Inför jul går allt bak i temat saffran för Ida

Ida Eskilsdotter har två stora intressen – att träna och att baka. Nu inför jul innehåller många av hennes bakverk saffran. Hon bakar till familjen – och kanske en och annan kollega får smaka på hennes julbak.

Att baka biskiver är Idas specialitet, här doppar hon dem i fyllningen med saffran och choklad . ”Jag trivs och jag skingrar tankarna med att baka”, säger Ida Eskilsdotter.

Att baka biskiver är Idas specialitet, här doppar hon dem i fyllningen med saffran och choklad . ”Jag trivs och jag skingrar tankarna med att baka”, säger Ida Eskilsdotter.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2021-12-11 08:15

När frysen är full med bakverk har Ida, under de senaste tio åren, öppnat upp Idas Skafferi i pappa Eskils ”sommarbörning”.

– Julfikat tar vi till ”Karl-Bertil Jonsson”. Jag älskar julen och saffran, säger Ida Eskilsdotter, Gummark.

undefined
Att baka biskiver är Idas specialitet, här doppar hon dem i fyllningen med saffran och choklad . ”Jag trivs och jag skingrar tankarna med att baka”, säger Ida Eskilsdotter.

Här får ni ta del av några av Idas recept.

undefined
Saffransmacarons

Saffransmacarons

110 gr Äggvita

100 gr mandelmjöl

200 gr florsocker

4 msk socker

0,5 gr saffran

Fyllning

200 gr vitchoklad

1dl grädde

1st vaniljstång

Gör så här:

Använd rumstempererad äggvita. Vispa äggvitan, mortla sockret med saffran, tillsätt saffranssockret i äggvitan, vispas till en fluffig marängsmet.

Sikta ner mandelmjölet och florsockret och vänd försiktigt runt smeten. Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper, låt kakorna vila i cirka 30 min, grädda sen i nedre delen av ugnen i 150 grader cirka 12 min.

Fyllningen

Fin hacka chokladen. Koka upp grädden i en kastrull häll den sen över chokladen och rör ihop till en jämn smet, dela en vaniljstång och skrapa ur fröna och blanda i choklad ganachen. Ställ i kylen gärna över natten. Spritsa sen på hälften av kakorna och använd de andra till lock.

undefined
Kokostoppar med saffran.

Kokostoppar med saffran

50 gr smör

0,5 gr saffran

2 ägg

1dl socker

200 gr kokos

½ msk vaniljsocker

1 apelsin, rivet skal och lite saft

200 gr blockchoklad

Gör så här

1. Smält smöret och tillsätt saffranet

2. Rör ihop ägg och socker i en bunke, tillsätt kokos, vaniljsocker och apelsinzest lite saft och det smälta smöret.

3. Rör ihop allting och låt svälla i cirka 20 min

4. Gör cirka 20 toppar placera på en plåt med bakplåtspapper

5. Grädda mitt i ugnen cirka 15min tills de fått en fin färg

6. Låt svalna och doppa sen i smält choklad

undefined
Saffranspraliner.

Saffranspraliner

Temperera 750gr blockchoklad till två st pralinformar.

Fyllning

200 gr vitchoklad

1 dl grädde

1 tsk smör

½ g saffran

Gör så här

Hacka chokladen, koka upp grädden, smöret och saffranet. Häll det sen över chokladen, rör ihop så det blir en jämn smet. Låt svalna innan ni fyller chokladskalen.

undefined
Saffransbiskvier.

Saffransbiskvier

250 gr mandelmassa

2 äggvitor

1 ½ dl strösocker

Fyllning

0,5 g saffran

1 sockerbit

½ msk konjak

100 gr mjukt smör

1 ½ dl florsocker

1tsk vaniljsocker

1 äggula

150 gr smält blockchoklad

Gör så här

Riv mandelmassan och blanda ihop med äggvitan och sockret, ställ i kylen cirka 20 min. Spritsa eller klicka ut cirka 20 st runda kakor på en plåt. Grädda i cirka 20 min tills de fått en fin färg.

Stöt sockerbiten med saffranet, häll på konjaken. Vispa ihop allting.

Bred på fyllningen på bottnarna gärna så dom är lite toppiga, ställ de kallt doppa de sen i den smälta blockchokladen.

undefined
Kladdkaka med saffran och vit choklad.

Kladdkaka med saffran och vitchoklad

Kladdkakan:

3 ägg

3 ½ dl socker

1tsk vaniljsocker

4 msk kakao

2 dl mjöl

150 gr smält smör

1krm salt

Saffranskrämen:

1 ½ dl vispgrädde

1pkt saffran

150 gr vitchoklad

1dl strösocker

¾ dl sirap

50 gr smör

Gör så här

Kladdkakan:

1 Sätt ugnen på 175gr, smöra och bröda en springform med löstagbarkant cirka 24cm.

2. Smält smöret och låt svalna

3. Rör ihop ägg och socker

4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör sist i smöret.

5. Häll smeten i formen och grädda i cirka 25 min, den ska vara kladdig

Krämen:

1. Hacka chokladen

2. Koka upp grädde, socker, sirap och smör. Koka under omrörning cirka 5-7min

3. Tillsätt saffran och chokladhacket och rör ordentligt

4. Häll krämen över den svalnade kakan och ställ i kylen tills krämen stelnat,

Servera gärna med en klick vispgrädde

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!