Lång debatt om förskolor och Kobben

Förskolan betydelse var en stor diskussion i fullmäktige. Här handlade det om att bevara Kobbens förskola och vad det innebär då man stänger eller lägger en förskola i träda. ”Socialdemokraterna byter ut ord för att slippa ta ansvar”, säger Markku Abrahamsson (SD).

Kobbens förskola kan läggas i träda i höst.

Kobbens förskola kan läggas i träda i höst.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2024-05-28 17:00

Det blev en lång och omfattande debatt med många talare i kommunfullmäktige då två snarlika interpellationer togs upp. Anette Lindgren (M) vill bevara Kobbens förskola i Lövånger och Linnea Öhman (MP) frågade om förskolor som sätts i träda.

Norran har i flera artiklar skrivit om att Kobben ska läggas i träda. Verksamheten föreslås flytta till Lövångers förskola. Den åtgärden har väckt oro och missnöje, bland annat har en namninsamlingen med 550 namnunderskrifter lämnats in till nämnden.

undefined
Anette Lindgren (M) vill bevara Kobbens förskola i Lövånger.

– Kobben är inte bara en förskola, den är en viktig del i ortens identitet och attraktivitet. Den bidrar till att locka nya familjer till området och är en symbol för gemenskap och samhörighet, säger Anette Lindgren.

Hon är rädd för flera negativa konsekvenser och ställer tre frågor. En av dessa är: ”Enligt uppgift bedöms det på lång sikt finnas behov av att återöppna Kobbens förskola, är det då inte klokare att låta den vara öppen för att inte riva upp de barn som går där samt riskera att förlora personal som en konsekvens av en flytt av verksamheten?”

undefined
Fredrik Stenberg (S), ordförande i för-och grundskolenämnden, var flitigt upp i talarstolen för att prata om förskolor.

Det är Fredrik Stenberg (S) som är ordförande i för- och grundskolenämnden.

– Det finns inte någon diskussion om att stänga Kobben, vilket gör att ordet återöppna bli missvisande. De förberedelser som pågår handlar om att lägga Kobben i träda och samordna verksamheten med den som finns på Lövångers förskola.

Vid diskussionen i fullmäktige är inte det slutgiltiga beslutet taget om Kobben.

 – Tanken är att använda de samlade resurserna klokt och på ett sådant sätt att det på helheten ger så bra förutsättningar som möjligt för en likvärdig utbildning, säger Fredrik Stenberg.

Frågan kommer också upp om det är landsbygden som drabbas mest.

– Ifjol var det Vallens förskola vi diskuterade, nu står vi här igen då en ort utanför tätorten berörs. Det här handlar i grund och botten på att vi politiker måste vara lyhörda, säger Per Boström (KD).

– Vi har 84 enheter öppna i kommunen. Exempelvis låg Orren i Skellefteå i träda ett antal år, men då det blev ett behov i en delen av stan kunde den snabbt öppnas igen, säger Fredrik Stenberg.

Redan i debatten kring Kobben blev det många tankar kring interpellationen om att lägga förskolor i träda. Fredrik Stenberg förklarade under debatten att nämnden tar beslut om nedläggning av förskolor medan beslut om att lägga förskolor i träda är delegerat till avdelningschef.

Det reagerade flera på.

– En anmärkningsvärd ansvarsförskjutning. Vid en nedläggning kommer S att agera, vad är den konkreta skillnaden, säger Markku Abrahamsson.

– Lägger man ner en förskola, då säljs den eller annan verksamhet flyttar in. Träda innebär att lokalen finns kvar och är lättare att öppna upp, säger Fredrik Stenberg.

undefined
Linnea Öhman (MP) var orolig över att verksamheten sätter förskolor i träda.

Linnea Öhman är ändå orolig då förskolor står tomma.

– Att sätta en verksamhet i träda får det att låta som att det bara är att starta upp den igen vid behov. Men en förskola är mycket mer än bara lokaler. Det finns inga garantier att personalen vill komma tillbaka eller ens finns kvar i kommunens verksamhet.

Hon frågar också:

– Kommer man att kunna söka en plats på en förskola som ligger i träda?

– Nej, där kan man inte söka plats, säger Fredrik Stenberg.

– Synd, då går det inte visa intresse var man vill ha sitt barn, säger Linnea Öhman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!