Haverikommissionen: "Vi har haft kontakt med Alimak"

Både Arbetsmiljöverket och Statens haverikommission har inspekterat olycksplatsen efter måndagens hissolycka i Sundbyberg. "Jag vill inte kommentera det närmare. Jag känner till att de gått ut med den uppgiften", säger Jonas Bäckstrand på Statens haverikommission om Alimaks observation om att två sektioner inte ska ha varit ihopbultade.

Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission.

Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Skellefteå2023-12-13 17:49

Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission, säger att utredningen kommer att pågå en ganska lång tid.

– Man kan räkna med uppåt ett år innan vi är färdiga. Vi har hållit på i tre dygn och kan inte redogöra för några slutsatser eller iakttagelser, det vore för tidigt att göra det, säger han till Norran.

Däremot känner han till att Alimak gått ut med en uppgift från deras observation från platsen, men han kommenterar inte det och säger att haverikommissionen har en egen pågående teknisk undersökning.

– Det jag kan säga är att vi har varit på platsen och gjort en olycksplatsundersökning i två dagar. Hissen är tagen i beslag av åklagare och ska monteras ner och fraktas därifrån. Därefter kommer vi och polisen att kunna undersöka den närmare.

Åklagaren diskuterar nu var hissen ska transporteras, fortsätter han.

– Det blir någon form av lokal under tak där vi har möjlighet att titta närmare på den i nedplockat skick. Den sitter kvar i själva ställningen även om hisskorgen ramlat ner och är kraftigt demolerad. Polisen har sin utredning och sedan har vi vår. Det är också möjligt att Arbetsmiljöverket vill titta på den.

Hissen har fallit från en hög höjd och han säger att byggnaden är åtta till nio våningar hög.

– Polisen gick tidigt ut med att konstatera att det handlar om ungefär 20 meter och så ser det fortfarande ut. Hissen ser ut att ha fallit ungefär den sträckan och det är ett kraftigt fall.

Åklagaren har utvidgat förundersökningen beträffande att två ytterligare personer har befunnit sig i närheten av hissen, fortsätter han.

– Det är fem personer som varit i hissen som har omkommit. Men det ska inte finnas någon annan skadad person såvitt jag känner till. Däremot finns det vittnen i anslutning till den.

Han säger att de kommer att intervjua många människor som är involverade eller berörda. 

– Vi ska klarlägga hur organisationen ser ut med bolaget och underentreprenörer, och hur hissen är besiktad och rutiner och montering och hur den använts. Vi ska också titta på vilka förutsättningar man har haft att jobba på ett säkert sätt. Det är mycket arbete som återstår att göra.

De har precis påbörjat intervjuer med olika personer men han vill inte gå in på vilka de har pratat med än. 

– Vi är i uppstartsskedet och det finns väldigt mycket kvar att göra.

Har ni intervjuat Alimak?

– Vi har haft kontakt med Alimak men jag kan inte gå in på de uppgifterna närmare, men jag kan bekräfta att vi pratat med dem.

Kan Alimaks observation om att hissen inte varit ihopbultad mellan två sektioner vara en förklaring till olyckan?

– Jag vill inte kommentera det närmare. Jag känner till att de gått ut med den uppgiften. Vi hade också folk på plats när Alimak var där.

Kan du säga något om vad som kan ha orsakat olyckan?

– Vi är fortfarande i ett väldigt tidigt skede i den här utredningen och vill undvika att dra några förhastade slutsatser. Vi vill göra den här tekniska undersökning färdig.

Peter Johansen, tillförordnad sektionschef på Arbetsmiljöverket, har haft inspektörer på plats under onsdagen. Det är den första inspektionen som myndigheten gjort på olycksplatsen.

– Det här är en väldigt omfattande utredning och det är mycket möjligt att vi kommer att få göra flera inspektioner, säger han till Norran.

Inspektörerna har under dagen pratat med arbetsgivaren Andersson Company. Peter Johansen har inga uppgifter vad gäller underentreprenörer.

Har ni pratat med Alimak?

– Jag har ingen uppgift om att vi har pratat med Alimak. Vi är så tidigt i utredningsläget att vi får se vilka vi behöver komplettera med information ifrån. Men vi har inte pratat med dem, inte vad jag vet. 

Det råder förundersökningssekretess och därför kan han inte gå in på några detaljer, men han säger att de har uppdraget att tillsyna utifrån arbetsmiljölagen och de föreskrifterna som gäller. 

– Vi träffar arbetsgivare, skyddsorganisationer och efterhör vad de tror kan ha hänt. Vi tittar också på skriftliga instruktioner, hur arbetet ska utföras och om man har riskbedömt allvarlighetsgraden vid de arbetsuppgifter som ska göras.

Hur går ni vidare i utredningen nu?

– Vi sammanställer det vi fått fram i dag och så får vi se vilket nästa steg vi ska ta.

Arbetsmiljöverket kommer också att ha kontakt med polisen och Statens haverikommission.

– Våra inspektörer har tittat på hissen. Vi kommer också att få underlagen om vad respektive myndighet kommer fram till där.

Finns det någon ny information från i dag gällande hissen?

– Jag kan inte kommentera det i dagsläget.

Peter Johansen har arbetat på Arbetsmiljöverket sedan 2013 och han säger att han aldrig har varit med om en arbetsplatsolycka där fem personer förolyckats på samma plats samtidigt. 

– Det är en oerhört tragisk olycka och det här är väldigt, väldigt ovanligt. Det här ska inte behöva inträffa, säger han.

Thomas Rolén, ordförande på Byggnads i Västerbotten, vill heller inte kommentera Alimaks uppgifter utan vill att utredningen blir klar först.

Han säger också att det ska göras en kontroll på ett antal företag som har de här hissarna.

– Jag kan inte svara på hur utbrett de används i Västerbotten men de ska se över detta och försöker kontrollera det på bästa möjliga sätt.

Är det några hissar som står stilla här i dag?

– Inte vad jag vet. Men jag ställde frågor i morse och företagen verkar ska göra en check på sina arbetsplatser innan man tar dem i bruk igen. Om det skett i dag eller ska ske under veckan är oklart. De företag jag pratat med hade heller inte fått helt klart för sig hur man går vidare.

Byggnads ser ingen anledning att göra ett skyddsstopp av arbetsplatser, utan säger att varje företag måste bedöma det på sitt sätt tillsammans med sin skyddsverksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!