Portad från härbärget – sover i förråd

I början av december blev bostadslöse Lenny Hjort portad från härbärget i Skellefteå.
Sedan dess har han sovit i förråd, sökt sig till trappuppgångar och till och med till akuten för att värma sig.
– Jag fattar inte varför jag är avstängd från härbärget, säger han till Norran.

”Jag har som gett upp på något vis”.

”Jag har som gett upp på något vis”.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2024-12-17 18:00

Nyheten i korthet

  • Bostadslöse Lenny Hjort har blivit portad från härbärget i Skellefteå och tvingas nu sova i förråd och trappuppgångar. Han förstår inte varför han är avstängd.
  • Lenny har tidigare levt ett liv med drogmissbruk. Han hamnade i Skellefteå 2024, men är född och uppvuxen i Norrbotten.
  • Lenny uttrycker frustration över sin situation och önskar bara få en bostad. Han ifrågasätter hur man kan porta en bostadslös person från ett härbärge, särskilt under vintermånaderna.

Lenny Hjort tar kontakt med Norran. Han är desperat då han inte får komma in på Härbärget och inte har någonstans att ta vägen. Vi möts på Hela Människan (tidigare Stadsmissionen) organisationen i Skellefteå som har lokaler i Sankt Olovsgården. Där serveras frukost och lunch flera dagar i veckan och ordnas aktiviteter för de som vill och Lenny brukar gå dit. 

Han berättar att han levt ett brokigt liv som innehåller missbruk av droger, neuropsykiatrisk diagnos och en del trassel, men tillägger att han lämnade livsstilen med droger 2003. Han har sjukersättning sedan länge och berättar att han lever på marginalerna. 

Han är född och uppvuxen i Norrbotten, flyttade till Jämtland för ett par år sedan och hamnade i Skellefteå våren 2024. Då var han på väg tillbaka till Norrbotten, men han säger att bilen gick sönder i Skellefteå och att han då valde att stanna här. 

Sedan april i år har han inte haft någon egen bostad. 

Lenny beskriver känslan av att vara bostadslös som att befinna sig i ”fritt fall”. Han vet aldrig var han ska tillbringa nästa natt och säger att varje dag är en kamp – för överlevnad. 

undefined
”Jag har som gett upp på något vis”.

Han säger att han blivit uppmanad av socialtjänsten att ta kontakt med olika hyresvärdar för att söka bostad. Han säger att han har betalningsanmärkningar och skulder och att det är svårt för honom att få möjlighet att teckna ett hyreskontrakt. Men han säger också att han fått veta att socialförvaltningen skulle kunna gå in och borga för honom. 

Men han säger också att det är svårt att hitta motivation och energi att söka bostad. Vardagen för honom handlar i mångt och mycket om att ta en dag i taget. 

– Jag sov i bilen ett par nätter, men när det började bli för kallt sökte jag mig till härbärget, berättar han. 

Härbärget i Ursviken har åtta platser. Verksamheten erbjuder mat och sovplatser för utsatta och bostadslösa sju dagar i veckan. Det öppnar på kvällen och stänger på morgonen och för de som sover där ingår kvällsfika och frukost. På härbärget finns toalett, dusch och möjlighet att tvätta kläder. Personal hämtar upp gästerna på en förutbestämd plats i Skellefteå på kvällen och skjutsar tillbaka gästerna till stan morgonen efter. Härbärget drivs sedan februari 2024 av LP Norr. 

Det var i början av december som Lenny Hjort fick veta att han är avstängd från härbärget i Ursviken. Men han säger också att han inte fått veta varför. 

– Det var när jag kom till uppsamlingsplatsen en kväll som jag fick veta att jag är avstängd och att jag inte fick åka med till härbärget. Han säger att han inte fick någon motivering eller hur länge han skulle vara portad. 

– Nästa kväll var det samma sak. Jag skulle sätta mig i bilen men fick veta att jag är avstängd på livstid. 

Lenny berättar att han senare fick veta av en socialsekreterare på Skellefteå kommun att han är portad på härbärget fram till den 20 december i år. 

– Men jag har inte fått veta varför, upprepar han. 

undefined
Norran besökte härbärget efter att LP Norr tog över driften av verksamheten tidigare i år. Här finns åtta sovplatser för behövande.

Har det varit någon konflikt på härbärget, mellan dig och personalen? 

– Njaa, bara några smågnabb med en i personalen och den personen är ganska otrevlig och labil. Det går inte ens skämta lite och jag blir utskälld för minsta lilla fel jag gör där, utskälld och till och med hotad, säger han och tillägger att det funkar bra med de andra medarbetarna. 

Har du varit hotfull, eller så? 

– Nej, det har jag inte. 

