Sedan tidigare kan kvinnor som säljer sex i Skellefteå få hjälp av Centrum för kvinnofrid. Under våren öppnade KAST-mottagningen (Köp av sexuell tjänst) i Skellefteå, som jobbar med att hjälpa de som köper sex. Teamet består av Åsa Andersson, socionom vid Familjerådgivningen och Ann Degerman, socionom vid Rådgivningen Oden. Just nu har de en handfull män de samtalar med samt även en anhörig. Männen är mellan 25 och 65 år gamla.
Oftast hittar männen till mottagningen för att polisen rekommenderar den när de gör tillslag mot sexköpare i Skellefteå. Det första besöket inleds alltid med ett bedömningssamtal.
– Då får man höra om de är på rätt plats. Vi tar upp vad som föranledde att de tog kontakten med oss och hur motiverade de är att förändras, säger Åsa Andersson.
Ann Degerman fyller i:
– Och hur ser de på det de har gjort? En del är ju väldigt ursäktande och rättfärdigande. De kanske säger: ”Det var fel, men det bara hände, det var dåligt hemma, vi har aldrig sex, och jag var så ledsen och det blev fel” och de ser sig som offer. Eller att de säger att det är fel, ”men den här gången var det rätt för att...”. Det känns viktigt att veta hur de ser på det, då vet man hur man ska gå vidare i samtalen.
Generellt upplever båda att det är vanligt att männen som kommer till mottagningen inte har förstått hur sexhandeln fungerar.
– Det är en del som inte riktigt förstår att kvinnorna inte gör det här frivilligt, och säger ”jamen vadå, de får ju pengar”, säger Ann Degerman.
– De kan säga att ”de säger ju att de tycker det här trevligt”, men kvinnorna säljer ju en vara och vissa har inte förstått det där. Männen vill oftast sluta av egna anledningar, inte för det de faktiskt gör mot kvinnorna, det upplever jag, säger Åsa Andersson.
Anledningar som de uppger för att vilja sluta kan vara att det börjar bli för dyrt, att de blivit påkomna och att partnern eller andra anhöriga reagerar.
– Vissa mår dåligt också, och det blir som ett tvång och ett missbruk som i andra missbruk, du ska ha en kick och behöver bara mer och mer. De mår bra för stunden, men på lång sikt börjar de må dåligt.
Ann Degerman säger att hon blivit förvånad hur utbrett det är med sexköp.
– Jag tror att jag har varit ganska naiv. Även om jag jobbar med sexmissbrukare på Oden och vet att sexköp finns, så blev jag ändå förvånad. När vi fick se sidorna där de säljer sex så finns det flera som rör Skellefteå.
Samtidigt understryker hon:
– Det är viktigt att komma ihåg att man inte bara går ut och köper sex. Oftast har det föregåtts av ett intensivt porrtittande och kanske ett sexmissbruk, och att köpa sex blir det sista ledet. Ju mer du tittar på porr desto mer avtrubbad blir du och behöver mer och mer för att bli tillfredsställd.
Det finns ett tydligt samband mellan porr och sexköp.
– Alla som tittar på porr köper ju inte sex, men alla som köper sex tittar på porr, säger Åsa Andersson.
Under samtalen på KAST frågar de också männen vilken typ av porr de tittar på.
– Det finns ju en djungel av porr och tyvärr är mycket av den ganska våldsam, väldigt kvinnoförnedrande och ibland rena övergrepp, säger Åsa Andersson.
Under samtalen jobbar Åsa och Ann tillsammans med männen för att försöka hitta strategier för att ändra deras beteende.
– Kan de minska på porrtittandet till exempel? Jag har upplevt att de kanske inte är beredda att göra det. Kan de prova dra ned på det eller sluta och vad ger det för konsekvenser? Så det blir lite KBT-inriktning ibland, säger Åsa Andersson.
De pratar också med männen om vad de kan göra för att avleda tankarna på att titta på porr eller köpa sex.
– Om man ser på porrtittande och sexköp som ett missbruk, även när du inte utför själva akten så tar det ju mycket tid, du kanske tänker mycket på det, du kanske planerar för det. Ska du plocka bort det blir det ett tomrum och då måste du hitta något annat, annars är det helt kört att kunna hålla sig borta. Så vi försöker bolla vad de kan fylla livet med, det kan ju vara så att de har försakat intressen på grund av sexet, kanske de kan hitta tillbaka till sånt de tyckte var roligt innan.