Uppkopplade sensorer ska göra arbetet enklare

De finns mitt ibland oss och de blir fler och fler – sensorerna. De kan exempelvis se när papperskorgen är full, om vattenförbrukningen är onormalt hög eller hålla koll på inomhusmiljön. ”Datan som samlas in innebär nya möjligheter till service för individen”, säger projektledaren Agnieszka Boeske.

Agnieszka Boeske kan berätta om hur man arbetar med uppkopplade sensorer inom Internet of Things.

Agnieszka Boeske kan berätta om hur man arbetar med uppkopplade sensorer inom Internet of Things.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2024-01-24 12:00

Det pågår ett projekt där sensorerna ska ge Skellefteå kommun helt nya förutsättningar att fatta beslut. Kommunens städenhet har en del sensorer utplacerade, bland annat i några gästtoaletter på Nordanå.

– Vi kan se hur många som använder toaletten och hur full papperskorgen är, berättar Anneli Boman, enhetschef på städ.

Man kan via en dator eller en app se det som sensorn registrerar.

– Målet är att bli mer effektiva och inte springa i onödan. Alla vill ju ha städat på morgonen, men nu kan vi kanske styra städningen till när behovet är som störst. Vi har exempelvis haft sensor på Nordanås sommaröppna utetoaletter. Tidigare har lokalvårdare lagt tid på att ta sig dit och ibland är toaletterna knappt använda, säger Anneli Boman.

Städenheten har även några sensorer på Lejonströmsskolan och på många fler platser pågår försöken med sensorer. 

– Ett pilotprojekt blir att placera ut nya vattenmätare, man testar just nu vilken sensor som är bäst till det. Då kan man se om det någonstans blir en onormalt hög vattenförbrukning och exakt se var problemet är, säger Agnieszka Boeske.

Man kan mäta inomhusklimatet och samla all information kring temperatur, koldioxid, lufttryck, luftkvalitet, rörelse och ljus.

– Jag tror att det kan bli en viktig del att ha på skolor och boenden.

Sensorer finns även på pistmaskiner och en släpvagn för att se var de är. Vitbergsbadets vattentemperatur mäts med sensor och det finns planera på att mäta temperaturen i Byske- och Kågeälven för att hjälpa fiskesugna.

– Det går att göra mycket. Exempelvis se beläggningen i olika lokaler, mäta markfuktighet så man vet när man ska vattna, indikera då dörrar är öppna och stängda eller se om lyktstolpar börjat luta.

Kommunen arbetar med uppkopplade sensorer och det som kallas Internet of Things, IoT, eller på svenska Sakernas internet. Genom Skellefteå Krafts Long range-nät, trådlös digital dataöverföringsteknik, kan datan samlas in och göras synlig i kommunens olika verksamheter. 

– Skellefteå Kraft har gjort ett stort jobb med att bygga ut nätet, säger Agnieszka Boeske.

Inga sensorer får registrera ansikten eller annat som gör att mätningen kan spåras till specifika personer. För närvarande pågår det en utställning i Stadshuset om kommunen arbete med sensorer.

Sensorer

En separat prislista tas fram för varje beställning. Den är beroende hur avancerad den är, det varierar från flera hundra kronor till flera tusen kronor. 

En sensor som mäter temperatur och luftfuktighet kan kosta under 1 000 kronor, den som mäter förbrukade liter kring 2 000 kronor och avancerat sensor som räknar besökare inom ett givet område kostar flera tusen mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!