När frysen är full med bakverk har Ida, under de senaste tio åren, öppnat upp Idas Skafferi i pappa Eskils ”sommarbörning”.
– Julfikat tar vi till ”Karl-Bertil Jonsson”. Jag älskar julen och saffran, säger Ida Eskilsdotter, Gummark.
Här får ni ta del av några av Idas recept.
Saffransmacarons
110 gr Äggvita
100 gr mandelmjöl
200 gr florsocker
4 msk socker
0,5 gr saffran
Fyllning
200 gr vitchoklad
1dl grädde
1st vaniljstång
Gör så här:
Använd rumstempererad äggvita. Vispa äggvitan, mortla sockret med saffran, tillsätt saffranssockret i äggvitan, vispas till en fluffig marängsmet.
Sikta ner mandelmjölet och florsockret och vänd försiktigt runt smeten. Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper, låt kakorna vila i cirka 30 min, grädda sen i nedre delen av ugnen i 150 grader cirka 12 min.
Fyllningen
Fin hacka chokladen. Koka upp grädden i en kastrull häll den sen över chokladen och rör ihop till en jämn smet, dela en vaniljstång och skrapa ur fröna och blanda i choklad ganachen. Ställ i kylen gärna över natten. Spritsa sen på hälften av kakorna och använd de andra till lock.
Kokostoppar med saffran
50 gr smör
0,5 gr saffran
2 ägg
1dl socker
200 gr kokos
½ msk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal och lite saft
200 gr blockchoklad
Gör så här
1. Smält smöret och tillsätt saffranet
2. Rör ihop ägg och socker i en bunke, tillsätt kokos, vaniljsocker och apelsinzest lite saft och det smälta smöret.
3. Rör ihop allting och låt svälla i cirka 20 min
4. Gör cirka 20 toppar placera på en plåt med bakplåtspapper
5. Grädda mitt i ugnen cirka 15min tills de fått en fin färg
6. Låt svalna och doppa sen i smält choklad
Saffranspraliner
Temperera 750gr blockchoklad till två st pralinformar.
Fyllning
200 gr vitchoklad
1 dl grädde
1 tsk smör
½ g saffran
Gör så här
Hacka chokladen, koka upp grädden, smöret och saffranet. Häll det sen över chokladen, rör ihop så det blir en jämn smet. Låt svalna innan ni fyller chokladskalen.
Saffransbiskvier
250 gr mandelmassa
2 äggvitor
1 ½ dl strösocker
Fyllning
0,5 g saffran
1 sockerbit
½ msk konjak
100 gr mjukt smör
1 ½ dl florsocker
1tsk vaniljsocker
1 äggula
150 gr smält blockchoklad
Gör så här
Riv mandelmassan och blanda ihop med äggvitan och sockret, ställ i kylen cirka 20 min. Spritsa eller klicka ut cirka 20 st runda kakor på en plåt. Grädda i cirka 20 min tills de fått en fin färg.
Stöt sockerbiten med saffranet, häll på konjaken. Vispa ihop allting.
Bred på fyllningen på bottnarna gärna så dom är lite toppiga, ställ de kallt doppa de sen i den smälta blockchokladen.
Kladdkaka med saffran och vitchoklad
Kladdkakan:
3 ägg
3 ½ dl socker
1tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl mjöl
150 gr smält smör
1krm salt
Saffranskrämen:
1 ½ dl vispgrädde
1pkt saffran
150 gr vitchoklad
1dl strösocker
¾ dl sirap
50 gr smör
Gör så här
Kladdkakan:
1 Sätt ugnen på 175gr, smöra och bröda en springform med löstagbarkant cirka 24cm.
2. Smält smöret och låt svalna
3. Rör ihop ägg och socker
4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör sist i smöret.
5. Häll smeten i formen och grädda i cirka 25 min, den ska vara kladdig
Krämen:
1. Hacka chokladen
2. Koka upp grädde, socker, sirap och smör. Koka under omrörning cirka 5-7min
3. Tillsätt saffran och chokladhacket och rör ordentligt
4. Häll krämen över den svalnade kakan och ställ i kylen tills krämen stelnat,
Servera gärna med en klick vispgrädde