Hela listan: Här är alla nominerade till Alvargalan

Skrattet var aldrig långt borta då alla nominerade till Alvargalan i slutet av januari presenterades vid ett mingel på The Great Northern på tisdagseftermiddagen. ”Jag gillar inte att synas så mycket. Det sista året har jag alltså misslyckats totalt”.

Jan Marklund och Monica Lindgren är bägge nominerade i ”Årets profil”. Den tredje Linn-Marie Edlund kunde inte närvara vid minglet då hon var bortrest.

Jan Marklund och Monica Lindgren är bägge nominerade i ”Årets profil”. Den tredje Linn-Marie Edlund kunde inte närvara vid minglet då hon var bortrest.

Foto: Foto: Lars Andersson

Skellefteå2019-12-03 17:54
undefined
Det blev trångt på scenen på TGN då representanterna för ”Årets exportföretag” klev upp. De nominerade är Railcare, SSC Skellefteå och Iplast Skellefeå.
undefined
Jan Marklund och Monica Lindgren är bägge nominerade i ”Årets profil”. Den tredje Linn-Marie Edlund kunde inte närvara vid minglet då hon var bortrest.

Det sa Jan Marklund, Boliden, som nominerats i klassen ”Årets profil” tillsammans med Linn-Marie Edlund och Monica Lindgren.

Totalt har 36 företag eller personer nominerats i tolv klasser. Två stycken har fått dubbla nomineringar: Northvolt och Martinsons.

De konkurrerar i klassen ”Årets varumärke”. Northvolt är dessutom nominerat som ”Årets nykomling” och Martinsons som ”Årets företag”.

undefined
Helena Ståhl, Helena Ståhl massage och sadlar, samt Albin Mannberg, PreOption, är bägge nominerade som ”Årets unga entreprenör”. Den tredje nominerade, Fabian Karlstén, Now Boarding, kunde inte närvara vid minglet.

Redan nämnde Jan Marklund är också inblandad i två kategorier. Han kan bli ”Årets profil”, men hans verk Drivecenter Arena i Fällfors, som är nominerat som ”Årets varumärke” representerades av platschefen Hans Westin.

Fredrik Andersson, Contractor, som är nominerat i ”Årets tillväxtföretag” berättade om hur snabbt rekryteringar går och drog ned skratt då han konstaterade:

– Alla får jobb hos oss. Vad det blir för jobb får vi se sedan…”.

undefined
Konkurrenter om priset ”Året varumärke” är fr v Katarina Borstedt och Emma Sundelin, Northvolt, Lars Martinson, Martinsons, och Hans Westin, Drivecenter Arena.

Northvolt, med två nomineringar, representerades på plats av Emma Sundelin och Katarina Borstedt.

– Skellefteå är hjärtat, vår ögonjuvel, sa den sistnämnda då de nominerade i ”Årets varumärke” offentliggjordes.

Jublet blev stort.

Här är alla nominerade företag med nomineringar till Alvargalan den 31 januari 2020:

Årets Varumärke:

Northvolt: Ett internationellt laddat varumärke som skapar spänning mellan stad och landsbygd. Med riktning mot framtiden bär det en dimension i Skellefteås förvandling och utveckling som ingen kunnat ana. Här samsas växtkraft med framtidstro för hela regionen och löftet om dynamisk utveckling med hela världen som partner. Skellefteå blir en hållbar hemmahamn, den nya industrins växtplats.

undefined
Fredrik Andersson, Contractor pratade gärna tillväxt. I bakgrunden representanter för konkurrenterna i klassen, fr v Andreas Lövgren, Valutec, samt Markus Richtmann och Mie Johansson, Stadskällaren/Grannen.

Drivecenter Arena: Drivecenter Arena i Fällfors har blivit en ny hotspot på motorkulturens internationella karta. Det forna flygfältet i Skellefteås vackra inland har förvandlats till Skandinaviens längsta racingbana. Med en rivstart har lanseringen redan satt sina spår under midsommarnattens ljusa himmel och kommer fortsättningsvis att stärka regionens varumärke många år framöver.

