Frisktandvårdsavtal pausas i Västerbotten

Det är brist på tandläkare i Västerbotten och prioriteringar behöver göras för att den med störst vårdbehov ska få hjälp snabbt. Därför pausar folktandvården sina frisktandvårdsavtal tills vidare.

Det råder brist på tandläkare i Västerbotten och nu pausas avtal.

Det råder brist på tandläkare i Västerbotten och nu pausas avtal.

Foto: Tore Meek/NTB/Scanpix/TT

Skellefteå2022-06-15 07:30

Folktandvården Västerbotten pausar möjligheten till frisktandvårdsavtal. Från och med 1 juni 2022 går det inte att teckna eller förlänga frisktandvårdsavtal. Den som redan har ett avtal behåller det till avtalet går ut. Pausen gäller tillsvidare och beror huvudsakligen på tandläkarbrist.

Ett frisktandvårdsavtal innebär tillgång till regelbunden tandvård så länge avtalet gäller. Det är en prenumeration på tandvård där tandvårdkostnader sprids över tre år. I prenumerationen kan det ingå lagning av hål eller en ny fyllning.

Syftet med pausen är att minska belastningen på tandvården och att kunna erbjuda en mer jämlik tandvård.

I underlaget från Utskottet för primärvård och tandvård går det att läsa att resursbrist på tandläkare tvingar fram allt hårdare prioriteringar i utförandet av tandvård i folktandvården. 

Det råder tandläkarbrist i Västerbotten och det är den största orsaken till att frisktandvårdsavtalen pausas. Karin Sunnegårdh Grönberg förklarar:

– Vi tar hand om patienter med det största vårdbehovet först och det är inte alltid dem med avtal. 

Patienter med stora tandvårdsbehov och utan frisktandvårdsavtal riskerar att bli utan tandvård i konkurrens med patienter med mindre vårdbehov och frisktandvårdsavtal.

Det betyder att relativt friska människor med ett avtal kan gå före dem med större behov och akuta problem som tandvärk. 

– Behovet ska styra och inte avtalet, säger Karin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!