När första veckan av december har gått så har Guldstadens kvinnojour haft fler som sökt hjälp hos dem än under hela december förra året. Under november i år sökte dubbelt så många hjälp, jämfört med förra året.
– Vi brukar vanligtvis inte se en ökning den här perioden av året. Vi har även haft fler kvinnor på skyddat boende jämfört med förra året, säger en av de anställda.
Under pandemin är det många utsatta kvinnor som sitter isolerade med våldsutövaren.
– När det är kris i samhället drabbas de utsatta ännu hårdare. I början när de hårdare restriktionerna infördes så hörde väldigt få av sig, men nu när pandemin har pågått under en lång tid då orkar inte kvinnorna hålla ut mer. Många jobbar hemifrån och blir isolerade med sina förövare. Jobbet är för många ett andrum, där kvinnan kan få input från andra och att bli helt utan det gör att hon blir ännu mer isolerad. Mannen får ännu mer kontroll över kvinnan när hon inte träffar så många andra, berättar en av de anställda på kvinnojouren och fortsätter;
– På grund av att ekonomin är osäker för många ser vi också att den kan vara en orsak till att våldet ökar, och även att alkoholkonsumtionen ökar under isoleringen.
Vad har ni för råd till kvinnor som just nu sitter isolerade med våldsutövaren?
– Det finns hjälp att få, det är den viktigaste vetskapen. Du är inte ensam, vi ser dig, vi lyssnar på dig och tror på dig. Du är viktig. Om det inte känns bra för dig så är det inte bra, lita på din känsla. Alla kvinnor och barn har rätt att leva fritt från våld och förtryck.
– Det kan vara bra att ha en back-up plan om våldet ökar och du snabbt måste ta dig ur situationen. Är det akut ring 112. Du kan också komma i kontakt med socialtjänsten på helger och kvällar via 112, begär då social beredskap. Dagtid finns vi tillgängliga och du når socialtjänsten via kommunens växel. Ha gärna en liten väska packad med lite kläder och viktiga dokument som pass till dig och dina eventuella barn. Väskan kan du gömma eller ha hos en vän eller på jobbet, säger en av de anställda på Guldstadens kvinnojour.
Oroar ni er för att det är svårt att nå våldsutsatta kvinnor nu under isoleringen?
– Det har varit en oro hos oss under hela pandemin. Vi försöker vara aktiva på sociala medier och vi försöker prata om att vår verksamhet fortfarande är öppen. Vi har hela tiden känt att det har varit viktigt att verksamheten är i gång.
På Guldstadens kvinnojour har man utökat en tjänst med 20 procent under perioden april-maj och september-december för att möta det stora behovet av stöd. Den utökade tjänsten finansieras av medel som de sökt från Socialstyrelsen.
Tror ni att det kommer ännu en våg av hjälpsökande efter att restriktionerna hävs?
– Vi upplever alltid att vi har ett högt tryck i mitten på januari efter julen och i augusti efter sommarsemestern. Vi tänker att det nog kan komma ett högre tryck när restriktionerna hävs, när de som inte haft möjlighet att lämna tidigare känner att de inte orkar längre och har möjlighet. När samhället öppnas upp och livet går tillbaka till normalt, så kan det bli att kvinnan reflekterar mer över sin situation och hur hon har haft det. Vi tänker även att fler kommer att höra av sig för att träffas. Många vi möter i telefonsamtal har ett stort behov av det medmänskliga stödet.