har ju lite bakgrund här, jobbet är kreativt och kyrkan har en bra värdegrund. Sedan är det mycket nytt som händer inom kyrkan med robotisering, effektivisering, miljö- och hållbarhet. 

Då, när hon sökte jobbet som kyrkogårdsföreståndare, bodde hon och sambon på västkusten. Ida berättar om alla sina turer i livet, hittills. 

Förutom resor till USA, Chile, Asien och Afrika har hon hunnit bo i södra Sverige, utomlands och utbildat sig inom bygg- och anläggning. 

2016 kände Ida att hon ville ha lite stabilitet i livet, som hon uttrycker det, och började plugga bygg- och anläggning vid LTU. Efter examen, 2018, bar det av till västkusten. 

– I Göteborg jobbade jag med markstabiliseringsmetoder på Västlänken i tre år. Sedan flyttade vi till Trollhättan där jag sysslade med schakt och VA-arbeten. 

undefined
”Vårt huvudfokus är gravsättningar”, säger Ida Lundmark.

Den 19 augusti i år gjorde hon sin första arbetsdag på Alhems kyrkogård. 

– Det var spännande att möta medarbetarna. De hade nog förväntat sig någon äldre, men det tog inte lång tid att känna sig välkommen i gruppen. Vi klickar bra. Här är det ett öppet klimat och jag behöver deras kunskap för att göra det här. 

Vad är det bästa med jobbet?  

– Det är varierat och energigivande. Jag får vara utomhus, träffa människor och arbeta med att förbättra saker. Och det är oerhört viktigt att det är fint härute. Sedan är jag nog en person som tar möjligheterna när de kommer och skapar mig den roll jag känner mig bekväm i. 

Alhems kyrkogård

Olika typer av gravar samt antal: 
Kistgravar: 2 600 
Urngravar: 1 500
Askgravlund nya Stillheten, antal begravda: 242
Askgravlund gamla Skogsdungen, antal begravda:1 047 (här gravsätts i dag endast anhörig till redan begravda, för ny gravsättning gravsätts askan i Stillheten).  
Minneslund, antal begravda: 875

Antalet gravar med skötsel av kyrkogårdspersonal: 1 396

Skötselavtal att välja mellan: 
Sommarblommor inklusive gödsling, plantering, ogräsrensning, vattning, bortplockning efter säsong. 
Perenner inklusive gödsling, ogräsrensning, vattning. 
Vattning av egna planterade blommor samt rensning, gödsling och övrig skötsel. 

Endast vattning av egna planterade blommor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!