– Det är jag helt övertygad om. Jag är absolut inte emot satsningen på kulturhuset, det är positivt. Men när det kommer till hotellet så blir det konkurrens på olika villkor. Så är det bara, säger Ronny Pettersson, ägare till hotell Aurum i Skellefteå.
Klart för kulturhushotell efter hetsig debattI tisdags tog kommunfullmäktige beslutet att investera även i bygget av ett hotell i kulturhuset. Syftet är att sälja hela fastigheten – men ett kommunalt kulturhusbolag ska oavsett ägare hyra hela huset. Bolaget hyr sen ut till hotellet i andra hand. Man räknar inte med att intäkterna från hotellet kommer att täcka hyran som kulturhusbolaget själv har.
Hotellhyran kan bli miljonbakslag – subvention kan krävasMaria Lundemo, delägare till hotell Victoria, säger:
– Visst riskerar satsningen att leda till att ett hotell försvinner. Alla hotell är inte fullbokade i dag. Med fler aktiviteter och evenemang i stan tror jag att den privata marknaden skulle kunna reglera antalet rum på egen hand, säger hon.
Nya notan – drygt en miljard: Kommunen tar kostnaden för kulturhushotelletAgneta Jaktland, kvalitetschef på Best Western Hotels & Resorts, ser också denna risk. Men hon anser att det positiva överväger.
– Övriga hotell kommer att få snäppa upp sig helt enkelt för att hänga med. Jämför vi med hur restaurangbranschen i Umeå har utvecklats, där utbudet dubblerats, så ledde det till att fler började äta ute. Vi kan se en liknande utveckling här.
”Bygger för dyrt”
Hon tror att det nya hotellet ger Skellefteå viktiga konkurrensfördelar gällande möjligheten att ta hem större evenemang.
– Som Skelleftebo ser jag det som positivt, även om jag förstår att kommunen egentligen inte ska bygga hotell. Risken här är väl att det inte blir något annars, säger Agneta Jaktland.
Höga byggkostnader leder till en hyra som inte går att ta ut, det är här någonstans det har gått snett.
Patrik Nordkvist, hotelldirektör på Scandic, tror också att det kan bli en positiv utveckling på sikt. Fler tillresande kan spilla över på andra hotell. Problemet, enligt honom, är att det utvecklats till ett ”lyxbygge”.
– Det handlar inte om att kommunen subventionerar hotellhyran, den ska sättas marknadsmässigt säger politikerna, vilket jag förutsätter stämmer. Men Scandic kan exempelvis inte bygga en fastighet som inte matchar våra intäkter, det gäller även privatpersoner. Höga byggkostnader leder till en hyra som inte går att ta ut, det är här någonstans det har gått snett, säger Patrik Nordkvist.
Hur tycker du att kommunens dialog med er från branschen har varit?
– Först går man ut med att allt är klart och presenterar Hilding, utan att ha vänt sig till hela marknaden. Det tyckte jag var märkligt. Sedan gör man ett omtag, då det visar sig att det aldrig fanns några avtal, det var också märkligt. Nu vänder sig man sig till marknaden, vilket är positivt. Men visst kunde det skötts bättre, säger han.
Karina Wallenberg, vd för Stiftsgården, önskar också att det funnits mer dialog från kommunens sida.
– Inte minst för att vi som driver den här sortens verksamhet ska få en större insyn och förståelse för vad det är kommunen har tänkt göra, säger hon.
Martin Hedqvist, marknadschef på Medlefors, har också haft en del frågor angående kommunens satsning. Men på ett möte i måndags, där både politiker och tjänstemän träffade hotellföreträdare, fick han räta ut några frågetecken.
– Vi ville förstå upplägget, och undvika en situation där sned konkurrens uppstår. Men vi känner oss nöjda efter mötet, säger han.
Lorents Burman (S): ”Detta kan bli gynnsamt för flera”En del av tryggheten ligger i att de olika hotellen i stan kommer att vända sig till olika kundgrupper, säger han.
– Vi har en god sammanhållning mellan hotellen här i stan, det känns viktigt att det fortsätter så. Det här är en positiv utveckling för Skellefteå som helhet, det kan gynna oss alla, säger Martin Hedqvist.