Många av våra lite äldre läsare minns säkert Skellefteås gamla badhus på Strömsör. Det låg vid Storgatan och var byggt 1930-1931.
Byggnaden revs 1970 när Eddahallen var invigd.
Vad ingen visste var att badet bara revs ner till marknivå. Resten grävdes helt sonika över.
Resterna har nu blottats när det ska byggas nytt på tomten. Markarbetena för Viktoriastrand 2 började för cirka två veckor sedan.
– Då small det i grävskopan nästan direkt, säger Kurt Nyström, produktionschef på NCC.
Ingen asbest
Han säger att man anade oråd redan när det drogs en elledning för några månader sedan, då grävskopan stötte i något som inte borde vara där. Då gick tankarna till gamla badhuset.
Nu när man hittade en omfattande grund var det ingen tvekan.
– När vi sedan hittade klinkerplattor blev jag orolig att det skulle finnas asbest. Då hade saneringen blivit väldigt komplicerad och vi hade tvingats bygga ett tält runt om och skapa undertryck. Men lyckligtvis var badhuset så gammalt att man inte hade börjat använda asbest, säger Kurt Nyström.
Ska hackas bort
De senaste två veckorna har grunden och den gamla bassängbotten grävts fram. Inom ytterligare någon vecka ska man börja hacka bort resterna.
Norran besökte denna relativt moderna utgrävning och konstaterar att det som finns kvar är nedre delen av ytterväggar, mellanväggar samt bassängens djupdel.
Det turkosblå kaklet finns kvar och det syns var bassängen sluttade uppåt till den grunda delen.
I ett rum intill finns golvbrunnar kvar.
Än har inte hela grunden kommit fram, men allt ska tas bort även om det skulle sträcka sig utanför det område där man hade behövt gräva.
Arbetet med marken kommer att bli flera veckor försenat men Kurt Nyström säger att byggandet av huset Viktoriastrand 2 inte ska försenas.
– Vi ska göra marken klar inför vintern och sedan täcka och låta den snöa över. Det hinner vi ändå. Gjutningarna ska inte börja förrän till vårvintern.
Vem betalar?
Men merarbetet kostar och frågan är vem som ska betala.
Jonas Lundmark, projektchef på Riksbyggen, vill inte kommentera hur kostnaderna ska fördelas.
– Det regleras av köpekontraktet, säger han.
Det var Skebo som sålde marken till Riksbyggen. Skebo har i sin tur köpt av Skellefteå kommun.
Kommunen ägde marken när badhuset revs.
Läsa mer? Här finns intressant text om Skellefteås badhistoria.
Se fler bilder? Här är många fina bilder på Skellefteå Museums hemsida.