Klockan elva på torsdagen slår årets upplaga av Summertime upp sina portar. Då ska de flesta förberedelserna vara klara, men det kommer fortfarande att byggas på scenerna fram till torsdag kväll respektive fredag vid lunchtid.
På onsdagsförmiddagen är det full rulle vid scenerna. Den mindre är omringad av svarta lådor som innehåller alltifrån ben till podierna till olika lampor som börjar monteras, men på den större är fortfarande metallskelettet blottat. Flera personer syns klättra i höga ställningar på den så kallade vingen på scenen.
– Det är där all vikt går ner. Taket byggs just nu på golvet och vingen är strukturen som kommer bära upp högtalarna men även vikten från taket går ner i den, berättar Anders Thuresson, scenbyggledare och climber (översätts till ”klättrare”, reds. anm.).
Vad kan man stöta på för utmaningar med att bygga på höga höjder?
– Det är vädret som kan jobba med eller emot oss. Just nu regnar det lite, men det är sällan det är så här bra väder. Det är ofta 30 grader varm eller så får vi tampas med vind, regn och åska... Om åskan kommer för nära kan vi inte jobba alls. Det är ju en hög struktur i metall, då klättrar vi helt enkelt inte upp.
I år är det tredje gången som festivalen arrangeras på Norrvalla, och för varje år går det bättre och bättre tycker Gunnar Karlsson, festivalgeneral.
– Första året vi var här så var det ju ett helt nytt område. Man måste tänka på alltifrån vatten och avlopp till all el... Nu i år så driver vi den här stora scenen med batterier från Skellefteå Kraft och Northvolt, så det ska bli en ny spännande utmaning. Vi får hoppas att strömmen räcker, säger han.
Både ljud och ljus drivs av två batterier som laddas hela tiden.
– Vi vill bli en mer hållbar festival så därigenom kör vi nu ett samarbete med Skellefteå Kraft: hundra procent förnybar el. Det (batterierna, reds. anm.) är nytt för i år. Vi hoppas kunna utöka så vi kan köra den mindre scenen och tivolit på batterier, men där är vi inte än.
Men batteridriften för med sig utmaningar också.
– Det är många timmar att som det förbrukas el. Vi är igång 14–16 timmar. Det är en utmaning men i och med att vi laddar hela tiden så ska det räcka.
Vad händer om det inte räcker då?
– Då blir det problem.
Har ni en plan B?
– Vi har en ”backup” så vi kan styra om till vanlig el, men den är också förnybar.