Det var i december i fjol som regeringen gav Arbetsförmedlingen uppdraget att bidra till en förbättrad och mer effektiv kompetensförsörjning i samband med stora företagsetableringar och företagsexpansioner. Som ett led i detta inrättas kansliet i Skellefteå. Inriktningen ska i första hand vara Västerbotten och Norrbotten.
– Jag förstod att något skulle komma att hända, men inte att det skulle bli ett kansli här, berätta Ida som började jobbet som kanslichef den 15 augusti.
Ida kommer närmast från Skellefteå kommun där hon arbetat som HR-strateg, men hon har dessförinnan jobbat länge på Arbetsförmedlingen, bland annat som sektionschef. Ida ser fram emot den nya utmaningen.
– Jag ska bygga något från ett blankt blad och sätta hop ett team, berättar hon.
Tanken är att kansliet ska bestå av mellan sex och nio personer framöver och rekryteringen pågår för fullt.
– Vi kommer att jobba på en nationell arena med regionala frågor som har lokal touch. Vi får det bästa av alla världar, konstaterar hon.
– Några av de anställda kommer att vara placerade här, några i Norrbotten. På vilken ort eller vilka orter är inte klart än.
Uppdraget för medarbetarna som kommer att arbeta på kansliet beskrivs som ”att i nära samarbete med arbetsgivare, kommuner, regioner, länsstyrelser hitta nya arbetssätt för att bidra till att lösa kompetensförsörjningsbehovet i Norrbottens och Västerbottens län.”
Ida Rönnblom försöker definiera kansliets verksamhet med tre ord: handlingskraft, samlingskraft och mod.
– Vi ska försöka identifiera och testa var det behövs nya verktyg och arbetssätt. Vi ska samla alla typer av aktörer från arbetsgivare till ideella krafter för att skapa en helhet. Vi ska jobba både med dem som finns på plats och de som kan flytta hit. Modet måste vi ha om vi ska kunna agera – att överväga risker att kunna misslyckas med saker. Vi måste våga kasta oss ut tänker jag, berättar Ida.
Hon konstaterar att det finns rutiner, regelverk och modeller uppbyggda i samhället i samband med stora varsel, men inte alls lika tydliga mönster då omställningar kräver stora rekryteringar med en bredd av kompetenser.
– Vi kan inte titta bakåt i historien. Det som händer nu har aldrig hänt förr. Vi har aldrig sett så här stora etableringar tidigare. Vi vill att det vi gör ska kunna vara applicerbart på fler platser, att det ska gå att kopiera.
Ida Rönnblom berättar att det bland annat gäller att hitta nycklar för att lösa medföljandeproblematiken, samt att lösa språkbarriärer på olika sätt. Samtidigt har Skellefteå varit först i den gröna industrivågen i norr, vilket gör att det också går att lära av ”barnsjukdomarna” här.
Idas jobb framöver blir också att konkretisera det som ska hända och sätta ned målsättningar.
Hon minns hur hon den 19 oktober 2017 följde direktsändningen där Northvolt skulle presentera sina etableringsplaner. Det var inte bara hon och alla andra på arbetsförmedlingen i Skellefteå, utan också besökarna, som följde sändningen.
– Att det skulle kunna bli jag som skulle driva runt det här hade jag ingen tanke på då, konstaterar hon.
Kansliet i Skellefteå invigs nu på fredag bland annat arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, samt regeringens samordnare Peter Larsson på plats.