Den stora efterfrågan på bostäder i Skellefteå har pressat upp priserna rejält. Kommunen står för den procentuellt största prisökningen i landet det senaste året. Och konkurrensen om de lediga bostäderna är stenhård. Bostadsbristen böjar bli ett stort problem för socialkontoret, berättar Linda larsson, chef för Individ- och familjeomsorgen.
– Det är allt fler som ringer och vill ansöka om bostadsförtur, även sådana som vanligtvis inte hör av sig till oss. Sådana med arbete och ordnad ekonomi, de saknar bara möjlighet att flytta då de behöver det, exempelvis vid en skilsmässa, säger hon.
Förra året inkom 37 ansökningar om bostadsförtur till socialkontoret i Skellefteå. I år är det lika många, trots att nästan fyra månader återstår av året.
– Och mörkertalet är stort, eftersom många som hör av sig inte ansöker efter att vi förklarat att de inte tillhör vår målgrupp. Bostadsförturen är till för de allra mest utsatta, familjer där det finns vålds- eller missbruksproblem, eller där barn riskerar att bli vräkta, säger Linda Larsson.
Men det är inte bara ett problem att hitta en ny bostad. Det blir allt tuffare att behålla den man har.
– Det ges inga andra chanser i dag. Tidigare kunde man kanske få en störning, eller någon slags ekonomisk anmärkning, och man kunde ändå föra ett resonemang med hyresvärden och få bo kvar. Nu är det ett tuffare klimat där man är mycket snabb att vräka.
Hur märker ni av att det är så?
– Genom att fler hör av sig och berättar att de blivit vräkta, tidigare har vi kunna föra ett resonemang eller gjort en handlingsplan i sådana lägen. I dag får man inte ens chansen. Det finns alldeles för många som står på kö och vill ha den där bostaden, säger Linda Larsson.
De kommunala bostadsbolaget Skebo har en skyldighet att medverka till socialförvaltningens behov, enligt bolagets ägardirektiv. Utöver det har Skebos styrelse beslutat att sex procent av de lediga bostäderna ska avsättas till nyanlända enligt anvisningslagen. Totalt sett är dock procentsatsen som nyttjas av socialförvaltningen större – men minskande, visar de senaste årens statistik. År 2019 erbjöd Skebo totalt 61 lägenheter till socialförvaltningen, år 2020 var det 46 stycken. Hittills i år är det 22.
– Det byggs mycket nu, men det täcker långtifrån behovet utifrån det som sker på orten nu, med Northvolt. Och det handlar om hyresnivåer som inte är anpassade till den målgrupp vi ska stötta, säger Linda Larsson.
Hur löser ni de akuta situationerna i dag?
– Det är skillnad mellan barnfamiljer och vuxna utan barn. Barnfamiljer måste vi hitta akuta lösningar för, det kan vara campingar, vandrarhem eller hotell. Men även där saknas nästan helt något ledigt nu. Vi har även jourlägenheter, sex stycken, men de är oftast upptagna.
– Vuxna utan barn, och det låter hemskt, men de kan hänvisas till härbärget i dag. Det händer oftare nu. Men aldrig barnfamiljer.
Vad behöver hända för att situationen ska bli bättre?
– Det måste byggas mer. Vi har länge haft en farhåga att den här stora etableringen skulle leda till att redan utsatta skulle drabbas hårt. Det ser vi tydligt nu. Det är jättebra att Skellefteå växer, det ska vi göra, men vi måste kunna tillhandahålla bostäder åt dem som redan bor här, säger Linda Larsson.