Allt fler privatpersoner satsar på solceller

Antalet solcellsinstallationer i Sverige ökar snabbt, och har nu passerat en kvarts miljon. Även inom kommunerna i Norranområdet har det under 2023 skett en markant ökning. Bara i Skellefteå finns nu 573 små nätanslutna anläggningar.

Lars-Göran Holmkvist i Burvik är en av dem som satsat på solceller.

Lars-Göran Holmkvist i Burvik är en av dem som satsat på solceller.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2024-04-06 12:00

Det är ny statistik från Energimyndigheten som Newsworthy sammanställt.

Den visar att det under 2023 anslöts 2,9 megawatt ny solel till elnätet i Skellefteå kommun, en ökning med 68 procent jämfört med året innan. Totalt finns nu 573 nätanslutna anläggningar, om sammanlagt 7 megawatt i kommunen. Räknat per invånare finns det nu 92 watt solceller per person i kommunen.

Den största delen av solelen i Skellefteå, 76 procent, kommer från småskaliga anläggningar totalt 525 stycken. En småskalig anläggning sitter oftast på ett villatak eller liknande och räknas som småskalig då det är en effekt upp till 20 kW.

undefined
I datorn har Lars-Göran Holmkvist kontroll på sin produktion och elförbrukning.

För ett år sedan besökte vi Lars-Göran Holmkvist i Burvik som satsat på solceller. Han är också ansluten till elnätet.

– Då min anläggning producerar ett överskott av el så säljer jag det vidare ut i nätet till Skellefteå Kraft.

Hur fungerar det med solpanelerna här uppe i norr på vintern?

– Det är klart, är det snöoväder blir bidraget från solcellerna noll, sa han då.

På Skellefteå Kraft kände man tydligt av det växande intresset av solceller.

– Det har varit en extrem ökning av förfrågningar kring solceller och det är ett konstant inflöde av intresseanmälningar. Vi har nyanställt två på avdelningen och ytterligare en är på gång, berättade Rikard Holmgren, säljare på företaget, i samband med reportaget.

Sedan 2021 finns ett särskilt ”grönt skatteavdrag” för bland annat installation av solceller. Det avdraget höjdes den 1 januari 2023. I Skellefteå kommun gjordes avdrag för totalt 7 miljoner kronor under 2023, att jämföra med 1,4 miljoner kronor året innan.

undefined
Statistiken de senaste åren.

Så här ser det ut i andra kommuner:

Malå: I slutet av 2023 låg Malå kommun på sista plats bland Västerbottens kommuner i installerad solcellseffekt per invånare. Under året anslöts 50 kilowatt ny solel till elnätet i Malå kommun, en ökning med 83 procent jämfört med året innan. Totalt finns nu elva nätanslutna anläggningar, om sammanlagt 110 kilowatt i kommunen.

Norsjö: Under 2023 syns en tydlig ökning i statistiken, om än från låga nivåer. Det anslöts under året 170 kilowatt ny solel till elnätet i Norsjö kommun, vilket innebar mer än en fördubbling jämfört med året innan. Totalt finns nu 24 nätanslutna anläggningar, om sammanlagt 270 kilowatt i kommunen. Det motsvarar en elproduktion på mindre än en procent av vad hushållen i Norsjö förbrukar per år

Arvidsjaur: Solkraften i Arvidsjaur visade en tydlig ökning 2023, om än från låga nivåer. Under året anslöts 180 kilowatt ny solel till elnätet, vilket innebar mer än en fördubbling jämfört med året innan. Totalt finns nu 23 nätanslutna anläggningar, om sammanlagt 320 kilowatt.

Arjeplog: Även i Arjeplog har det varit få solcellsanläggningar. Under 2023 anslöts 80 kilowatt ny solel till elnätet i Arjeplogs kommun, vilket innebar mer nästan en tredubbling jämfört med året innan. Totalt finns nu 14 nätanslutna anläggningar, om sammanlagt 120 kilowatt i kommunen. 

Robertsfors: Under 2023 anslöts 430 kilowatt ny solel till elnätet i Robertsfors kommun, en ökning med 51 procent jämfört med året innan. Totalt finns nu 113 nätanslutna anläggningar, om sammanlagt 1,3 megawatt i kommunen.

Lycksele: 0,6 megawatt ny solel anslöts till elnätet i Lycksele kommun, mer än en fördubbling jämfört med året innan. Det finns nu 79 nätanslutna anläggningar, om sammanlagt 1 megawatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!