Det var rapporteringen om gasutsläppet av ammoniak som fick Johan Lindholm att släppa allt och resa till Skellefteå.
På plats träffade han förtroendevalda och skyddsombud som berättade om situationen.
– Det var viktigt att få en förståelse för helheten. De var tydliga med att de gillade jobbet och vill få allt att fungera, men de upplever också en tystnadskultur, säger han.
Han påpekar att det finns över hundra nationaliteter och många mellanchefer från andra kulturer. Samtidigt är fabriken kvar i en växtvärk då expansionen sker snabbt.
– De fackligt engagerade på plats har gjort ett fantastiskt jobb, men det behöver finnas en miljö där man blir lyssnad på, inte avskräckt. Det visar hur viktigt det är att vi får bukt med tystnadskulturen.
Hur yttrar den sig?
– Det är att man mötts av hårda ord och tillrättavisningar från chefer som inte förstår att vi måste jobba med att förbättra arbetsmiljön tillsammans, säger Johan Lindholm.
Han hade även en träff med företagsledningen.
Upplever du att de lyssnade?
– Ja, absolut. Det var ett väldigt bra samtal. Det ska bli utbildningar som lirar väl med industrialiseringen, nya kemikalier och annat som måste fungera. Och vi är överens om att göra det tillsammans, de fackliga och företaget.
Han påpekar att på arbetsplatser där det är många aktörer som verkar så tenderar arbetsmiljöansvaret att bli otydligt.
– Man glömmer gärna bort att arbetsgivaren har det yttersta ansvaret. Ju fler företag och aktörer, oavsett var det är, så blir det en otydlighet när det gäller ansvaret.
Han tillägger:
– Men jag är rätt säker på att det kommer att hända saker nu. Det finns en vilja från båda håll om att komma tillrätta med problemen, säger Johan Lindholm.
När det gäller de utredningar som pågår vill ha invänta vad de kommer fram till innan han uttalar sig.
– Det är svårt att spekulera i vad som hänt. Vi gick inte in på enskilda händelser.
Han lämnar nu arbetet åt de lokala förtroendevalda.
– Men de kommer att få hjälp och stöd från oss om det behövs, säger Johan Lindholm.
Northvolts kommunikationschef Matti Kataja håller med om att det var ett bra möte.
"Vi fick möjlighet att berätta hur Northvolt arbetar med att förstärka vår arbetsmiljöorganisation, hur vi bygger upp ny kunskap internt och hur vi arbetar för att förbättra den interna kommunikationen, och hur vi utbildar såväl medarbetare som chefer i arbetsmiljöfrågor. Vi hade en samsyn om att samarbete och dialog mellan arbetsgivare och fackförbund är viktigt framåt för att stärka arbetsmiljöarbetet.", skriver han.
Johan Lindholm säger även att arbetsmiljöansvaret tenderar att bli otydligt på arbetsplatser med många aktörer. Hur ser ni på det?
"På byggarbetsplatsen har vi redan en begränsning av antalet led med underentreprenörer, just för att skapa tydlighet och större kontroll. Det är faktiskt resultatet av ett ramverk som vi tog fram tillsammans med Johan Lindholm, i hans tidigare roll som ordförande för Byggnads", skriver Matti Kataja.