Norran berättade i vintras att en Skelleftekvinna, som regelbundet vistats hos den man som dog vid våldsdådet, hade häktats av Varbergs tingsrätt. Hon misstänktes för mord på denne man i en bostad den 29 januari i ett samhälle utanför Kungsbacka.
Skelleftekvinnan tog kontakt med en nära anhörig efter dramat som i sin tur ringde larmnumret 112. Kvinnan kunde gripas i bostaden där mannen påträffades död i köket.
I maj åtalades kvinnan för mord. I polisförhör förnekade hon brott och hävdade att hon agerat i nödvärn.
Norran kunde den 9 juli avslöja att kvinnan skulle frias från mordmisstankarna eftersom Varbergs tingsrätt beslutade att hon skulle släppas fri efter rättegången.
Den 23 juli meddelades domen, en oenig tingsrätt frikände Skelleftekvinnan.
Tingsrätten ansåg det bevisat att kvinnan utdelade de dödade knivhuggen och att hennes våldsattack, utifrån hur mannen ska ha agerat, inte kunde försvaras med att hon agerat i nödvärn.
Men sedan kom vändningen som friade kvinnan.
Det rättspsykiatriska utlåtandet visade, enligt domstolen, att kvinnan haft ”nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande och att korrekt bedöma situationer på ett sätt som är klassat som en intellektuell funktionsnedsättning och att detta tillstånd förvärras i stressade situationer”.
Sammantaget ansåg tingsrätten att kvinnan, utifrån den hotbild hon upplevde och de ”psykiska särdragen”, svårligen kunde besinna sig från att använda det livsfarliga knivvåldet. Det hade inte funnits någon tid för eftertanke och hon använde kniven som tillhygge eftersom ”den fanns till hands”.
Nu har åklagare Pernilla Johansson, Halmstad, överklagat till hovrätten för västra Sverige (Göteborg).
– Hon ska dömas för mord där påföljden ska bli fängelse. Hovrätten ska beakta att hon successivt ändrat sina uppgifter om situationer i de förhör som hållits under förundersökningen såväl som i tingsrätten.
– I fall hovrätten delar tingsrättens bedömning att hon befunnit sig i en situation där hon har haft rätt till nödvärn, så har hennes agerande varit uppenbart oförsvarligt. Även med beaktande av hennes psykiska tillstånd och förmågor kan situationen inte anses ha varit sådan att hon svårligen kunnat besinna sig med följd att hon ska vara fri från ansvar, tillägger Pernilla Johansson.