Ingrid Leirnes hävdar att hon blev omplacerad på grund av en kritisk insändare. Arbetsgivaren hävdar att det inte stämmer. Nyligen lämnade dock Ingrid Leirnes över ljudinspelningar där det framgick att chefen sagt: ”Det här blir konsekvenserna av det du gjort. Du behöver inte gilla det men det är konsekvenserna. Och det är konsekvenserna av yttrandefriheten – att jag kan säga vad jag tycker, men vissa kommer inte att gilla det och det kan bli olika åtgärder mot en.”
Region Västerbotten och Ingrid Leirnes, läkarsekreteraren, lämnar nu över den pågående striden till centrala förhandlare vid SKL och Vision.
– Vi kom inte överens, säger Ingrid Leirnes.
Vad tänker du om att det blir centrala förhandlingar?
– Det känns bra. Om det går ända till Arbetsdomstolen kan det bli en prejudicerande dom. I så fall kan det hjälpa andra. Arbetsgivare får inte bete sig hur som helst, säger hon.
Norran har sökt Kia Ronnhed, regionens HR-chef, utan framgång.
Fakta
Meddelarfrihet innebär att du får lämna i princip vilka uppgifter som helst till en journalist. Undantagen rör exempelvis frågor om rikets säkerhet eller det som omfattas av patientsekretess.
Inom det offentliga är arbetsgivare även förbjudna att efterforska vem som lämnat uppgifter till media. Bara att ställa frågan är straffbart.
Den offentliga arbetsgivare som utsätter en anställd som varit i kontakt med media för repressalier riskerar böter eller fängelse.