Vid förhandlingen, som avslutas på torsdag, behandlas Boliden Mineral AB:s tillstånd för att få etablera underjordsförvaret på Rönnskärsverken som byggs för fullt och som ska kunna tas i drift i mitten av 2021. Förhandlingen behandlar bland annat hur man ska begränsa utläckaget av föroreningar efter förslutning av underjordsförvaret. Detta följs den 11-13 februari med förhandlingar om efterbehandling och återställning.
Förhandlingen inleddes med en presentation från Boliden av det aktuella läget i bygget av lakverket och underjordsförvaret.
Sedan 1930 har smältverket på Rönnskär producerat koppar, bly, zink, silver och guld från gruvkoncentrat och på senare tid även från kasserad elektronik. Processerna skapar restavfall och idag finns närmare 300 000 ton avfall placerade i olika lagerplatser på området.
Deponifrågan väcktes redan 1970 när man började rena processvattnet på smältverket. 1986 kom ett utredningskrav från Naturvårdsverket och 1991 lämnades den första utredningen till Naturvårdsverket. 2000 -2004 utreddes slutdeponeringen av farligt avfall. Från början var idén att placera detta i någon nedlagd gruva men till sist föll valet på att istället förlägga det i ett underjordsförvar vid smältverket.
Upparbetningen av detta restavfall kommer att ske i ett lakverk som uppförs och som ska stå klart vid årsskiftet 2020/2021. Denna upparbetning gör att 80 procent av avfallet kan bli till nya produkter medan 20 procent ska hamna i underjordsförvaret.
Genom deldomar från mark- och miljödomstolen 2012 och 2013 fick Boliden tillstånd att anlägga ett djupförvar.
Boliden har gjort undersökningar för att visa att berg, barriärer och avfall tillsammans bildar ett säkert förvarssystem. Man har gjort en rapport som fokuserar på tre olika delar; bergets kvalitet, vilken typ av restavfall som ska deponeras samt barriärerna – det vill säga hur bergrummen ska förslutas så att avfallet hålls på plats.
Nästa steg i processen, som man nu är inne i, är att själva deponeringen får påbörjas vilket Boliden yrkar och som mark- och miljödomstolen ska ta ställning till. Under tisdagen ställde sig både Länsstyrelsen i Västerbotten och den referensgrupp som aktivt följt Bolidens utredningar sedan 2013 positiva till att deponeringen kan påbörjas. Men det finns ett flertal frågor som kommer att genomlysas under den fortsatta förhandlingen. Bland annat vill referensgruppen, som bestått av erfarna konsulter samt medarbetare vid SKB, att Boliden:
– Fortsatt kontrollerar och följer upp bergets egenskaper.
– Utvecklar metoder och rutiner för hantering och behandling av avfallet.
- Tar fram långsiktigt stabila tekniska lösningar för de barriärer som krävs.
Referensgruppen rekommenderar bland annat att Boliden planerar för att alla borrhål pluggas och att fyllningsgraden i alla bergrum ska vara så stor som möjligt.