Saneringen snart klar på kolkajen

Projektet har pågått i flera år men snart ska det starkt förorenade området vid kolkajen i Sävenäs vara sanerat. ”Vi är i slutskedet och hoppas bli klara i höst”, säger platschef Lisa Strömbäck.

Christer Svensson och Lisa Strömbäck framför den del av området som just nu saneras. Sammanlagt 19 500 kubikmeter jord har körts bort.

Christer Svensson och Lisa Strömbäck framför den del av området som just nu saneras. Sammanlagt 19 500 kubikmeter jord har körts bort.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2021-08-31 08:00

Första gången Norran skrev om saneringsplanerna var 2015, då kommunen skulle ansöka om 51 miljoner kronor för att ta bort förorenade massor från kolkajen och marken där järnbruket tidigare låg.

Området var på flera platser förorenat av framför allt arsenik från slaggvarp i form av fin aska som spridits som fyllnadsmaterial på området. På de värst drabbade områden visade sig halten vara 2 500 milligram per kilo. Den naturliga bakgrundshalten i Skellefteå är 20 milligram per kilo. Man räknar med att 100 milligram kan leda till akut förgiftning om man får i sig det.

Fram till sista maj i år har arbetet mest handlat om provtagning i området. Projektledare Christer Svensson visar en karta indelad i ett stort antal rutor. Varje ruta har provtagits och fått en färg beroende på hur mycket föroreningar där varit. I några områden lyser det starkt rött, vilket betyder att det är mycket arsenik där.

Arbetet med att schakta bort förorenad jord har pågått sedan juni och förväntas bli klart i höst. Men det hänger på om projektet får stålet som krävs för att förstärka kajen i tid. I saneringen ingår att täcka in kajens träkonstruktion med stålspont och fylla den med bergkross. Planen är annars att allt ska vara klart senast våren 2022. 

undefined
Projektledare Christer Svensson arbetar med saneringsprojektet för samhällsbyggnadsavdelningen vid Skellefteå kommun.

Den förorenade jorden transporteras till Fagerliden i Robertsfors, som tar emot den typen av massor.

– Vi kör bara bort det som behövs, sten sorteras ur och används för återfyllnad, säger Lisa Strömbäck.

Kommunen fick de sökta pengarna till saneringen och enligt Christer Svensson kommer budgeten att hållas.

– Vi har sanerat det värsta nu så det ska inte behöva tillkomma något oväntat.

Markytan kommer att återfyllas med morän, befintliga vägar blir intakta och det ska även skapas en strandpromenad i det tidigare förorenade området.

undefined
Det återstår en del arbete nere vid kajen och stranden men Lisa Strömbäck hoppas att allt ska vara klart senast i vår.

Mitt emot kolkajen på andra sidan älven ligger före detta Örviken sulfidfabrik, såg och hyvleri. Även där är marken förorenad och skulle behöva saneras.

– Där finns ingen färdig åtgärd planerad än men vi slutför en huvudstudie nu. Det återstår att göra en riskbedömning och se över vilka åtgärder som behövs för att göra tillräcklig nytta, säger Christer Svensson.

Kommunen har även sökt bidrag för sanering av sedimenteringsbassänger på området för tidigare Bure AB, men projektet är tills vidare lagt på is av Naturvårdsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!