Kräftpesten misstänks ha börjat i Båtfors

Årets utredning om hur kräftpesten har nått Skellefteälven är färdig. Kommunen har hittat smittade kräftor i vattenmagasinet i Båtfors – men inte längre uppströms. Teorin är att den har spridits därifrån. ”Det vanligaste är att det är någon som har planterat signalkräftor”, säger Mattias Varg, ekolog på kommunen.

Inga signalkräftor har ännu hittats i Båtfors magasinet men enligt Mattias Varg är utplanterade sådanna den vanligaste anledningen till spridningen av kräftpest.

Inga signalkräftor har ännu hittats i Båtfors magasinet men enligt Mattias Varg är utplanterade sådanna den vanligaste anledningen till spridningen av kräftpest.

Foto: Anders Badner

Skellefteå2022-09-13 21:00

Ända sedan sjukdomen bröt ut i Skellefteälven i somras har kommunen jobbat för fullt med att ta reda på hur smittan har spridit sig i vattendraget. Nu är kommunens utredning färdig för i år men det är ännu oklart hur sjukdomen kan ha kommit in i älven.

– Vi har inte hittat några signalkräftor i Båtfors så vi kan inte säga hur det började, berättar Mattias Varg.

Men misstanken är att signalkräftan har blivit inplanterad?

– Det är den vanligaste anledningen. Om någon har planterat tio signalkräftor bland tiotusentals kräftor så kan det vara så. Men vi vet inte, de är jättesvåra att hitta. Det är som att hitta en nål i en höstack, säger Mattias Varg.

Kräftpesten sprider sig främst genom att små sporer sköljs nedströms längs älven vilket gör att det tar längre tid för smittan att vandra uppströms. Smittade och döda kräftor har hittats upp till dammen vid Båtforsmagasinet men inte högre upp i älven. Det får kommunen att misstänka att smittan började där. Nu är förhoppningen att inga smittade kräftor vandrar högre upp.

– Den sprider sig långsamt uppströms i den takt som en kräfta kan röra sig. En kräfta smittar en kompis högre uppströms när den vandrar runt och sen vandrar den högre upp. Så den kanske kan sprida sig en kilometer i månaden, säger Mattias Varg.

Finns det något sätt att förhindra att det sker?

– Inte i något så stort som en älv. Däremot så är dammen uppe vid Renström ett naturligt hinder. Så pesten kommer nog inte att sprida sig uppströms naturligt. Om någon tar smittat vatten från någon annanstans i älven och häller ut det där, då kan det såklart spridas där också.

Kommunens plan framöver är att avvakta tills efter vintern för att se om pesten är kvar i vattnet.

– Nästa sommar kommer vi att ta hit levande kräftor och lägga dem i en mjärde och sen får vi se om de bli smittade. Det skulle vara ett tecken på att det finns signalkräftor i vattnet. För alla smittbärande flodkräftor ska vara döda sen länge då, säger Mattias Varg och fortsätter:

– Om det inte finns signalkräftor så hoppas vi att älven ska vara till stort sett smittfri nästa år men man kan inte veta utan man måste testa först.

Karta: Båtfors
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!