Hemtjänstanställd i Skellefteå död i sviterna av covid-19 – ”Oerhört sorgligt”

En hemtjänstanställd i Skellefteå kommun har avlidit i sviterna av covid-19. Personen, som var i 50-årsåldern, arbetade i ett område där det fanns bekräftad smitta hos brukare.

En hemtjäntanställd i Skellefteå kommun har avlidit i covid-19.

En hemtjäntanställd i Skellefteå kommun har avlidit i covid-19.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2020-04-14 15:53
undefined
En hemtjäntanställd i Skellefteå kommun har avlidit i covid-19.

Uppdatering onsdag den 15 april:

Region Västerbotten uppger i ett pressmeddelande att personen ifråga avled i sitt hem och hade underliggande sjukdom.

Peter Näsström är verksamhetschef för hemtjänsten i Skellefteå kommun.

– Det är beklagligt det som hänt, att en person i vår verksamhet har avlidit. Så oerhört sorgligt, så mycket mer kan jag inte säga, säger han.

Skelleftepsykologen om coronarädslan: Så hanterar vi oron – och använder den i positivt syfte

Personen ifråga arbetade i ett område där det bland brukarna finns bekräftade fall av covid-19. Om det finns misstankar om att personen smittats via sitt arbete kan Peter Näsström inte gå in på.

– Jag har inga sådana detaljer, smittan finns ute i samhället där vi alla finns och verkar. I dag går tankarna främst till personens anhöriga och familj, säger han.

Att personal inom hemtjänsten drabbas måste väcka oro och funderingar hos era anställda. Vilka signaler får ni?

– Det finns en oro bland många i dag, det vore ju konstigt annars. Det finns en oro, men framförallt en stor omtanke om de äldre. Det är vad vi främst märker av, viljan att göra en god insats i denna svåra tid, säger Peter Näsström.

Så påverkas du av coronapandemin: Vården – skolan – handeln – trafiken

Vård- och omsorgspersonal i Skellefteå som testats för covid-19 och inte uppvisar symtom får fortsätta arbeta – tills provsvaret kommer.

undefined
Peter Näsström, verksamhetschef för hemtjänsten i Skellefteå kommun.

Vi får signaler om att detta oroar många anställda. Varför tar man inte det säkra före det osäkra – med tanke på att era anställda besöker sköra äldre?

– Här följer vi regionens riktlinjer, och de säger att den som inte uppvisar symtom kan arbeta.

Men personalen har ju testats av en anledning. Finns inte en risk att låta misstänkt smittade arbeta vidare?

– Det enda jag kan säga är att vi följer rekommendationerna, om man inte har symtom kan man arbeta. Sedan kan jag inte uttala mig för specifika fall där misstanke om smitta finns, om det hanteras på ett annorlunda sätt. Då måste jag få återkomma, säger Peter Näsström.

Han återkommer senare med följande svar:

– För att vi skall skicka personal på test så skall man visa symtom. Vi har i denna ovana situation testat ett fåtal personal som inte visat symtom. Har man symtom och är testad skall man invänta svar.

Norran har även fått signaler om att personal börjar använda skyddsutrustning hos äldre först när brukaren fått ett positivt provsvar.

– Det stämmer inte. Skyddsutrustning ska användas från och med det att misstanken uppstår, säger Peter Näsström.

Norran har sökt Region Västerbotten för en kommentar, dels på på dödsfallet, dels på rutinen att låta testad hemtjänstpersonal arbeta vidare i väntan på provsvar. Regionen svarar att de inte i dagsläget kan lämna en kommentar på dödsfallet. Frågan om att hemtjänstpersonal får arbeta vidare i väntan på svar hänvisar regionen tillbaka till kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!