Högsta instans stoppade Höderskrapan - arbetet måste nu börja om från början

Planen för Höderskrapan är för tillfället död. Detaljplanen som kommunen gjorde är slutgiltigt upphävd, och ska höghuset kunna göras måste processen börja om från början.

Bolaget som vill bygga detta höghus med elva våningar har mött ännu en motgång.

Bolaget som vill bygga detta höghus med elva våningar har mött ännu en motgång.

Foto: Collage Arkitekter

Skellefteå2018-11-27 18:30
undefined
Bolaget som vill bygga detta höghus med elva våningar har mött ännu en motgång.

Avgörandet kom i mark- och miljööverdomstolen den 21 november. Högsta rättsliga instans avslog då en överklagan från Skellefteå kommun.

Detaljplanen hade tidigare upphävts av mark- och miljödomstolen, vilket kommunen klagade mot. Men den allra högsta domstolen ändrade inte på beslutet.

– Vi ska nu diskutera internt hur vi ska göra, säger Enar Nordvik, planarkitekt på Skellefteå kommun.

– Det är upp till min chef och ytterst våra politiker hur vi ska prioritera våra resurser. Det är mycket på avdelningen att göra, och frågan är om man är beredd att dra det här en vända till.

Vill göra bygget

Byggherren, Höder Fastighetsutveckling AB, säger att de fortfarande är intresserade.

– Vi vill genomföra bygget och har meddelat det till kommunen, säger delägaren Anders Bergqvist.

– Vår hållning har inte ändrats, vi ska bygga på tomten.

Den som vill ha en detaljplan gjord ska betala för arbetet, så fastighetsbolaget är alltså berett att fortsätta betala.

Men det innebär inte att kommunen nödvändigtvis ställer upp.

Utreda dagsljuset

Det mark- och miljööverdomstolen hakade upp sig på var att det saknas dagsljusutredning. De som bor i närmaste hus mot norr hade hävdat att de kommer att bli mycket påverkade av skuggning, insyn och försämrad utsikt.

Domstolen skriver att den som bor i en stad får finna sig i vissa inskränkningar.

Men när ett 35 meter högt hus kommer så pass nära sina grannar, bara tio meter, måste man beakta hur mörka lägenheterna blir. I synnerhet om lägenheterna bara har fönster åt ett håll. Någon sådan utredning hade inte gjorts.

"I brist på sådan utredning går det inte bedöma om den planerade byggnaden kommer att innebära betydande olägenheter", skriver domstolen.

Därför instämmer rätten i att detaljplanen bör upphävas.

Snabbare process

Enar Nordvik säger att en ny detaljplan skulle bli betydligt snabbare och enklare att göra, eftersom det i princip bara är utredning om dagsljus som saknas.

- Men en ny runda innebär också att vi ska ha två samråd med allt vad det medför. Så det är ändå en rätt stor arbetsinsats.

Framtiden för projektet ska diskuteras i nästa möte för bygg- och miljönämndens arbetsutskott.

Är glada

De två personer som nu får rätt i högsta instans är givetvis glada.

– Det känns bra och är en delseger, säger Lars Hedström som överklagade tillsammans med sin far Carl Georg Hedström. Båda har lägenheter i bostadsrättsföreningen Höder.

Han säger att det ursprungligen var nio familjer som stred mot planerna men att det bara var han och fadern som kämpade hela vägen.

– Nu ska vi inte ta ut segern i förskott, vi räknar med att de ska försöka hitta en ny lösning.

– Vi har inte haft hjälp av någon konsult, utan har formulerat överklagan och yttranden själva, säger Lars Hedström.

Kommunen går till överdomstol - vill tillåta HöderskrapanGrannarna lyckades: Planen för Höderskrapan upphävdesKunde ha börjat i mars - nu skjuts storbygget i Skellefteå uppHöghuset i kvarteret Höder: Så vill politikerna göraFår höghus elva meter från sina fönster. Boende i centrum vill stoppa bygget.Byggherren: Vi vill göra ett kilformigt höghusÄnnu ett höghus planeras – detta blir vid Köpmangatan
undefined
Här syns höjdskillnad och närhet mellan husen. Det blå till höger är bostadsrättsföreningen Höder, där de klagande bor. Det höghus de protesterat mot är rödmarkerat och ligger söder om de klagandes hus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!