Norran har i flera artiklar berättat om brottsmisstankarna efter en händelse den 7 januari – polismannen han har hela tiden förnekat brott – och vad tonårsflickan sagt i polisförhör.
– Jag hade hög puls, jag kände mitt hjärta men kunde ändå tänka att om jag skriker så kanske triggas han av det, berättade hon i förhör den 29 januari.
Rättegången hölls i juni i Skellefteå och redan samma dag så meddelade tingsrätten muntligt den fällande domen för sexuellt ofredande, som inträffat i polismannens privata bil.
Påföljden blev 100 dagsböter där tingsrätten tog hänsyn till att polismannen skulle förlora jobbet vid en fällande dom.
Polismannen överklagade till hovrätten, advokat Jens Nyström gick till kraftigt angrepp mot den fällande domen och hur Skellefteå tingsrätt värderade den bevisning som presenterades och andra uppgifter som framkom vid rättegången.
Förra veckan hölls rättegången vid hovrätten i Umeå och nu på tisdagen kom domen.
Det är en oenig hovrätt som dömer polismannen för sexuellt ofredande. Påföljden blev även denna gång dagsböter men nivån sänktes från 100 till 60 dagsböter.
Hovrätten menar att händelseförloppet ska bedömas som ett sexuellt ofredande, hur polismannen vid upprepade tillfällen uttalat sig om målsägandens utseende, att han gärna ville ta med henne hem, att han skulle göra något med sitt pekfinger – och sedan hållit fast hennes ena hand och klämt flickan på låret vid ljumsken.
Hovrättspresidenten Erik Sundström menar att bevisningen inte höll för en fällande dom.
Han motiverar detta med att det inte är bevisat, utifrån alla uppgifter som presenterats, att polismannen ”klämt målsäganden på låret vid ljumsken”. Hovrättspresidenten går också bedömningen att de verbala uttrycken ”inte når upp till en sådan grad att det handlar om ett sexuellt ofredande”.
Advokat Jens Nyström:
– Det här visar på att det inte är alldeles klart vad som har skett mellan parterna när hovrättspresidenten bedömer att åtalet ska ogillas. Det kan ha gått till på det sätt som min klient beskrivit händelseförloppet.
– Vi vill att målet prövas av högsta domstolen utifrån var gränsen går för att en fysisk beröring, och avsikten bakom denna beröring, ska betecknas som ett sexuellt ofredande, tillägger Jens Nyström.