Lenny har ingen tidigare erfarenhet av att ha hotat eller begått våldsbrott, det berättar han för Norran. Och uttalandet stämmer, åtminstone sett till att Norran, efter en kontroll, inte hittar några sådana domar mot honom. 

undefined
Lenny Hjort är förtvivlad. Han är bostadslös och portad från härbärget.

Han är desperat i jakten på bostad och har tillbringat vissa nätter genom att gå omkring, andra i förråd och till och med i en trappuppgång. En natt satt han i ett par timmar på akuten.
– De bad mig gå ut efter ett tag och då blev jag lite utåtagerande, men jag hade ju ingenstans att ta vägen. 

När Norran träffar honom, den 10 december, berättar Lenny att bostadsfrågan löst sig temporärt, med hjälp av en bekant, men den perioden är begränsad. Han säger också att han känner sig sliten och frustrerad och inte orkar kämpa mer. 

– Jag har som gett upp på något vis. Det enda jag önskar är att få en bostad. Jag brukar inte störa någon annan och håller mig mest för mig själv. 

Både Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande och Katarzyna Wikström, socialchef vid Skellefteå kommun avböjer muntlig intervju. I mejl skriver de att de vill ha frågorna skriftligt, vilket de får. Det gör det omöjligt för oss att ställa följdfrågor. 

undefined
Katarzyna Wikström, socialchef i Skellefteå kommun, avböjer en muntlig intervju. Men berättar att ingen får stängas av på livstid från härbärget, men att personer tillfälligt kan stängas av.

Katarzyna Wikströms skriftliga svar i förkortad version nedan: 

Hur kan man porta en bostadslös person från ett härbärge? 

”Härbärget har ordningsregler och det är viktigt att följa dessa även för personer som bor där, men även för personalens arbetsmiljö annars tillåter inte verksamheten att man vistas i lokalen. I dagsläget finns ingen som är avstängd på livstid. Härbärget kan stänga av en person max 14 dagar och dialog sker med socialtjänsten.” 

Ska inte bostadslösa få hjälp? 

”Ja, och bostadslösa får hjälp dels genom härbärget men även andra behovsprövade insatser. Sedan har hyresvärdarna ett stort ansvar vad gäller personer som saknar bostad och även den enskilde har ett eget ansvar vad gäller sin bostadssituation. De senaste åren har det blivit allt svårare att både få och behålla en bostad.” 

Om någon gör fel kanske man ibland måste låta nåd gå före rätt. Det är ju vinter och kallt? 

”Härbärget har ordningsregler och det är viktigt att följa dessa även för de andra som bor där och deras trivsel men även personalens arbetsmiljö. Härbärget är en tillfällig lösning för de som saknar boende. Det finns personer som behöver annan hjälp och inte klarar att bo på härbärget. Dessa har socialtjänsten ett ansvar att utreda vad för slags behov de har”. 

Om inte en bostadslös får sova på härbärget, vart ska personen ta vägen? 

”Saknar man boende och situationen är akut har man alltid rätt att få sin sak prövad genom socialtjänstlagen”. 

Har ni alltså prövat ett ärende med en person som är avstängd? Är det inte då en akut situation att personen i flera dagar tvingats sova ute? 

”Det kan vi inte kommentera. Vi för inte dialog om individärenden i media utan med den det berör.” 

undefined
Robert Persson är föreståndare för Härbärget i Ursviken.

Robert Persson är föreståndare för Härbärget i Ursviken. Han säger att en person kan bli avstängd i fjorton dagar och att det, i de fallen, sker i kommunikation med socialtjänsten förutsatt att den aktuella personen har en socialsekreterare kopplad till sig. 

Vad krävs för att en person ska bli portad? 

– Man kan bli avstängd på grund av misskötsamhet. Det är sådana saker som kan leda till att man blir avstängd. 

Har han fått en motivering? 

– Ja, det tror jag absolut att han har fått, men en del personer har svårt att ta till sig saker. 

Hur länge är han portad? 

– Man kan bara bli avstängd i fjorton dagar. 

Han säger själv att han har blivit avstängd på livstid? 

– Det stämmer inte, vi har varit i kontakt med socialsekreteraren och kommunicerat det. Under den tiden talar de också om det med sin socialsekreterare. 

Kan man inte bara prata med personer som inte sköter sig och låta nåd gå före rätt?

– Det gör man och det är ju inte bara en grej, utan det är oftast ett upprepat beteende och vi måste se till helheten. De andra måste också få en chans att sova. Men jag förstår om det blir svårt ibland, men man måste lyssna på personalen på härbärget och göra som de säger. Och om man vid upprepade gånger inte lyssnar så måste vi göra såhär. Det handlar inte om att vara dum, det här är de mest utsatta personerna i samhället och vi försöker möta de här människorna lågaffektivt. 

Det känns hårt att porta en person, det är ju kallt ute? 

– Det här har vi kommit överens med socialtjänsten om, men vår personal måste också få sova och om de inte kan sova då är det besvärligt, säger Robert Persson.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!