Ljuset är behagligt. En mild doft, avslappnad atmosfär och ur högtalarna ljuder stämningsfull musik hos Helen på Nygatan 33 i Skellefteå. Det känns nästan som att vara inne i gamla stan i Stockholm. Helen säger just hej då till en kund som har fått sin ansiktsbehandling gjord. Inne på Klinik no 33 kan man få en mängd olika hudvårdsbehandlingar.
Helen har jobbat i 30 år som hudterapeut och i mars, mitt i den första coronavågen, öppnade hon sin tredje salong.
–Vi jobbar i hygienlokaler, det är vår praxis att det ska vara rent och att kunderna ska känna sig trygga, speciellt nu coronatider. Jag bär munskydd hela dagen, desinficerar och spritar av mellan varje kund.
Fascinationen för konst och människokroppen har funnits för Helen ända sedan hon gick bildgymnasiet i Lycksele. I bussen på väg hem till Skellefteå fick hon höra talas om jobbet som kosmetolog som det hette på den tiden. Då fanns det bara en utbildning i hela Sverige. Helen sökte in på utbildningen i Åkeshov utanför Stockholm men betygssnittet var högt.
Hon gick en utbildning som undersköterska, sökte igen och kom in som den yngsta eleven på hudterapeututbildningen i Åkeshov. Hon var fast beslutsam att bli hudterapeut.
Branschen var tuff och det fanns inte så många jobb. Efter utbildningen började hon på en större salong i Umeå och jobbade parallellt som undersköterska.
1994 öppnade hon Body and Soul i Skelleftehamn.1999 startade hon och hennes pappa Aqua Spa i Skellefteå som de sålde 2018. Men hon var säker på att hon skulle fortsätta med hudvård.
– Under de här åren har hela branschen utvecklats från krämer och salvor till korrigerande behandlingar där vi jobbar medicintekniskt med till exempel apparatur och kemisk peeling.
Sedan några år tillbaka har Helen och hennes man Jörgen Lindmark även ett utbildningsföretag för hudterapeuter. På Axelsson i Stockholm är Helen hudvårdslärare där hon undervisar i kemi, fysik och avancerad hudvårdsteknik några gånger i månaden.
– Med den erfarenhet jag fått kan jag se om de bör söka vidare hjälp för exempelvis hudcancer, solskador, aktinisk keratos eller rosacea. Eftersom jag även har läst farmakologi sedan tidigare så kan jag förstå vad medicin kan ge för bieffekter på huden. Jag gör många tuffare korrigerande behandlingar, konsultation och tipsar för bästa hudhälsa.
– Vissa hudsjukdomar som är lokaliserade i ansiktet kan försämras med långvarigt bildskärmsarbete och man kan utveckla rosacea som visar sig genom att det hettar i ansiktet och man får rodnader. Det är en målgrupp som ökar. Det kan hjälpa med kräm med uv-skydd och ipl/laser.
Johanna Lundberg som tidigare fått sina ögonbryn tatuerade kommer på återbesök. Med hjälp av pigment och ett knivblad jobbar Helen cirka en halv till en millimeter ner i huden, metoden heter Phibrows.
– Jag har inte ångrat mig och jag blev nöjd, och har sett att jag behöver fylla på lite till. Det är så härligt att göra något för sig själv, säger Johanna.
En annan kund Maria Sehlstedt, fick en solskada i ansiktet efter en utlandsresa och då började hon gå hos Helen för att behandla skadan.
– I våras fick Maria sex behandlingar med örtpeeling. Det är många yngre som kommer in och får hjälp med sin acne av örtbehandlingen, berättar Helen.