Vägen till ett kulturhus har varit lång och snårig

I morgon öppnar Sara kulturhus och allmänheten kan för första gången gå in och titta. Huset som diskuterats ända sedan 1980-talet står klart och det fick fler funktioner än som var tänkt från början.

Ljuspunkt hette detta förslag år 2009, gjort av arkitekterna Kristina Sahlin och Ove Nilsson. Båda tävlingsbidragen innebar en spekakulär byggnad på torget, och sedan en fortsättning uppe på busstationen.

Ljuspunkt hette detta förslag år 2009, gjort av arkitekterna Kristina Sahlin och Ove Nilsson. Båda tävlingsbidragen innebar en spekakulär byggnad på torget, och sedan en fortsättning uppe på busstationen.

Foto: Nilsson & Sahlin

Skellefteå2021-09-07 18:00

Ordet kulturhus dök upp så smått i debatten om nytt bibliotek. Den rasade i Skellefteås kommunpolitik i slutet av 80-talet och till 1993, då det beslöts att biblioteket skulle flytta till Expolarishuset. Flytten skedde 1995.

Det gamla biblioteket fanns i korsningen E4/Storgatan och problemet var små och otidsenliga lokaler. I huset fanns också ungdomsgården CeGe, och det var diskussion om vem som borde flytta. Resulterat blev att biblioteket flyttade medan "Ungdomens hus" kunde bre ut sig på det gamla stället. Där finns i dag The Great Northern. 

Det fanns kritik mot Expolaris-placeringen eftersom det var på "fel" sida E4, och det lovades att den var tillfällig i max tio år (det blev 26 år).

Andra platser som diskuterades var nybygge på före detta bryggeritomten vid älven, försäkringskassans gamla lokaler på Storgatan (där det senare hamnade en sportaffär), Domusparkeringen, Brinkens innergård, busstationen, gamla mejeritomten. 

undefined
Förslag från 2002. Arkiteketen Per Tobé föreslog tillsammas med en grupp Skelleftebor en teater- och konsertlokal på Strömsör. Även scenografiskolan och musuem Anna Nordlander skulle rymmas.

Nästa debatt drog igång år 2000 och då handlade den om bättre konsert- och teaterlokal. Chefen för Norrlandsoperan sade att de aldrig mer skulle lägga en stor uppsättning i Skellefteå på grund av den trånga scenen på Nordanåteatern. Diverse förslag diskuterades men inget hände. 

Bland förslagen fanns även ett visningsmagasin för museet samt nya lokaler för Nordiska scenografiskolan. Platser som diskuterades var Nordanå, Balderskolans aula, Strömsör, Expolars Center.

2009 ordnades en arkitekttävling om torget och stadskärnan. Det skulle skapas nya hus för kultur, handel och bostäder samt evenemangsytor. Tio bolag tävlade, två alternativ valdes ut men inget genomfördes. 

undefined
Kalejdoskop kallades förslaget i arkitekttävlingen 2009. Det gjordes av White Arkiteketer som så småningom kom att få skapa Skellefteås kulturhus. Kraven i tävlingen var 2 000 kvadratmter kultur, minst 4 000 kvm handel och minst 50 nya lägenheter.

Året därpå, 2010, var det valår och den 1 september kallade socialdemokraterna till presskonferens och gav ett löfte om kulturhus. Tidigare hade Alliansen drivit frågan.  

Det första formella politiska beslutet togs sedan 20 mars 2012, då en kulturplan antogs i kommunfullmäktige. Planen handlade om ett teaterhus som kombineras med konferenser.

Flera partier krävde att även bibliotek skulle ingå och redan en månad senare justerades beslutet så att utredningarna även kunde omfatta bibliotek. 

Det drogs igång en medborgardialog om kulturhuset, men ordnades även medborgarmöten om den nya översiktsplanen för centrala stan. 

Arbetet med planen hade börjat 2011 och därför var debatten het under några år om både kulturhusets innehåll och placering. Från början var haken att ett nytt resecentrum var tänkt där busstationen fanns, och därför pratade man bara om den södra delen av kvarteret, där det låg en parkering. Detta ledde till att ytorna blev begränsade. 

undefined
Den 7 juni 2016 tillkännagavs White som vinnare i arkitekttävlingen, de representerades av Robert Schmidtz och Oskar Norelius. De flankeras av politikerna Agneta Hansson (V), Emilia Hallin (S), Carina Sundbom (C), Andreas Löwenhöök (M) och Maria Marklund (S).

Diskussionerna mynnade ut i att kulturhuset ska inrymma bibliotek, konsthall, Västerbottensteatern och Museum Anna Nordlander. Beslutet togs av kommunstyrelsen 1 oktober 2013. 

Beslut att placeringen blir busstorget togs av kommunfullmäktige 28 januari 2014.

Nästa viktiga beslut togs 16 juni 2015, då kommunfullmäktige beslutade om husets koncept och organisation. Kulturhusdelen väntades kosta 400-500 miljoner och det skulle ordnas en arkitekttävling. Största salongen ska rymma 1 200 sittande. Byggnaden beräknades stå klar 2019.

Hotellet skulle byggas i privat regi, och i september 2015 presenterades den blivande byggherren Hilding Holmqvist och operatören Kristoffer Lundström (vilket sedermera ändrades).

Monumentalbyggnad

Redan i arkitekt Per Olof Hallmans stadsplan för Skellefteå från 1905 var det placerat en monumentalbyggnad i södra änden av gamla busstorget. 

Monumentalbyggnaders syfte är att vara synliga och spektakulära och de är oftast offentliga. 

I Skellefteås fall skulle byggnaden markera centrums norra utpost. I öster fans S:t Olovs kyrka, i väster fanns Nordanå och i söder var älven gräns.

Det tog mer än hundra år till monumentalbyggnaden gjordes och nu står den där, större än någon hade väntat sig.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!