Martinsons: En familjeägd koncern som genom ett hållbart och hårt arbete skrivit en lokal industrihistoria. På tröskeln till en nationell omställning inom hela byggsektorn så arbetar de rakt igenom med en härproducerad produkt vilket bidrar till att hindra klimatförändringarna globalt. Stolt leverantör av stommen till vårt Kulturhus Sara synliggör de en viktig del av stadens och regionens identitet.

Årets Profil:

Jan Marklund: Jan Marklund är entreprenören från Boliden som verkar något i det dolda. Han har under många år bidragit till Skellefteås utveckling bl.a.. som är grundaren och ägaren av företag som Bergteamet och Jama Mining Machines. Han har nu omsatt sitt brinnande motorintresse genom att starta ett eget framgångsrikt motorsporsstall i Rallycross och att utveckla Drivecenter Arena i Fällfors.

Linn-Marie Edlund: Linn-Marie Edlund är en av de drivande personerna bakom Norra Skandinaviens största spelkonvent – Nordsken, som i år siktar på att attrahera 10 000 besökare i alla åldrar. Linn-Marie har med sitt engagemang satt Skellefteå på spelkartan och lockat många nya besökare till vår stad. Det gör henne till en värdig kandidat till priset som Årets Profil på Alvargalan 2020.

undefined
De tre nominerade till Årets tjänsteföretag 2020, fr v Robin Hansson, Ankaret Försäkring, Sabina Jonsson, Sabina Consulting och Gustav Essebro, TK Botnia, som talar med Stina Renström, konferencier.

Monica Lindgren: Monica Lindgren är en mångsysslare som gått från komiker ”Emma” via, producent, textförfattare, skådespelare, eventarrangör, konferencier, projektledare och entreprenör till att vara egenföretagare som föreläser om sina egna erfarenheter med Lyckligare Nu och boktipsare på TV:s Go’Kväll. Monica har på så många sätt satt Skellefteå på kartan är en värdig kandidat till Årets Profil.

Arets Innovationsföretag:

iCross - Adam Westerman: Flugfiskare är ofta stora fantaster. De av Adam Westermans innovationer är en bärbar, uppblåsbar vattenfarkost under varumärket ICross. Den ger flugfiskaren och andra nya och större möjligheter att ta sig till den plats där storfisken hägrar. Men även andra friluftsmänniskor har upptäckt produktens möjligheter.

Lindskog Innovation: Kjell Lindskog är den evige innovatören, ägaren av uppemot 300 patent. Det första fick han för 43 år sedan för tennisracketar i komposit. Andra patent har inkluderat den ledade slalomstaven och den s.k. säkerhetsväskan. Nu siktar han högre - ett koncept med en unik arbetsplattform som ska kunna användas året runt för service och underhåll på blad till vindkraftverk.

Mutterindikator-K2 Urban Lindgren: En dag tappade Urban ett hjul på Skelleftehamnsleden. Då föddes en idé, en mutterindikator som gör att man på bara några sekunder kan kolla att däck på bussar och lastbilar sitter som de ska. Då kör man trygg i vetskap om att hjulen inte är lösa. Inga lösa muttrar, inga lös rullande hjul, och inga skador på nav och fälg.

undefined
Bara en kan vinna, No Plan B, Martinsons och Lövånger Bygg är nominerade som ”Årets företag”.

