Händelsen inträffade på ett hotell i Älvsjö, Stockholm, den 5 september. Det började med att hotellpersonalen sa till Skelleftekvinnan och en annan man, som befann sig i ett hotellrum, att de inte fick röka där.
– När vi konfronterade paret blev mannen aggressiv. Det slutade med att vi tryckte på överfallslarmet, har personalen berättat för polisen.
Polisen kunde gripa Skelleftekvinnan när hon var på väg att lämna hotellet. Visitationen avslöjade att kvinnan hade narkotika dels innanför byxlinningen och i behån – där också 24 000 kronor förvarades i de två behå-kuporna – samt 10 000 narkotikaklassade tabletter i en plastpåse som kvinnan bar.
Ett par dagar senare häktades kvinnan misstänkt för narkotikabrott, att hon innehaft narkotika både för eget bruk och för försäljning.
I de polisförhör som polisen sedan hållit har kvinnan genomgående förnekat brott samt i övrigt lämnat ett och samma svar: ”Jag har ingen kommentar”.
Det enda hon medgav var bruk av subutex.
– Jag hade tagit subutex för några dagar sedan, jag snortade subutexen. Möjligen finns det även spår av thc i urinen, berättade hon.
Hon konfronterades också med uppgifter som polisen hittat i hennes mobiltelefon. Där framkom misstänkt narkotikahandel sedan i somras, där ett stort antal kontakter och namn förekommer.
Åtal väcktes den 11 oktober och nyligen hölls rättegången vid Södertörns tingsrätt. Där medgav kvinnan innehav av 100 subutex-tabletter samt 9 tabletter alprazolam.
– Denna narkotika har jag innehaft för eget bruk, jag förnekar innehav av övrigt narkotika. Jag är missbrukare och jag ägnar mig åt byteshandel med droger. Det är lätt att byta alprazolam mot subutex, som är den drog som jag använder främst, förklarade Skelleftekvinnan.
Häromdagen meddelades domen. Påföljden blev skyddstillsyn med särskild behandlingsplan mot missbruket. Missköts vården väntar fängelse i 15 månader.
26-åringen förekommer under 7 avsnitt i belastningsregistret och hon dömdes så sent som i maj för stöld och narkotikabrott (bruk) till skyddstillsyn.
Södertörns tingsrätt påpekar i domen att ”både straffvärdet och brottslighetens art talar för ett fängelsestraff”.
Samtidigt konstateras att Skelleftekvinnan haft en långvarigt narkotikamissbruk och att hon samtyckt till att placeras på ett behandlingshem, där vården innefattar sex månaders institutionsplacering och därefter fem månader i frivårdens program ”One to One”. Övervakningstiden ät totalt 18 månader.
Brottsligheten är starkt kopplad till missbruket, poängterar tingsrätten, och menar att skyddstillsyn och vård är den påföljd bidra till att Skelleftekvinnan inte fortsätter att begå brott.
Ur polisrapporten: När personalen konfronterade paret blev mannen aggressiv. När vi anlände till hotellet mötte vi paret och ordningsvakter när de va på väg ut från hotellet.
Så avslöjades stor narkotikahärva: Rökte på hotellrum – två Skelleftekvinnor häktade