Här inspireras kvinnor att ta mer plats: "Måste bevisa oss mer"

En gång i månaden samlas kvinnliga företagare för att inspireras och utbyta erfarenheter.
Men behövs verkligen träffar som bara fokuserar på just kvinnligt företagande?
För Maria Marklund och Emma Norrfors är svaret enkelt.
– ​​Här kan vi gå på djupet inom frågor som berör oss, säger Emma.

Maria Marklund, Sima Haddadin och Emma Norrfors är alla tre med i styrgruppen för Företagarna Women i Skellefteå.

Maria Marklund, Sima Haddadin och Emma Norrfors är alla tre med i styrgruppen för Företagarna Women i Skellefteå.

Foto: Magnus Lindkvist

Skellefteå2025-02-25 04:30

Längst in på restaurang Mandel sitter Maria Marklund och Emma Norrfors. De är båda styrelsemedlemmar i medlemsorganisationen Företagarna och ansvariga för Företagarna W, där W:et står för women, kvinnor.

De är på plats idag för att delta på en av deras nätverksträffar där företagande kvinnor får inspireras och dela erfarenheter med varandra. Initiativet drogs igång i januari förra året och har sedan dess haft ungefär en träff i månaden.

– Det har funnits andra kvinnliga branschnätverk i Skellefteå, men inget som riktar sig specifikt till företagare. Jag tycker att det är något som saknats, säger Emma.

Varför behövs det en specifik grupp endast för kvinnor?

– Jag brukar säga att personen som ställer den frågan måste vara en man, säger Emma med glimten i ögat.

undefined
Emma Norrfors är styrelsemedlem hos Företagarna Skellefteå, och även en av initiativtagarna till Företagarna W. I bakgrunden syns Maria Singh, vd och delägare i startupen Brigade, som talade vid denna träff.

Hon ler, men det ligger sannolikt en hel del i det hon säger. Män har traditionellt drivit företag i högre utsträckning än kvinnor, vilket gett män mer plats i den här typen av sammanhang – och än idag är det fortfarande långt fler män som driver företag. 

Enligt statistik från Företagarna var andelen kvinnor som drev företag i Skellefteå 2023 bara 27 procent och andelen män 73 procent.

– I den bästa av världar hade en sådan här grupp inte behövts, men jag har sett på nära håll att den gör det. Jag har behövt kriga betydligt mer än om jag varit man, säger Emma.

På vilket sätt?

– Det är svårare att få komma in i olika rum, att bli tagen på allvar och att få vara med och slåss om de största affärerna. Det finns så många exempel att jag skulle kunna skriva en bok.

Maria Marklund, som driver företag inom industribranschen, har liknande erfarenheter.

– Vi måste bevisa oss betydligt mer för att vinna förtroende. Det är synd att det ska behöva vara så, men det är vår verklighet, säger hon.

undefined
Maria Singh, vd och delägare i startupen Brigade, talade på detta möte. Tidigare talare har till exempel varit Emelie Edergard, HusmanHagberg, Lina Andersson, Once Upon, Anette Strömquist, LaBranche och Josefin Lindholm, Evolve Hair.

Anledningen till att det finns fler manliga än kvinnliga företagare tror Emma och Maria handlar om flera saker, varav strukturella förväntningar är en.

– Det finns andra förväntningar på kvinnor än män gällande till exempel att bilda familj. Det gör att det krävs mer mod för en kvinna att våga ta den risk som företagande ofta innebär. Allt sammantaget gör att startsträckan blir längre, och att vissa aldrig kommer till skott, säger Maria.

Även efter att företaget startats ser män ut att ha en fördel gällande anskaffning av kapital. 2023 gick till exempel bara 0,6 procent av allt riskkapital till företag som grundats av kvinnor. 2,4 procent gick till mixade team och hela 95,9 procent till manligt grundade bolag, enligt The Founding Report som sammanställts av Unconventional Ventures.

– Det behövs absolut även nätverk där kvinnor och män möts. Företagarna W finns inte för att ersätta det, men det här sammanhanget kompletterar det andra. Här kan vi stärka varandra med liknande erfarenheter och gå på djupet inom frågor som berör oss, säger Emma.

undefined
Carla Garcez kommer från Brasilien där hon drivit företag i många år. Hon är en av besökarna på denna lunchträff.

En av dem som besöker den här träffen är Carla Garcez. Hon kommer från Brasilien men flyttade till Skellefteå för två år sedan när hennes man fick jobb på Northvolt. Hon har nyligen startat sitt svenska företag Ekonomikraft, men har även tidigare varit företagare i många år.

Hon berättar att det är vanligt att kvinnor startar företag i Brasilien efter att de fått barn.

– Min tidigare arbetsgivare ville inte ha mig kvar efter att jag fött barn, och sedan var det svårt att hitta något nytt eftersom jag var en mamma. Då startade jag eget istället, säger Carla.

undefined
Carla Garcez driver företaget Ekonomikraft i Skellefteå. "Det är trevligt och viktigt att kunna dela utmaningar och möjligheter ihop med andra kvinnor som har erfarenheter av företagande", säger hon.

Det är hennes första gång på Företagarna W, men hon trivs redan.

– Det är trevligt och viktigt att kunna dela utmaningar och möjligheter ihop med andra kvinnor som har erfarenheter av företagande, säger hon.

Farina Lichtenstein från Tyskland är en annan besökare. Hon har startat det kreativa företaget Studio Fare som jobbar med varumärken och grafisk design.

undefined
Farina Lichtenstein har nyligen startat sitt företag i Skellefteå. Hon arbetar med varumärken och grafisk design.

Även hon kom i kontakt med Skellefteå genom en partner som fick jobb här, och trivs så bra att hon vill stanna permanent.

– Jag har träffat många motiverade personer här. I den lilla staden i Tyskland som jag kommer från upplever jag att många är mer passiva, säger hon.

Att ha ett forum med kvinnor ser hon som enbart positivt.

– Män är vana att prata och ta plats. Här är det inga män, vilket ger mer plats för oss kvinnor som ofta tar ett steg tillbaka. Dessa erfarenheter är från Tyskland, men jag tänker att det kan vara likadant här, säger Farina.

undefined
Maria Singh, Företagarna Women Skellefteå

Just denna dag är det Maria Singh som står för inspirationen från scenen. Hon har klivit in som vd och delägare i startupen Brigade, och pratar om hur det är att förvalta någon annans dröm och förväntningarna som kommer med det.

Hon är i grunden negativ till att exkludera personer på grund av kön från den här typen av tillställningar, men menar samtidigt att det behövs.

– Historiskt har män varit mer orädda och hoppat rakt ut, samtidigt som kvinnor tagit ansvar för hus, barn, att passa tider, laga mat, skjutsa till aktiviteter och mata kaninen. Så ska det ju inte se ut i ett jämställt hem, men det spökar fortfarande för många, säger hon och fortsätter:

– Därför är det viktigt att visa och inspirera fler kvinnor att det går att satsa stort.

undefined
"Dessa nätverk skapar en trygg plats för erfarenhetsutbyte, inspiration och stöd vilket är något som i längden gynnar hela näringslivet", säger Maria Marklund, här på bild med Sima Haddadin och Emma Norrfors.

Ett 20-tal kvinnor finns bland deltagarna denna gång, men Maria Marklund och Emma Norrfors ser gärna att de blir fler framåt.

– I det stora hela går det ut på att stötta varandra, hitta nya synvinklar samt dela utmaningar och lyckade satsningar. Att känna att det är fler än jag som kämpar på. Det ger stora vinningar, säger Maria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!