Hoppas olaglig camping ska bli laglig

Den eventuellt olagliga campingen i Skellefteås ytterkant ska städas upp redan i vinter. Det säger planeringschef Lars Hedqvist vid Skellefteå kommun. Men han hoppas att platsen fortsättningsvis kan upplåtas åt EU-migranter.

Huset tycks till stora delar vara byggt med material från skogen.

Huset tycks till stora delar vara byggt med material från skogen.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2019-12-19 18:00

Norran besökte i måndags den plats där kommunen beviljat uppställning av husvagnar och som kan leda till en sanktionsavgift på 930 000 kronor för brott mot bygglovslagen.

Kommunen hotas av skyhög sanktionsavgift

Endast rävspår syns på området och där finns nio husvagnar och antal mer eller mindre slaktade bilar. En husvagn har öppen dörr, och en fågel flyger ut när undertecknad närmar sig öppningen. På området finns även en del annan bråte i form av däck, cyklar och delar av fordon och husvagnar. En del husvagnar har lås, men trasiga fönster.

undefined
En av flera slaktade bilar på området.

Enligt planeringschef Lars Hedqvist var beslutet att upplåta mark för uppställning av husvagnarna ett sätt att snabbt lösa ett samhällsproblem. Det föregicks av att EU-migranterna var på flera ställen i kommunen, bland annat på Mobacken, där de utsattes för bland annat vandalism.

– Det fördes en kommunal politisk diskussion utan att man hittade någon lösning. De är här och de lär inte försvinna. Jagar vi bort dem från ett område så flyttar de till ett annat.

Oklart vem som bär ansvar för olaglig camping

Tillfällig lösning

Kommunledning och kyrkoförsamlingar deltog sedan i diskussioner för att hitta lösningar. Församlingarna tyckte att de inte kunde ta allt ansvar – de upplät också mark, men det räckte inte till.

Det var en humanitär och pragmatisk lösning på en situation som var svårlöst.

I väntan på att det skulle komma ett nationellt direktiv om hur man skulle hantera situationen hittade tjänstemännen en lösning – ett område i stadens ytterkant. Kommunen ställde dit en bajamaja och sopkärl.

undefined
Lars Hedqvist är chef för planeringsavdelningen som var involverad i att hitta en plats för uppställning av husvagnar.

Från att ha varit några bilar och husvagnar växte det. Ett hus byggdes och man började slakta bilar för att sälja delar. Lars Hedqvist konstaterar att som det ser ut i dag var det inte tänkt från början.

– Att man byggt ett hus har vi aldrig accepterat.

undefined
Huset tycks till stora delar vara byggt med material från skogen.

Någon regelrätt tillsyn från kommunens sida har det inte funnits.

– Vi har sagt åt dem att städa och skärpa sig och det har även funnits en polisanmälan, men det har inte lett till något. Det har successivt blivit mer och värre.

Nu planerar kommunen att vidta åtgärder.

– Vi kan inte tillåta nedskräpning och huset ska vi riva. Skrotbilarna och husvagnarna som är miljöproblem ska flyttas eller fraktas bort.

Vad kostar det?

– Det vet jag inte, men det handlar inte om någon jättepeng, säger han.

Enligt honom ska de också svara på skrivelsen från samhällsbyggnadskontoret angående föreläggandet och byggsanktionsavgiften som hotar om inget görs.

– Vi anser inte att vi gjort ett medvetet lagbrott. Det var en humanitär och pragmatisk lösning på en situation som var svårlöst. Jag tycker inte att det är någon flagrant förseelse. Systemet som styr detta bygger på att någon gjort saker på rent ofog. Därför anser vi att det inte finns grund för avgiften.

undefined
Det finns en hel del bråte, bland annat här i någon sorts tillfällig byggnad.

Dessutom planerar de att i efterhand ansöka om tillstånd för en tillfällig uppställning av husvagnar under en viss period.

– Innebörden är att det får vara kvar ett antal fordon och husvagnar, men man får inte bedriva verksamhet och skräpa ner. Vi kommer att ta hjälp av polisen i myndighetsutövningen.

Lars Hedqvist tillägger:

– Ingen tycker det här är bra. Jag hoppas de hittar en nationell lösning på detta.

Någon kontakt med personerna som vistats på området har han inte.

– Det är olika personer som kommer och de rör på sig mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!