Årets handelsföretag:

The Local Store: Drivna företagare med framtidstro. Genom stilsäkerhet och ett nära samarbete med små och stora varumärken har de skapat en unik mix i sitt utbud och kombinerar framgångsrikt sina fysiska butiker med personlig service med sin nätbutik. De ska alltid finnas nära till hands oavsett om man bor i Skellefteå, Smygehuk eller Kiruna. Ett Gasell-företag som i dagarna flyttar till en större lokal i CK-gallerian. Nominerad till Årets Modebutik i Sverige

Ingmar Inredning: Med fantastiskt driv och mod har ägare och personalen gjort en otrolig resa. DE har inte stannat av utan ser ständigt nya möjligheter att växa gällande såväl lokal och sortiment som personal. Personalen ser alla kunder och butiken har ett värdskap och ett sortiment som är en reseanledning till Skellefteå. Både butiken och personalen är starkt lysande stjärnor i Skellefteå Centrum.

Fanny Skellefteå: Flytten av Fanny till gågatan blev ett lyft både för butiken och för centrala Skellefteå. I de större lokalerna har de fått en bättre exponering för sina varor och attraherat nya målgrupper. Butikens trevliga och kunniga personal hjälper kunderna med stort engagemang och ser alla kunder och dess olika behov. En extra stjärna för skohornet i provrummet.

Årets Småföretag:

Strema AB: Entreprenörsföretaget i Stämningsgården som hjälper bönderna med sådd och gödsel, och oss andra med välplogade vägar. Man kan säga att de sprider skit och glädje! Tänker stort – med ett par större väghyvlar och troligen Skellefteås största tankbil som kom blev Räddningstjänstens räddning vid den stora branden på Degermyran i somras.

Mewell Plåt AB: Ett företag som med 150 års erfarenhet inom plåtslageri. Ett modernt företag i en traditionell bransch erbjuder de allt i tunnplåtsbearbetning specialarbeten och rostfria golvbrunnar för storkök, industri och offentlig miljö. Takrenoveringar, skorstenshuv, hängrännor, stuprör, oljeavskiljare, sandfång – ska du ha nå’t i plåt välj, som vi, Mewell Plåt.

Bygdsiljums Städ AB: Sedan hon startade företaget för 8 år sedan har Karin skapat arbetstillfällen i Skellefteås landsbygd. Med sitt gedigna ledarskap lever hon i övertygelsen att personalen är hennes viktigaste resurs. Med sitt entreprenörskap och sin fokus på god service ser hon till att ha nöjda kunder, som blir hennes bästa ambassadörer. Här städas det från golv till tak – och inget sopas under mattan.

Årets nykomling:

Northvolt: Batterifabriken som förändrar Skellefteå. Northvolt har genom sitt val av stad satt Skellefteå på kartan både nationellt och internationellt. Med ett eget behov av 2500-3000 medarbetare och sannolikt dubbelt så många nya arbetstillfällen hos andra företag och organisationer gör denna nykomling Skellefteå till en stad som fått nytt självförtroende, som inte kommer vara sig likt.

Happy Content: Mediebyrån som är super storyteller. Happy Content har utvecklat digitala och innovativa koncept. De har inte bara lyckats skapa storys utan även lyckats sprida dem och fånga läsarnas intresse både via sociala medier och genom att samarbeta med några av landets största mediehus . De har lyckats knyta till sig några av Sveriges största tidningar som kunder, och fått pris i Swedish Content Awards. Företaget brinner för Skellefteå och försöker växa med kompetensen som finns i stan.

REKO-ring: Rejäl Konsumtion (ReKo) ger ett 30-tal lokala matproducenter via en gemensam Facebook sida möjlighet att sälja direkt till konsumenten. Beställningarna levereras två gånger per månad på Campus området. Ett innovativt sätt för små företag i hela kommunen att nå ut på marknaden, och för konsumenten att få tillgång till färska lokalproducerade varor på ett klimatsmart sätt.

Årets Unga Entreprenör:

Helena Ståhl, Helena Ståhl Massage och sadlar: Helena erbjuder konventionell massage såväl som djupvågsbehandling, vilket gör att hon kan massera båda människorna och deras fyrbenta kampar. I en tuff bransch har hon lyckats etablera sig på ett imponerande sätt. Hon erbjuder både tjänster och varor, och hennes samarbete med Royal Hästsport ger den unga entreprenören Helena Ståhl många möjligheter att fortsätta växa.

