Jennifer Bonner, adjungerad professor vid Harvard University Graduate School of Design i Boston, som både utbildar arkitekter och konstruktörer, tror att kulturhuset i Skellefteå kommer att bli ledstjärnan för den ”Skandinaviska effekten”. Hon drar paralleller till ”Chicagoeffekten”.
– På 1880-talet byggdes världens första höghus i Chicago och då använde man sig av en stålstomme ”The Chicago Construction”. Genom att nyttja en stålstomme kunde antalet våningar öka eftersom väggarna inte behövde bära hela tyngden, berättar hon.
Jennifer Bonner drar också paralleller mellan kulturhuset och Bilabao-effekten. Under 1900-talet blev det vanligt att städer skapade signaturbyggnader för att marknadsföra sig själva. Det handlar då om byggnader som operahuset i Sydney, Turning Torso i Malmö och gångbron Puente de la Mujer i Buenos Aires.
Att det kallas för Bilbaoeffekten har att göra med bygget av Guggenheimmuseet i Bilbao – ett spektakulärt byggnadsprojekt som syftade till att åstadkomma en uppryckning av en stad.
– Kulturhuset i Skellefteå kommer också att bli en sådan strukturbyggnad som ger eko internationellt, säger Jennifer.
Eleverna gör ett tio dagars studiebesök i Sverige under februari för att studera modernt svenskt träbyggande och fördjupa sig i den svenska kulturen. Under dagarna i Skellefteå hann de också bland annat med att göra en djupdykning i kontorshuset Svalan, Bonnstan och Lejonströmsbron. Dessutom besökte de Martinsons i Bygdsiljum som bland annat tillverkar stommen till Sara Kulturhus.
I utvecklingsprojektet, där den här studieresan ingår, deltar också konsultföretaget Tyréns och Sven Tyréns stiftelse.
– Genom utbytet med Harvard stärks Tyréns kompetens och position ytterligare inom träbyggande där vi redan är ett av Sveriges ledande konsultföretag såväl inom arkitektur som byggnadskonstruktion, konstaterar Ove Nilsson, projektansvarig på Tyréns.
När det gäller Tyréns arbete för hållbar arkitektur utgår detta från och med årsskiftet från Skellefteå med Ove Nilsson som arkitekturstrateg. Här handlar det då bland annat Tyréns satsning på industriellt träbyggande samt med utveckling och marknad för hela affärsområdet.
Norran Affärsliv träffar studenterna när de besöker bygget av Sara Kulturhus. Under ledning av Kulturhusets vd Maria Ekberg Brännström får de göra en rundvandring i lokalerna.
– Välkommen till ”mitt hem”, säger hon.
Studenterna kan inte dölja sin entusiasm över vad de får se. Massor av selfies tas och många träkramar blir det innan de lämnar byggnaden som ska rymma sex scener, två gallerier, ett bibliotek och en foajé med en öppen planlösning.
Maria Ekberg Brännström konstaterar att träkonstruktionen med sina 20 våningar kombinerar Skellefteås arv av att bygga i trä med den senaste ingenjörskonsten.
– Det här kommer helt klart att bli en förebild inom hållbar design och konstruktion, avslutar Maria Ekberg Brännström och studenterna från Harvard håller med.