Snart är kanske kräftpesten borta: ”Håller tummarna”

15 kräftor placerades ut – endast en har dött. Nu finns förhoppningen att kräftpesten snart försvunnit från Skellefteälven. ”Vi håller tummarna, men det är för tidigt att säga”, säger Tony Söderlund vid Skellefteå kommun.

Friska kräftor har satts ut i älven, för att se om de överlever eller inte. Arkivbild.

Friska kräftor har satts ut i älven, för att se om de överlever eller inte. Arkivbild.

Foto: Hampus Berglund Svensson

Skellefteå2024-08-03 16:00

Nyheten i korthet

  • Hoppet lever om att kräftpesten snart kan försvinna från Skellefteälven.
  • För att utreda om smittan fortfarande finns, har kommunen placerat ut flodkräftor i vattnet på olika ställen. Hittills har bara en kräfta dött. Om kräftan dött av kräftpest ellet inte är dock oklart och för att få svar på det ska kräftan analyseras.
  • Det är för tidigt att säga hur omfattande spridningen av kräftpest är i nuläget. Vidare utredningar och tester kommer att genomföras för att undersöka det.

Det var 2022 som beskedet kom att Skellefteälven drabbats av kräftpest, en algsvamp som livnär sig som parasit. När flodkräftan smittas dör den och för att kräftpesten ska försvinna måste alla bärare av sjukdomen dö.

– När alla kräftor dött, så dör även parasiten ut, sa Mattias Varg, biolog på samhällsbyggnadskontoret, till Norran 2022.

Länge klassades stora delar av älven som smittad, vilket bland annat innebar skarpa restriktioner. I våras meddelade dock länsstyrelsen i Västerbotten att området med restriktioner begränsats. Nuvarande område som anses vara kräftpestsmittat är sträckan mellan Rengårds- och Selsfors kraftverk. Restriktioner gäller även för vissa närliggande vattendrag.

– Så länge du är nedanför Selsfors kraftstation så är det fritt fram att nyttja älven, har Tony Söderlund, enhetschef för fritid- och idrottsavdelningen vid kommunen, tidigare sagt till Norran.

undefined
Det rödmarkerade området klassas som kräftpestsmittat. Kommunen skriver dock så här: ”För att vara på säkra sidan bör redskap och båtar saneras även om de varit i vatten strax utanför markerat område i kartan.”

Anledningen till att det fortsatt finns restriktioner mellan Rengård och Selsfors, men inte längre ner i älven, är att smittan bedöms vara som mest koncentrerad i området kring Rengård. ”Undersökningar har visat att det finns smitta vid Rengård men att det är en relativt svag smittkälla som späds ut och dör ut med ökat avstånd från källan”, skriver kommunen på sin hemsida.

För att undersöka om smittan fortfarande finns kvar har kommunen satt ut 15 flodkräftor i vattnet.

– Vi har satt ut kräftor på olika platser. Främst vid Rengård, både uppströms och nedströms, säger Tony Söderlund.

Det har även satts ut kräftor i Malån och Petikån, som båda mynnar ut i Skellefteälven.

– Det har vi gjort för säkerhets skull, för att säkerställa att smittan inte finns längre upp också.

Kräftorna sattes ut för ungefär en månad sedan och kontrolleras varje vecka. Hittills har endast en kräfta dött – resten har överlevt, vilket P4 Västerbotten rapporterat om.

– Den döda kräftan var en bit nedströms från Rengård, säger Tony Söderlund.

undefined
Tony Söderlund, enhetschef för fritid- och idrottsavdelningen vid Skellefteå kommun.

Om kräftan dött av kräftpest eller inte är dock för tidigt att säga.

– Den har skickats i väg på analys, meddelade Tony Söderlund på fredagen.

Att 14 av 15 kräftor överlevt anses vara positivt och förhoppningen är att man snart kan förklara Skellefteälven fri från kräftpest. Samtidigt säger Tony Söderlund att det är svårt att veta hur omfattande smittan fortfarande är.

– Vi måste ha kräftor ute hela säsongen och håller tummarna att vi inte identifierar smitta, men hittills är det för tidigt att säga. Kräftorna måste få vara i under en längre period för att det ska ge säkrare resultat.

Även förra året sattes kräftor i älven.

– Då var det två kräftor som dog av kräftpest.

Hur kräftpesten kom till älven är fortfarande oklart. En teori är att den kommit genom exempelvis en båt som bar smittan, eller smittade kräftdelar.

Enligt länsstyrelsen är det också vanligt att smittan sprider sig genom olagligt utplanterade signalkräftor, en invasiv art som kan bära på smittan utan att dö av den. Signalkräftan hotar flodkräftan på många håll och den svenska flodkräftan har minskat dramatiskt i takt med att signalkräftan ökat.

Kommunen har tidigare fiskat efter signalkräfta för att se om det finns i älven, utan att hitta någon. Och även i år kommer det att fiskas efter signalkräfta.

– Det blir ett ganska omfattande fiske i en mindre del av älven jämfört med tidigare. Vi håller tummarna för att det inte finns signalkräfta, säger Tony Söderlund.

Regler

Inom ett område som förklarats som kräftpestsmittat är det förbjudet att:

• Fånga kräftor

• Saluhålla, sälja, köpa eller transportera okokta kräftor

• Använda fisk som betesfisk i ett annat vatten än där den
fångats

För att undvika att kräftpesten sprider sig till andra vatten måste du även desinfektera den utrustning du använder i Skellefteälven.

Detta gäller även om du ska flytta redskap och båtar mellan magasin inom det smittade området.

Källa: Skellefteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!