Skolmaten
Debatten om skolmaten återkommer om och om igen. Men inte på Floraskolan. Sedan skolan öppnades har eleverna varit nöjda.
– Jag tycker det är jättegott. Förut tyckte jag inte så mycket om maten, man var inte så nöjd. Men nu blir man mätt varje dag, det är gott, säger Tsnat Tesfamarijam, en av eleverna på skolan.
– Den är bra, för det är god mat och så finns mycket sallad och bra drycker och mackor, säger andraklassaren Tove Bidén.
Än fler elever håller med. I alla åldersgrupper Norran pratat med är barnen eniga.
– Det är bra med öppet kök och att det får göra mer hemlagat, påpekar Tim Nilsson från åttonde klass.
Trots att måltidsgruppen på skolan enbart jobbat tillsammans i några månader är de uppskattade. Det är något som ger mersmak.
– Det gör att man längtar till jobbet, för man vet att de gillar vad vi har lagat. Det är kul när man vet att ens jobb är uppskattat, säger Gerald Kwizera, kock med ledarskap i köket.
– Det känns roligare att jobba när man får höra lite feedback, instämmer kocken Geng Lundqvist.
Måltidsgruppen berättar att de jobbar med flera faktorer för att eleverna ska trivas och hoppas att det ska ge positiva effekter.
– Först och främst handlar det om kundmottagande. Om eleverna inte känner sig välkomna in i matsalen blir det inte bra, oavsett vad man serverar. Sedan handlar det om att vi försöker bjuda på det lilla extra, berättar Kwizera.
När det gäller maten är det inte så stor skillnad från andra skolor. Floraskolan följer grundmatsedeln från kommunen och har samma riktlinjer för mängden ekologiska, lokalproducerade och svenska råvaror som alla andra skolor. Den stora extra kryddan, menar måltidsgruppen, är att de försöker skapa relationer med eleverna.
– Vi pratar väldigt mycket med dem, säger Sara Persson.
– Sociala medier hjälper också till lite grann. Vi finns på både Tiktok och Instagram, och det gör ju att det skapas ett positivt tycke om skolan och restaurangen, säger Kwizera.
Dessutom håller kocken med ledarskap på att besöka alla klasser för att höra vad eleverna har att säga om skolmaten. På samma gång kan han förklara varför skolmaten måste varieras.
Måltidsgruppens arbete uppskattas inte heller bara av elever, utan också av rektorerna.
– Det är ju jätteviktigt. Lunchen ska vara någonting man längtar till. Det har ju så himla stor betydelse sett över skoldagen att man har ätit en rejäl lunch, säger Charlotta Dahlqvist, mellanstadiets rektor.
– Vi vet ju inte hur frukosten sett ut hemma, och då blir lunchen ännu viktigare, tillägger högstadierektorn Nicklas Brorsson.
Att måltidsteamet dessutom ger sig ut i klassrummen och vill jobba med hela skolan tycker rektorerna är en fördel.
– Måltidspersonalen bjuder till på ett sätt. De är positiva och glada, det finns alltid mycket god mat att välja på. Det är alltid trevligt att kliva in här, säger Monica Lindén, rektor för lågstadiet och förskoleklass.
– Måltidsteamet har ju gjort ett jättejobb. Det märks att de går in för att skapa relationer med eleverna och med oss. De har en väldig känsla för lagarbete, att vi alla ska ha bra relationer, säger Dahlqvist.
Att fortsätta bygga relationer och laga god mat vill förstås måltidsgruppen fortsätta med.
– När det är så uppskattat vill man ju göra det lilla extra också, säger Sara Persson med medhåll från de andra kockarna.