Albin Mannberg, PreOption AB: Albin är en idéspruta med stor talang för nätverkande. Hans digitala karriärplattform Joboptions.se erbjuder företag att visa upp sitt arbetsgivarerbjudande och få spridning av jobbannonser och varumärkesbyggande innehåll. Affärsidén ligger helt rätt i tiden och gör att kandidater får bättre koll på potentiella arbetsplatser och rådande företagskulturer. En sann entreprenör med många idéer och försäljning i blodet.

Fabian Karlstén, Now Boarding AB: Det är beundransvärt att en ung entreprenör slår sig in på sjukvårdsmarknaden, bidrar till en förbättrad arbetsmiljö inom vården och gör skillnad för många äldre och sjuka. Fabian är en genuin person med tydligt driv framåt och han räds inte utmaningar. Helt klart en frisk fläkt som vård-Sverige behöver.

Årets Tillväxtraket:

Stadskällaren /Grannen: Ett företag som, genom en unik mix av restaurang, pub och saluhall, har lyckats vinna Skellefteåbornas hjärtan. Företaget har haft kraftig och kontinuerlig tillväxt ända sedan start samtidigt som denna resa har skett med god lönsamhet och en tydlig fokus på hållbarhet.

Contractor: Ett byggföretag som, med ett starkt kvalitets- och miljötänk, har gjort sig förtjänt av ett mycket gott anseende i branschen. Med stark lokal förankring har företaget haft en kraftig tillväxttakt de senaste åren, vilken resulterat i etablering även utanför Västerbottens gränser.

Valutec: Valutec är marknadsledande inom virkestorkning. De eftersträvar ständigt att ligga i utvecklingens framkant, inte minst genom sitt samarbete med Luleå Tekniska Universitet. Trots en redan stark marknadsposition verkar innovationsförmågan och tillväxtambitionen aldrig ta slut. De senaste årens dubblering av både omsättning och resultat har bekräftat Skellefteås särställning inom trämarknaden.

Årets Exportföretag:

Railcare Group AB: Railcare Group erbjuder tjänster och produkter till järnvägsektorn i Skandinavien och Storbritannien. Drygt 40 procent av deras omsättning kommer från export. Eftersom en stor del av uppdragen är för underjordsarbete och stadskärnor strävar de efter att kunna använda utsläppsfria fordon - ett starkt bevis på att miljömässig hållbarhet är lika viktig som säkerhet och hög effektivitet för företagets framgång.

SSC Skellefteå Snickericentral – SSC Skellefteå AB: När Skellefteå Snickericentral, SSC, nu fyller 60 år firar det genom att ta hem en exportorder på över 40 miljoner SEK för dörrar och glaspartier till Stavangers Universitetssjukhus. Denna är ytterligare en order i linje med SSC:s stora projekt i alla världsdelarna förutom Afrika och Sydamerika. SSC:s unika organisation har under åren gett mindre snickerier exportframgång som annars vore otänkbara.

Iplast Skellefteå AB: Med slogan ”Rätt plast på rätt plats” har Iplast, med formsprutade plastdetaljer haft stora exportframgångar, främst då till USA. Exporten ökar ständigt och idag utgör drygt 25% av omsättningen. Deras sociala ansvar bevisas bl.a. av deras satsningar på många som annars står långt från arbetsmarknaden, och av att all plast i deras produkter är återvinningsbar.

Årets tjänsteföretag:

Ankaret Försäkring & Finans: Det lilla företaget som skräddarsyr lösningar för alla företag, med bättre skydd och sänkta kostnader! Produkten? Ingen vill ha den tills det händer nå’t – men alla vill ha den när det har hänt nå’t. Väl förankrad i Skellefteås näringsliv nomineras Ankaret Försäkring & Finans till Årets Tjänsteföretag.

