De skenande elpriserna och chockhöga elräkningarna har skapat ett högt tryck hos kundtjänst hos alla elbolag, Skellefteå Kraft är inget undantag. Det finns flertalet kunder som känner att de inte har råd att betala sina räkningar i januari, årets fattigaste månad.
– Det är väldigt många som hört av sig. Vi förstärkte kundservice både utifrån och med interna lösningar genom ett samarbete mellan avdelningarna. Vi var som mest cirka 40 personer i kundservice, säger Robert Andersson, avdelningschef kundutveckling vid Skellefteå Kraft.
Hur kontaktar kunderna er?
– Telefoni är det vanligaste. Då det var högt tryck där så chattade många med oss. Kunderna vill ha snabba svar.
Det är två alternativ som varit aktuella, anstånd att betala eller avbetalningsplan.
Att få anstånd att betala innebär att man får skjuta upp betalningen. Hur länge man får skjuta upp den är lite olika och vad som krävs för att man ska få göra det varierar.
Hur gör man om man har problem att betala?
– I grunden uppmanar vi att kunderna ska betala så mycket de kan. Sedan försöker vi alltid att göra individuella bedömningar. En uppskjutning av att betala räkningen är ingen slutgiltig lösning, man skjuter problemen framför sig. Det kan exempelvis handla om betalning om tre veckor eller två månader, säger Robert Andersson.
Det andra alternativet är att hitta en avbetalningsplan. Det innebär att man kan få dela upp betalningen över en längre period. Men hos Skellefteå Kraft är det ingen stor efterfrågan på det i dagsläget.
– Avbetalning är ingen lösning som ökat hos oss i år.
Hur många är det som fått anstånd att betala?
– Vi har inget statistiskt underlag som säger det, vi jobbar på att få bättre rapporter, säger Robert Andersson.
Men hos Skellefteå Kraft har det tydligt märkts i den totala summan pengar som kunder har fått anstånd att betala.
– Vad gäller anstånden så har det blivit en fördubbling i pengar jämfört med samma tid ifjol, det har ökat till två miljoner kronor, berättar Robert Andersson.
Även Vattenfall och Eon, som har många kunder i norra Sverige, vittnar om en liknande situation med högt tryck på kundtjänsterna.