Bolaget har begärt en bruksvärdesförhandling för 140 lägenheter som finns på Norrböle, Älvsbacka och Prästbordet. De finns i rätt små hus som bolaget äger, totalt 24 fastigheter.
När ett bolag vill höja bruksvärdet anser de att hyresnivåerna ligger helt fel jämfört med andra liknande lägenheter. Det är alltså inget nytt i sak som har hänt, och om man får upp hyran har det inget att göra med den "vanliga" hyreshöjningen som brukar göras varje år.
Hyresgästföreningen har varit och tittat i alla lägenheter som berörs och där de blev insläppta.
– Efter denna genomgång lämnade vi vårt motbud där vi föreslog att några kunde höjas något, några borde ligga orörda och några faktiskt borde ha sänkt hyra, säger förhandlare Johannah Malmin.
Bolaget hade i snitt begärt att få höja hyrorna med cirka 30 procent. Som mest vill de höja hyran i en lägenhet med 96 procent.
– Vi tyckte inte att hyresvärden hade fog för att begära så höga höjningar. De hade jämfört med lägenheter som har högre standard, exempelvis 60-tal mot 90-tal.
Johannah Malmin säger att motbudet i genomsnitt medgav vissa höjningar men inte alls i nivå med önskemålen.
Förhandlingarna strandade och har nu gått till hyresnämnden.
– Nämndens beslut kommer nog att dröja några månader, tror hon.
Som lök på laxen väntas de vanliga hyreshöjningarna. Fastighetsägareföreningen i Skellefteå har begärt att få höja från 1 januari för alla sina medlemmar och det handlar då om kompensation för ökade kostnader.
Även sådana höjningar riskerar hyresgästerna hos Norrböle Fastigheter. I värsta fall får de en vanlig höjning den 1 januari och sedan nästa efter hyresnämndens beslut.
En man som kontaktade Norran bor i en lägenhet som är 110 kvadratmeter.
– Jag och sambon flyttade in i somras och då passade hyresvärden på att höja en tusenlapp i månaden jämfört med den som hade bott tidigare. Nu har vi 9 000 i månaden, och enligt förslaget ska vi få en höjning till 12 300, alltså 30 procent.
– Det är för mycket med tanke på att lägenheten inte är särskilt fräsch.
I hyran ingår varmvatten men inte hushållsel eller parkering.
– Vi har pratat med grannar om vad de betalar och det är väldigt olika hyror för samma typ av lägenhet. Det är obegripliga skillnader och det är svårt att få kontakt med bolaget för att få förklaringar, säger han.
Vad har då Norrböle Fastigheter att säga? VD Bo Egerheim bekräftar att bolaget tycker hyrorna är på fel nivå, med tanke på att bostäderna finns i bra och centrala lägen.
– Vi har jämfört med flera andra bostadsbolag, men främst Skebo.
Han tycker inte att bolaget har godtyckligt satta hyror, och säger att man inte får höja en tusenlapp när en ny gäst flyttar in, såvida inte lägenheten renoverats eller att det varit en ordinarie höjning.
När det gäller personen som föreslås få höjning med 96 procent håller han med om att det är jättemycket. Å andra sidan anser han att hyresgästen haft tur som fått bo billigt tidigare.
– Men gäster som får stora höjningar får dem troligen inte på ett bräde. När hyresnämnden godkänner stora höjningar brukar det bestämmas att de ska göras successivt, kanske under två eller tre år, säger Bo Egerheim.
Norrböle Fastigheter ägs av Partnerutveckling Nordenbygg AB med säte i Boden. De har även lägenheter i Piteå och Boden.
– Samtliga bostäder har ägts i mer än sju års tid. Moderbolaget ägs av norska investerare och även de har varit med i flera år. Det är inget nytt som har hänt, de är långsiktiga ägare, säger Bo Egerheim.