Han är gruppchef för trafikpolisen i Västerbotten och har tillsammans med sina kollegor under årens lopp gjort otaliga utandningsprov på fordonsförare i Skellefteå och övriga Västerbotten.
Om de många åtalen för grova rattfyllerier, som de senaste månaderna lämnats in till Skellefteå tingsrätt, säger han:
– Vi ser varje år en del grova rattfyllerier som kan kopplas till att det är sommar och semester. Detta ger en möjlighet för personer med alkoholproblem att kunna dricka regelbundet under flera veckor. Det gör också att promillehalten kan bli extra hög med ett konstant drickande.
När Norran läser flera förundersökningar om personer som åtalats för grovt rattfylleri hänvisar vissa till att de haft en ”svår period” eller ”mått dåligt”, vilket skulle förklara drickandet av alkohol.
Kan man gömma sig bakom sådana förklaringar?
– Onyktra personer tappar lätt omdömet och gör dumma grejer. Men man måste stå för vad man gjort. Att sätta sig bakom ratten i berusat tillstånd är bland det sämsta man kan göra. De här personerna är också lättast att påverka precis när de stoppas för rattfylleri, att de då vill göra något åt sitt alkoholmissbruk.
– Man måste också komma ihåg de risker man utsätter sig själv för men även – och det kan inte nog understrykas – andra bilförare ute i trafiken eller helt oskyddade som färdas på trottoarer och på gång– och cykelbanor, tillägger Magnus Holmqvist.