Ica Kvantums nya satsning – öppnar restaurang

Efter flera års planering utökar nu Ica Kvantum sin verksamhet. Den populära livsmedelsbutiken blir den tredje affären inom Icas koncern att öppna restaurangen Icanders. "Vi vill ta mathantverket ännu längre" säger butikschefen Alexander Björk.

Så här ser Icanders ut i Mood-gallerian i Stockholm där den första restaurangen öppnades.

Så här ser Icanders ut i Mood-gallerian i Stockholm där den första restaurangen öppnades.

Foto: Ica Sverige

Skellefteå2022-09-06 13:25

Planen att utöka med en restaurangdel föddes för flera år sedan och hade med all sannolikhet redan varit verklighet om inte den pandemi som under flera år härjat i världen brutit ut. Men det sägs att den som väntar på något gott aldrig väntar för länge och "gott" är precis vad det ska bli i Ica Kvantums butik där en restaurang nu är under uppbyggnad. 

Norran träffar butikschefen Alexander Björk, som också fungerar som projektansvarig för byggnationen av restaurangen, på den plats i livsmedelsbutiken där det snart kommer att serveras annan mat än den korv med bröd som ett gäng med äldre herrar just inmundigar intill oss. 

undefined
Alexander Björk, butikschef vid Ica Kvantum.
undefined
Här, där en jordhög nu ligger på asfalten, kommer kunder att kunna sätta sig ned med en matbit.

Alexander Björk berättar: 

– Processen tog lite längre tid och det har dykt upp förändringar längs med vägen men vi har ju planerat för detta i minst fyra år, säger han och blickar runt. 

Fyra år? Det är rätt lång tid... 

– Ja, verkligen. Det är så väldigt roligt att vi haft kundernas förtroende och att de fortsätter komma hit, det är tack vare dem vi kan och vill göra något sånt här, säger han och fortsätter med att förklara hur just den här typen av mat saknas på den gastronomiska kartan i västra delen av stan:  

– Det är ju många som bor på den här sidan av stan men det finns inte så mycket annat än pizza och hamburgare. Det här kommer bli en satsning på svensk husmanskonst och "modern matkultur" som vi kallar det. Menyn kommer att präglas av lokalproducerad mat och matvaror som representerar vårt närområde på ett bra sätt. 

undefined
Ett intensivt arbete pågår just nu i och utanför Ica Kvantum där utöver restaurangen även butiksytan kommer att utökas med 500 kvadratmeter.

Och ni blir bland de första att öppna ett Icanders har jag förstått?  

– Ja, precis. Ica har haft ett pilotprojekt på en galleria i Stockholm, och hela tanken med ett Icanders är att få in en restaurangmiljö i en livsmedelsbutik utan att det ska kännas att du är i en livsmedelsbutik. Vi vill i första hand vara en av Skellefteås bästa lunchrestauranger och sen vill vi också ha ett bra fika, vi har ju redan ett bra bageri här, vilket vi också tycker saknas när man går ut för att äta mat här i Skellefteå.  

Han fortsätter:  

– Vi kommer även titta på rättigheter för att kunna knyta ihop hela menyn med god dryck som öl och vin.  

undefined
Så här ser Icanders ut i Mood-gallerian i Stockholm där den första restaurangen öppnades.
undefined
Även om det inte kommer se exakt likadant ut i Skelleftebutikens restaurang så kommer den att ha ungefär samma utseende, berättar Alexander Björk.

I restaurangen kommer det vintertid att finnas omkring 70 sittplatser och på sommaren utökas sittplatserna avsevärt när även en uteservering kommer finnas för besökaren som vill njuta av solen och värmen samtidigt som lunchen eller middagen förtärs.  

Inför öppningen, som ännu är flera månader bort då planen är att öppna någon gång under våren 2023, kommer Alexander Björk med kollegor att öppna för personalrekrytering då flera platser behöver tillsättas:  

– Vi tror att det kommer vara minst fem fast anställda här och det är utöver de fast anställda vi har i dag. I första hand är det kockar vi vill rekrytera men vi behöver ju även annan typ av personal i restaurangen.  

undefined
Ica Kvantum blir den tredje Ica-butiken i Sverige att öppna restaurangkonceptet.

Avslutningsvis, med dina egna ord, vill jag att du förklarar vad du vill att Icanders ska stå för och varför ni bestämt er för denna satsning?  

– Vi vill ta mathantverket ännu längre och ge oss in även i den här delen. Vi har ju jobbat med mat under en lång tid men vi har inte kunnat erbjuda den där supermysiga restaurangdelen förrän nu med den här satsningen, avslutar Alexander Björk.  

Faktaruta

Ica Kvantums storsatsning

Utöver restaurangen Icanders håller livsmedelsbutiken på att bygga inne i affären där ytan kommer att utökas med 500 kvadratmeter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!