Det är en kommuninvånare som lyfter frågan i en skrivelse till kommunstyrelsen där han påpekar att det vore trevligt om hissen kunde lagas. För den som är funktionshindrad är nedfarten alltför brant, och med tanke på den nya ”fantastiska älvspromenaden”, borde det det åtgärdas, tycker skribenten.
Dissas av alla
Det är samhällsbyggnadskontoret som äger hissen. Men när personen som författat skrivelsen ringer kommunens kundtjänst får han svaret – ”kommunen har ingenting med hissen att göra.” Han uppmanas istället ringa till hissreparatören Meriko. Det gör han, och får då veta att ”Ingen avdelning vill kännas vid hissen och ta ansvar för en order.”
Det är glasklart vem som har ansvaret, det är entreprenören för bygget, Contractor. De lovade i slutet av juni att de skulle beställa en reparation av hissen och även stå för kostnaderna.
Norran ringer också dit, för att kolla att detta stämmer. Andreas Lundmark, platschef på Meriko, svarar.
– Jo, det stämmer … den här frågan har verkligen dragits i långbänk. Hissen har stått stilla ett längre tag nu, säger han.
Vad är problemet?
– Det har tidigare funnits ett garantiavtal med oss, men det har gått ut. Vi är väl inte riktigt eniga där, kommunen och vi, säger han.
Nu har de dock fått in en order om att laga – från byggherren Contractor.
– Då blir det de som betalar, men frågan är väl om det verkligen är deras ansvar, eller om det blir deras goda vilja, säger han.
I kommunens kundtjänst känner de igen frågan om hissen – att det varit ”något av en tvist”. Här får Norran svaret att hissen faller under avdelningen gator och parker. Jan Burlin, tf verksamhetschef förklarar.
– Ja, det stämmer att det varit oenighet om garantin. Det här började dock före min tid.
Han berättar att hissen varit otursförföljd.
– Först stod den still drygt ett år, sedan kom den igång, bara för att gå sönder igen … minst tio gånger på raken, säger han.
Nu har den ju stått i flera månader igen. Brukar det vara så här komplicerat att få till en reparation?
– Nej, verkligen inte. De mest insatta i historien har gått i pension nu, säger han, men hänvisar Norran till Anna Hagen-Thorn, verksamhetsutvecklare vid gator och parker. Hon ska vara insatt.
När Norran får tag på Anna Hagen-Thorn vill hon inte hålla med om att det varit någon tvist. Hon har heller ingen aning om att hissen fortfarande står.
– Det är glasklart vem som har ansvaret, det är entreprenören för bygget, Contractor. De lovade i slutet av juni att de skulle beställa en reparation av hissen och även stå för kostnaderna.
Det är det som ska utredas, och det handlar bland annat om garantiavtal, men även annat. Vad som egentligen varit fel med hissen kan också påverka vem som ska stå för kostnader i slutändan.
Vad säger du om att den är trasig än?
– Jag har inte vetat om det. Jag tog för givet att hissen var lagad eftersom vi påpekat hur viktigt det är, särskilt sommartid med tanke på besökare till Älvsbrinken. Jag kommer omedelbart att kontakta entreprenören och se varför inget hänt, säger hon.
Norran får tag på Jörgen Lindmark, arbetschef på Contractor Bygg.
Enligt kommunen är det ert ansvar att bekosta och fixa hissen, håller du med?
– Det här är en komplicerad historia med många olika delar, som vi egentligen vill reda ut internt och inte i media. Men vad jag kan säga är – ja, vi har tagit på oss att beställa en reparation och bekosta det eftersom vi vill få igång hissen.
Men det är inte ert ansvar?
– Det är det som ska utredas, och det handlar bland annat om garantiavtal, men även annat. Vad som egentligen varit fel med hissen kan också påverka vem som ska stå för kostnader i slutändan.
Inte så glasklart?
– Nej.
Contractor beställde alltså en reparation i slutet av juni. Att inget hänt beror på semesterbemanning och väntan på reservdelar, förklarar Andreas Lundmark på Meriko.
När funkar hissen igen?
– Vi har alla delar nu och kommer att påbörja reparationer på onsdag. När det blir klart är omöjligt att säga, det beror helt på vilka fel vi hittar.