Festivalen byggs in i det sista

Förberedelserna för Summertime pågår in i det sista. Dagen innan öppning besöker Norran festivalområdet – och då byggs det för fullt. ”Det blir inte helt färdigt förrän fredag”, säger festivalgeneralen Gunnar Karlsson.

När Norran besöker området är det mycket kvar att fixa inför festivalen, men festivalgeneralen Gunnar Karlsson utlovar att det kommer bli mer ”ombonat” innan öppning.

När Norran besöker området är det mycket kvar att fixa inför festivalen, men festivalgeneralen Gunnar Karlsson utlovar att det kommer bli mer ”ombonat” innan öppning.

Foto: Johanna Sandgren

Skellefteå2024-06-26 18:00

Nyheten i korthet

  • Förberedelserna för festivalen Summertime pågår i Skellefteå, och man jobbar ända in i kaklet.
  • För första gången drivs festivalens stora scen av batterier, som ett steg mot en mer hållbar festival.
  • Om batterierna inte räcker till har arrangörerna en plan B för att växla till vanlig ström, men det ska inte behövas menar festivalgeneralen.

Klockan elva på torsdagen slår årets upplaga av Summertime upp sina portar. Då ska de flesta förberedelserna vara klara, men det kommer fortfarande att byggas på scenerna fram till torsdag kväll respektive fredag vid lunchtid.

 

undefined
Anders Thuresson, scenbyggledare, berättar att några av hans kollegor kommer att hålla koll på scenen under festivalens gång ifall något behöver justeras eller liknande.
undefined
Gunnar Karlsson, festivalgeneral, uppskattar att det är ungefär 20–25 personer som jobbar med den stora scenen varje dag.
undefined
På onsdagen bygger man fortfarande på ”Electroscenen” för fullt. Utöver den och den större ”Homescenen” finns även ”Coverscenen”.
undefined
”De här lådorna innehåller allt möjligt. Bakom dig kommer en mixer (till ljudtekniken) och där borta har vi ben till alla podier som ska upp på scenen”, säger Ove Vannebäck, scenchef på Electroscenen.

På onsdagsförmiddagen är det full rulle vid scenerna. Den mindre är omringad av svarta lådor som innehåller alltifrån ben till podierna till olika lampor som börjar monteras, men på den större är fortfarande metallskelettet blottat. Flera personer syns klättra i höga ställningar på den så kallade vingen på scenen.

– Det är där all vikt går ner. Taket byggs just nu på golvet och vingen är strukturen som kommer bära upp högtalarna men även vikten från taket går ner i den, berättar Anders Thuresson, scenbyggledare och climber (översätts till ”klättrare”, reds. anm.).

undefined
”I dag har arbetet flutit på fint”, säger Anders Thuresson, scenbyggledare, på onsdagen.

Vad kan man stöta på för utmaningar med att bygga på höga höjder?

– Det är vädret som kan jobba med eller emot oss. Just nu regnar det lite, men det är sällan det är så här bra väder. Det är ofta 30 grader varm eller så får vi tampas med vind, regn och åska... Om åskan kommer för nära kan vi inte jobba alls. Det är ju en hög struktur i metall, då klättrar vi helt enkelt inte upp.

undefined
När Norran besöker området är det mycket kvar att fixa inför festivalen, men festivalgeneralen Gunnar Karlsson utlovar att det kommer bli mer ”ombonat” innan öppning.

I år är det tredje gången som festivalen arrangeras på Norrvalla, och för varje år går det bättre och bättre tycker Gunnar Karlsson, festivalgeneral.

– Första året vi var här så var det ju ett helt nytt område. Man måste tänka på alltifrån vatten och avlopp till all el... Nu i år så driver vi den här stora scenen med batterier från Skellefteå Kraft och Northvolt, så det ska bli en ny spännande utmaning. Vi får hoppas att strömmen räcker, säger han.

Både ljud och ljus drivs av två batterier som laddas hela tiden.

undefined
Batterierna ersätter de dieselgeneratorer som annars är vanliga på festivaler.
undefined
Om något skulle strula med batterierna finns vanlig ström att tillgå som reservplan.
undefined
Festivalens största scen – Homescenen – ska stå färdig lagom till lunchtid på fredagen.
undefined
Gunnar Karlsson, festivalgeneral, säger att tivoliområdet är gratis att besöka.

– Vi vill bli en mer hållbar festival så därigenom kör vi nu ett samarbete med Skellefteå Kraft: hundra procent förnybar el. Det (batterierna, reds. anm.) är nytt för i år. Vi hoppas kunna utöka så vi kan köra den mindre scenen och tivolit på batterier, men där är vi inte än.

Men batteridriften för med sig utmaningar också.

– Det är många timmar att som det förbrukas el. Vi är igång 14–16 timmar. Det är en utmaning men i och med att vi laddar hela tiden så ska det räcka.

Vad händer om det inte räcker då?

– Då blir det problem.

Har ni en plan B?

– Vi har en ”backup” så vi kan styra om till vanlig el, men den är också förnybar.

undefined
På håll kan man se hur tivolipersonalen testkör karusellerna dagen innan festivalen drar igång.
undefined
Uppbyggnationen av Summertime 2024 pågår in i det sista.
undefined
Besökare som köpt VIP-biljetter får vistas i VIP-tältet med god utsikt över den stora scenen.
undefined
Intill VIP-tältet står ett upphöjt DJ-bås.
undefined
Inom kort fylls de tomma ytorna med festivalbesökare.
undefined
Den så kallade ”food courten” är fortfarande relativt tom på onsdagsförmiddagen, bortsett från en langos-vagn som är tidigt på plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!