Hel familj utreds i penningtvättshärva: ”Han höll sig undan i tre månader”

En hel familj i Skellefteå utreds för inblandning i en grov penningtvättshärva. En familjemedlem klev nyligen in i polishuset och lät sig förhöras efter att han varit efterlyst i tre månader. ”Han har medveten hållit sig undan”, anser åklagare Petra Lundberg.

Efter att tre misstänkta släppts från häktet sitter nu en fjärde misstänkt häktad misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Efter att tre misstänkta släppts från häktet sitter nu en fjärde misstänkt häktad misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Foto: AnnaKarin Drugge

SKELLEFTEÅ2019-04-11 06:16
undefined
Polisens utredare har arbetat med att kartlägga Skellefteföretagarens räkenskaper.

Fredagen den 11 januari häktades två män och en kvinna – 24, 34 och 28 år – i Skellefteå misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Detta efter att minst två väskor med flera miljoner kronor – både i svensk valuta och dollar – hittats tre dagar tidigare i en bostad med koppling till de tre misstänkta.

Ingen av dessa tre personer sitter längre frihetsberövade, läs mer här:

Skellefteföretagare släpptes fri: ”Det försvårar utredningen”Skelleftepolisens miljonfynd i väskorna: Åklagarens nya besked om en av de misstänktaFjärde person jagas i penningtvätt-härvan i Skellefteå: Söks av polisen – nytt besked om misstänkt kvinna

Samtidigt som dessa tre inte längre sitter häktade så har polisen sökt efter en 65-årig familjemedlem som misstänks för delaktighet i det grova penningtvättsbrottet.

Han har sedan den 15 januari varit häktad i sin frånvaro, misstänkt för grovt penningtvättsbrott i en lägenhet i Skellefteå den 8 januari.

Den 3 april inställde sig mannen, tillsammans med advokat Fredrik Björk, vid polishuset i Umeå där 65-åringen lät sig förhöras. En dag senare verkställdes häktningsbeslutet i en förhandling vid Skellefteå tingsrätt.

undefined
Efter att tre misstänkta släppts från häktet sitter nu en fjärde misstänkt häktad misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Åklagare Petra Lundberg är förundersökningsledare kring det grova penningtvättsbrottet.

– Det fanns två skäl för häktning: dels risken för att mannen på fri fot kan påverka utredningen, dels att han saknar fast adress i landet och det därmed finns en flyktfara. Tingsrätten delade den uppfattningen.

Därför anmälde sig den efterlyste frivilligt: ”Vill reda ut alla påståenden”

Hur går utredningen vidare, när någon sitter häktad måste tempot öka?

– Ja, men under de här månaderna har vi kommit framåt en bra bit. Förutom att ett stort antal förhör hållits så har stora mängder material analyserats. Jag bedömer att vi har en god bild varifrån de här pengarna har kommit och hur kontanterna hanterats av flera personer, svarar Petra Lundberg.

undefined
Häktningsförhandlingen den 4 april i Skellefteå mot den 65-årige mannen hölls bakom stängda dörrar, något som han protesterade mot. Han ville ha en offentlig förhandling.

Vilket material handlar det om?

– En viktig del är att undersöka räkenskaperna hos det företag som förekommer i utredningen. Det är allt från översättning av dokument och kontroll av företagets kontoutdrag, till att även granska de fyra personernas privatekonomi.

Blir det inte konstigt när tre släpptes och en fjärde nu sitter häktad?

– En av de tre släpptes ju efter beslut av tingsrätten. Den fjärde misstänkte har ju varit häktad i sin utevaro sedan den 15 januari, det är först nu vi kan förhöra honom. Eftersom han saknar fast adress så finns det en flyktfara som oroar, därför finns det skäl för häktning, svarar Petra Lundberg.

Åklagare Petra Lundberg: Om företaget vi undersöker genererat de här summorna kontanter, och dessa inte satts in på banken, måste de här personerna kunna förklara denna penninghantering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!