Höjd beredskap vid hälsocentralerna: Patienter möts upp av dörrvakt – ”Skiljer på infekterade och icke infekterade”

Nu råder höjd beredskap vid länets hälsocentraler. Friska och infekterade personer ska hållas åtskilda för att dämpa risken för smittspridning. Vid Heimdall möter en dörrvakt upp vid entrén.

Välkomnar vid entrén. Pia Holmström Sjölin, distriktssköterska, möter upp patienterna vid ingången till Heimdalls hälsocentral.

Välkomnar vid entrén. Pia Holmström Sjölin, distriktssköterska, möter upp patienterna vid ingången till Heimdalls hälsocentral.

Foto: Jenny Petersson

Skellefteå2020-03-28 08:00
undefined
Välkomnar vid entrén. Pia Holmström Sjölin, distriktssköterska, möter upp patienterna vid ingången till Heimdalls hälsocentral.

– Vi vill inte ha infekterade och icke infekterade patienter sittandes tillsammans i väntrum, därför har de flesta hälsocentraler nu tydliga instruktioner om vilka entréer som ska användas, säger Dan Thorn, verksamhetschef vid Heimdall, Boliden och Norsjö hälsocentraler.

Vid Heimdall finns bara en huvudentré. Av den anledningen möter en dörrvakt upp patienterna.

– Lösningarna kan se olika ut, men i stora drag har hälsocentralerna samma riktlinjer att följa. Det handlar helt enkelt om att minska smittspridningen och att skydda våra sköra, våra äldre och multisjuka.

undefined
Stopp vid dörren. Vid flera hälsocentraler tas patienterna nu emot vid entrén.
”Det stora problemet är att många kan bli sjuka samtidigt”LIVE: Det senaste om coronaviruset – följ Norrans direktrapport

Infektionspatienter får därför gå via en egen entré där det är möjligt.

Verksamhet fortsätter som vanligt, även i coronatider. Den stora skillnaden är uppmaningen till patienter att boka om sina vårdbesök om man inte känner sig frisk.

– Den som känner symtom för luftvägsinfektion får ringa och boka om. Det kan också hända att man får vända i dörren om man kommer hit med symtom. Då kallas man vid ett senare tillfälle, säger Dan Thorn.

För personalen gäller skärpta hygienriktlinjer.

– Inom sjukvården arbetar vi alltid enligt de basala hygienrutinerna, men i den här situationen påminner vi extra om vikten av detta. Att vi sköter vår handhygien och att vi använder den skyddsutrustning vi har.

Konstaterad samhällssmitta: ”Det betyder att sjuka personer deltar i aktiviteter”Skellefteå lasarett har fått sitt första intensivvårdsfall – totalt tretton personer i behov av IVA-vård i Norr- och Västerbotten

Den senaste tiden har många bokat av sina besök, berättar Dan Thorn.

– Jag kan inte säga om det beror på att det finns en oro att besöka oss, eller om det beror på att man känt sig sjuk. Om det är det senare så är det ett gott tecken, det visar på att man tar råden på allvar.

När använder ni skyddsutrustning?

– Det ska användas när man bedömer att en patient kan vara smittad, och det exempelvis finns risk för stänk vid provtagning. Viruset sprids ju via droppsmitta.

Har ni gott om utrustning?

– Vi har ett begränsat lager av skyddsutrustning, så för både personalens och patientsäkerhetens skull så hoppas jag att den här frågan kan lösas. Men det rör sig ju om en brist på ett större plan, säger han.

På frågan om personalen är orolig över situationen, svarar han:

– Jag har precis ställt den frågan nu på morgonen, överlag låter det som att de inte känner oro just nu. Personalen jobbar på som de ska, de är mycket professionella och noggranna med att använda den utrustning som finns.

Den som känner sig sjuk och misstänker att man drabbats av covid-19, ska i första hand ringa till 1177.

– Där får man en god vägledning om var man ska vända sig.

Öppnar nya respiratorplatser vid lasarettet

Vad säger du till den som är rädd för att bli sjuk?

– Jag förstår den rädslan, både från patienter och personal. Eftersom vi faktiskt inte har alla svar än så cirkulerar många spekulationer om hur viruset fungerar. Men det finns en sak vi vet med säkerhet, och det är att en god handhygien är ett mycket effektivt sätt att stoppa spridning, därför är det rådet extra viktigt nu, säger Dan Thorn.

Under fredagen stod Pia Holmström Sjölin, distriktssköterska, vid ingången till Heimdalls hälsocentral. Hon möter upp patienterna och bedömer om de kan gå in.

– En del har undrat om det verkligen är nödvändigt, men de allra flesta förstår och är glada att vi gör så här, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!