Samtidigt som solen sken in på regionpolitikerna under Skellefteuppropets valdebatt på Arken, haglade frågorna från publiken. På plats fanns Peter Olofsson (S), Andreas Löwenhöök (M), Jonas Karlberg (V), Håkan Andersson (C), Maria Lundqvist Brömster (L), Emma Lindqvist (MP), Hans-Inge Smeetana (KD) och Petter Nilsson (SD).
Partierna var i mångt och mycket eniga, bland annat förkastades styrningsmodellen New public management av samtliga (se faktaruta). Regionen vill i stället införa tillitsbaserad styrning, som kortfattat går ut på gränsöverskridande samarbeten och dialog inom organisationen.
Att regionen befinner sig i kris vad gäller hälso- och sjukvården protesterade ingen mot, och det gemensamma målet är att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Vårdpersonalens villkor uppgavs vara högsta prioritet. Maria Lundqvist Brömster (L), sa att hon vill se en högre grundbemanning.
– Det är svårt att öka grundbemanningen när det råder personalbrist, svarade Emma Lindqvist (MP).
– Personalbristen beror till stor del på att många har lämnat regionen, och dom går att locka tillbaka med högre grundbemanning, svarade Lundqvist Brömster.
Hur stor bristen på distriktsläkare och övrig utbildad vårdpersonal faktiskt är, blev en diskussionsfråga i sig. De styrande beskrev kompetensbristen som ett stort problem.
– Västerbotten har tagit sitt ansvar vad gäller att utbilda personal, men vi är inte isolerade från resten av landet. Övriga regioner måste steppa upp, sa Peter Olofsson (S).
– Visst behövs fler utbildade men vi måste också satsa på nuvarande personal, sa Andreas Löwenhöök (M).
Det hettade till mellan Löwenhöök och Olofsson när Löwenhöök anklagade de styrande för att ha ökat kostnaderna för administration.
– Håll dig till rätt siffror, annars blir det bara smutsigt. S vill också minska antalet administratörer, däremot går det inte att göra det innan administrationen har minskat, sa Olofsson.
Alla partier vill att antalet invånare per distriktsläkare ska vara max 1500, men hur det målet ska uppnås framkom inte. De fick tipset att i stället följa Socialstyrelsens rekommendation på max 1100 invånare, för att på så sätt göra distriktsläkarnas uppdrag mer attraktivt.
En herre i publiken önskade sig färre floskler och fler konkreta åtgärder. Ett par sådana dök upp under kvällen:
C vill ge hyrläkare möjlighet att starta egna små hälsocentraler, samt prioritera förlossningsvården.
M vill ge en lokal kömiljard för att halvera vårdköerna innan 2024. De vill höja löner för de som jobbar patientnära och tillföra pengar till primärvården.
S vill se att systemet med hyrpersonal ändras så att marknaden inte tillåts styra.
L vill öka grundbemanningen och delegera beslut till verksamheterna.
MP vill höja löner och prioritera psykisk ohälsa.
KD vill avskaffa regionerna och låta staten ta ett större ansvar. Ledningen ska skötas av professionen.
V vill se över vårdvalsystemet som de menar skapar ojämlik vård mellan regioner.
SD vill göra omprioriteringar och höja ramarna för vad som satsas på vården, och spara på vissa projekt, operan och politikers arvoden.
Frågan om vård vid livets slutskede var en egen punkt på programmet. Flera sa sig vara öppna för privata lösningar liknande Axlagården, men regionen har inga planer för ett hospice i Skellefteå.
Moderator för debatten var Valter Stenmark.