Hemtjänstpersonal utnyttjade vårdtagare

En personal inom hemtjänsten bröt mot reglerna genom att låna pengar av en vårdtagare vid flera tillfällen.
“Jag har aldrig upplevt detta tidigare. Enligt regelverket ska vi inte ta emot gåvor och mutor. Och det här blir som en muta“, förklarar Peter Näsström, verksamhetschef vid hemtjänsten inom Skellefteå kommun.

Hemtjänstpersonal bröt mot reglerna och lånade pengar av en vårdtagare. “Jag har aldrig upplevt detta tidigare. Enligt regelverket ska vi inte ta emot gåvor och mutor. Och det här blir som en muta“, säger Peter Näsström, verksamhetschef vid hemtjänsten inom Skellefteå kommun.

Hemtjänstpersonal bröt mot reglerna och lånade pengar av en vårdtagare. “Jag har aldrig upplevt detta tidigare. Enligt regelverket ska vi inte ta emot gåvor och mutor. Och det här blir som en muta“, säger Peter Näsström, verksamhetschef vid hemtjänsten inom Skellefteå kommun.

Foto: PRESSBILD

Skellefteå2023-01-20 19:25

Det var i höstas som det kom till Peter Näsströms kännedom att en ur hemtjänstpersonalen hade utnyttjat sin beroendeställning genom att låna pengar av en vårdtagare utanför arbetets ramar. Det var anhöriga som larmade.

– Jag kan inte svara i tiden när det hände. Men det var före det kom till vår kännedom som det inträffade.

I samband med att situationen uppdagades upprättades en lex Sarah anmälan och en internutredning startade. Chefen på plats tog de kontakter som krävdes och de stödpersoner som behövdes.

– Det är allvarligt när det blir så här. Det som är viktigt är att det inte ska byggas upp någon privat kontakt i vårt arbete.

På vilket sätt är det här allvarligt?

– Det är viktigt att man ska känna sig trygg och känna tillit till oss i vår verksamhet. Personalen som jobbar hemma hos enskilda kommer dem väldigt nära. Att ha en bra relation är bra men att umgås på fritiden är inte lämpligt. Vi ska agera professionellt. De är beroende av oss. Det finns risk att förtroende förändras och skadas.

undefined
Hemtjänstpersonal inom Skellefteå kommun utnyttjade en vårdtagare genom att låna pengar av en vårdtagare. (Personen på bilden har inget med artikeln att göra)

Hur gör ni för att det inte ska hända igen?

– Det är människor som vi har att göra med. Men det finns ett regelverk. Med anledning av det här fallet har vi pratat om att göra en kampanj att vi gör det på rätt sätt. Vi behöver uppmärksamma våra medarbetare och påminna varandra. Vi har det som rutin men vi behöver förtydliga det. Man får informationen vid anställningen men vi behöver alltid förbättra oss. Det gäller att kommunicera ut sådana här saker. 

Om inte anhöriga hade upptäckt detta, hade det kunna fortgå hur länge som helst?

– Om man bygger upp en relation utanför arbetet kan det här ske. Men det bygger på att någon upptäcker det. I det här fallet var det anhöriga som larmade. 

Hur vanligt är det att medarbetare lånar pengar från vårdtagare?

– Det är första gången jag har upplevt det.

Vad blir konsekvensen?

– Individer ska känna sig trygga. Vi behöver hantera sådana här saker på ett bra sätt. Personalen togs direkt från uppdraget. 

Förutom att en Lex Sarah anmälan är gjord så har också en polisanmälan upprättats. Men det finns inga uppgifter på om vårdtagaren fått tillbaka pengarna enligt Peter Näsström. Personen jobbar inte längre inom hemtjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!