Hotell med 13 våningar kan få byggas på Anderstorp

Det kan byggas ett hotell med upp emot 13 våningar. Det framgår av den nya detaljplan för Anderstorps handelsområde som nu är ute för samråd.

Kommunen har redan börjat förbereda för byggande av gatan. Det har lagts ut en överlast (som sedan ska tas bort) så att den mycket sättningsbenägna marken ska tryckas ihop.

Kommunen har redan börjat förbereda för byggande av gatan. Det har lagts ut en överlast (som sedan ska tas bort) så att den mycket sättningsbenägna marken ska tryckas ihop.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2024-06-23 21:09

Det handlar om området som börjar vid McDonald´s vid Skellefteås södra infart och sedan sträcker sig längs med Anderstorp till Nålvägen. Totalt 15 hektar som främst består av jordbruksmark. 

Här har det under flera år planerats för ett utvidgat handelsområde. Med i tankarna finns då att E4 väntas dras om mot Östra Leden och då skulle de nya tomterna få bra skyltlägen.

I vintras aviserade Trafikverket att de har utvidgat det område där E4 kan dras, men kommunen fortsätter ändå med sin detaljplan. Dock med viss brasklapp om att förutsättningarna kan ändras. 

Det nya området får en infartsväg som börjar vid tankstationen och där byggs en rondell. Vägen in i handelsområdet blir sedan en återvändsgata och endast cyklister och fotgängare kan fortsätta längre norrut mot Anderstorp.

Mest låglänt är området närmast Gymnasievägen och där planeras en uppsamlingsdamm för regnvatten.

undefined
Här ska rondellen byggas mot Gymnasievägen.

När kommunen började med den här detaljplanen för flera år sedan var det tänkt att många små handels- eller hantverksföretag skulle kunna bygga. Men sedan gjordes ett omtag och nu skapas färre och större tomter. Tanken är 4-5 tomter som ska användas för handel av sällanköpsvaror samt hotell. Hotellet kan kompletteras med konferenslokaler, kontor, restaurang, spa, butiker.

Matvarubutiker ska hänvisas till andra platser.

I området finns ett koloniområde vars yta kommer att minska något. Vid provtagningar har det visat sig finnas förhöjda halter av arsenik, bland annat vid koloniområdet. Det är oklart om detta beror på den höjda arsenikhalt som finns i Skellefteås berggrund eller om det handlar om tidigare nedfall från Rönnskär. Eftersom odlingsbäddarna består av jord som har körts tid anses det inte farligt att odla och äta grönsaker. 

undefined
Så ska tomterna placeras vid den nya gatan. Vid infarten från Gymnasievägen blir det damm och grönområde, sedan kommer tomten för hotellet, markerad med lila.

Grusvägen som går mellan Norra Tjärn och Anderstorp kommer att stängas av, och blir bara möjlig att trafikera för cyklister och fotgängare. Nålvägen blir en återvändsgata. 

Eftersom de nya handelshusen ska bli stora och väl synliga anses det viktigt att de blir snygga. Grälla färger ska inte tillåtas, endast dämpade brunsvarta, grågröna eller rödbruna fasader får förekomma. Hus får gärna vara av trä. 

Förslaget till detaljplan är nu ute på samråd och fram till 23 augusti kan man lämna synpunkter. 

undefined
Lador och jordbruksmark försvinner när Skellefteå växer.
undefined
Här syns topografin. Orange är högst, blått är lägst. Det anläggs en damm på den lägtsta platsen som ska samla regnvatten och i övrigt vara ett parkområde.
undefined
Satellitfoto där platsen för det nya handelsområdet är markerat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!