TK Botnia: Det lilla bolaget från Burträsk tar på sig projektering av träbyggnadsprojekt, som Kulturhuset Sara och kontorshuset Svalan i Skellefteå och Atrå och Ullerål skolor i Norge. Genom att specialisera sig på trä förstärker de bilden av Skellefteå som trästad. Med mer än 30 procent av sin omsättning som export är TK Botnia en värdig kandidat till Årets Tjänsteföretag.

Sabina Consulting: När de flesta tänker på MICE tänker de på engelska möss. Men en allt klarare stjärna i Skellefteå tänker på Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions. Med potential att skapa manga evenemang när företag och organisationer står i kö för att fylla Kulturhuset Sara och evenemang i Stockholm, London, Madrid, Barcelona är Sabina Consulting en lysande kandidat som Årets Tjänsteföretag.

Årets hållbara företag:

Skanska Skellefteå: Skanska Skellefteå har redan fått flera utmärkelser för sitt samarbete, samsyn och dialog med kommunen vid utvecklingen av Västra Eriksberg, där de har minskat klimatgasutsläpp med 93% och noll lass på tipp. Nu arbetar de på samma sätt vid skapande av ett attraktivt område för energiintensiva företag på Hedensbyn Site East. Projekten präglas av mångfald där såväl kvinnor som män deltar, och även ett par utlandsfödda har erbjudits tillsvidareanställning.

Anteak: Retro- och vintagebutiken Anteak erbjuder ett omsorgsfullt utvalt sortiment av klassisk inredningsdesign och genuint hantverk som kännetecknar återbruk när det är som bäst. På ett effektivt sätt kombinerar de sociala media, främst Instagram, med sin fysiska butik. Anteak skapar hållbarhet genom att kombinera sin miljömedvetenhet med ett bemötande som ger återkommande kunder.

XLNT Travel Skellefteå: Företaget vågar vara i framkant, att tänka nytt och att ständigt leta nya sätt att utveckla branschen. Hållbarhet uppnås inte att belägga någon med flygskam i en stad som saknar tågalternativ utan att våga tänka nytt, tänka om och tänka rätt. Deras värdegrund avspeglas i deras CSR-arbete, där XLNT Travel tar sitt ansvar - när man bokar en resa genom dem lämnar de ett bidrag till projekt för att genom kvinnligt entreprenörskap utrota extrem fattigdom.

Årets Företag:

Lövångers Bygg: Under mer än 40 år har detta ekonomiskt trygga och välskötta familjeföretaget varit en utmärkt ambassadör för bygden kring Lövånger. Lövångers Bygg förser kunder över hela Sverige med byggsatser för alltifrån garage och maskinhallar till fritidshus och stall. Byggsatserna som beställs med hjälp av en digital och kundvänlig programvara kännetecknas av hantverkskicklighet och trygg norrländsk kvalitet – vilket faktiskt hela företaget gör.

Martinsons: Familjeägda Martinsons är en av Sveriges ledande aktörer inom byggandet av ett hållbart samhälle. Förutom att representera Västerbotten i världen har finansiellt stabila Martinsons investerat 100-tals miljoner i sina lokala produktionsanläggningar och är en viktig arbetsgivare på orten. De har en policy, att allt trä de förädlar ska ha växt lokalt . Kulturhuset Sara, till exempel, visar hur Martinsons ser till att värdet från Västerbottens skogar stannar i bygden.

No Plan B: Entreprenörskolan vill att människor världen över ska förundras över alla entreprenörer som kommer från Norrland. Och de är på god väg att lyckas. I dag är No Plan B ett av de mest affärsinnovativa företagen i Skellefteå. Genom att vidareförmedla erfarenheter och kompetens ger de nya entreprenörer det som krävs för att själva utveckla och driva egna företag. Skellefteå har alltid varit en plats som präglas av starka entreprenörer och No Plan B säkerställer att detta lever vidare.

Alvargalan

Alvargalan arrangeras 2020 för tionde gången. Den 31 januari presenteras alla vinnarna och samma dag hålls också BizBuz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!